Backpacken Zuid-Amerika of Zuid-Oost Azie Sanboarden Huacachina

Keuzestress: Backpacken in Zuid-Oost Azië VS. Backpacken in Zuid-Amerika

Heb je keuzestress en lukt het niet om te kiezen tussen backpacken in Zuid-Amerika of backpacken in Zuid-Oost Azië? Hieronder ga ik een vergelijking proberen te maken tussen Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azië. Let op, het betreft hier wel een persoonlijke mening en andere backpackers kunnen natuurlijk een andere indruk gehad hebben, maar hopelijk helpt onderstaande je toch een beetje op weg om zelf een keuze te maken!

Backpacken in Zuid-Oost Azië VS. Backpacken in Zuid-Amerika

De kosten voor je vliegticket

De kosten, ik zal het proberen onder te verdelen in kosten voor vliegtickets, hostels, excursies, eten en drinken. Qua vliegtickets is het goedkoper om naar Zuid-Oost Azië te vliegen vanuit Europa. Een enkeltje naar Bangkok kun je bijvoorbeeld al voor 200/250 euro scoren (Bijv. vanaf Keulen naar Bangkok, als je met Eurowings vliegt). En een enkeltje naar bijvoorbeeld Lima kost al snel 500 euro met een tussenstop vanaf Europa. Binnen de continenten vliegen is een stuk goedkoper in Azië dan binnen het continent Zuid-Amerika. Als je bijvoorbeeld met Airasia boekt vlieg je voor een paar tientjes al naar een ander land, dit is in zuid Amerika helaas niet zo. Qua vliegtickets is Azië dus goedkoper.

Kosten voor hostels in Zuid-Oost Azië & Zuid-Amerika

Hostels: In Azië sliep ik gemiddeld tussen de 4 en 10 euro per nacht in hostels. De prijs was afhankelijk van waar ik was en het verschilt natuurlijk per type hostel (hoe luxer, hoe meer je betaald natuurlijk). Een goede app om hostels te vinden is Hostelworld. In Zuid-Amerika betaal ik gemiddeld tussen de 7 en de 15 euro per nacht. Het is dus goedkoper om in Azië te overnachten.

Backpacken Zuid-Amerika of Zuid-Oost Azie Sanboarden Huacachina

Prijzen voor excursies

Dit vind ik een lastige, het hangt heel erg af van welke excursies je wilt doen. In Zuid-Amerika rekenen ze vaak naar de dollar toe en daardoor ben je al snel tussen de 25 en 50 dollar kwijt en voor een meerdaagse trek betaal je natuurlijk nog meer. In Azië ben je over het algemeen minder kwijt. Ik denk dat Azië hierin dus ook goedkoper is.

Eten en drinken

Voor drinken kijk ik altijd naar een flesje water, wat betaal je daarvoor per land? Zo heb je een soort constante waarmee je een vergelijking kan maken. Die prijs ligt redelijk gelijk als je Azië en Zuid-Amerika vergelijkt. Eten is afhankelijk van wat je van je eten verwacht, eet je in een zijstraatje bij een minder bekend tentje? Dan is het ongeveer even duur. Eet je in een wat bekender tentje aan een plein? Dan is dat in Zuid-Oost Azië iets goedkoper. Eind stand over de kosten: Azië is over het algemeen goedkoper dan Zuid-Amerika.

Ontmoet je makkelijk andere backpackers?

In beide continenten zijn natuurlijk hostels en in deze hostels ontmoet je continu backpackers. Azië is een iets meer ontdekt continent dan Zuid-Amerika voor backpackers, waardoor er gevoelsmatig ook meer backpackers zijn in Azië. Dit wil overigens niet perse zeggen dat het makkelijker is ze te ontmoeten in Azië. Er is trouwens wel een verschil in gemiddelde leeftijd. Deze ligt in Azië iets lager dan in Zuid-Amerika.

Backpacken Zuid-Amerika of Zuid-Oost Azie Humantay Peru

Hoe is de natuur in Zuid-Oost Azië & Zuid-Amerika?

Ik ben persoonlijk gek op natuur dus vind dit een leuk punt om beide hierop te vergelijken. Hoewel Azië prachtige natuur heeft, neem als voorbeeld even Ha Giang in noord Vietnam of de kawasan falls in de Filipijnen, ga ik hier toch voor Zuid-Amerika. De diversiteit in Zuid-Amerika is groter dan in Zuid-Oost Azië en na iedere paar 100km reizen zijn de verschillen gigantisch. Oh en als je meer van meerdaagse hikes houd, is Zuid-Amerika ook absoluut de winnaar!

Hoe is de cultuur?

Dit vind ik iets lastiger, gezien ik hier zelf iets minder van ben. In Zuid-Amerika zijn meer katholieken, aangezien de Spanjaarden hier langere tijd gezeten hebben. Je hebt dus niet van die magische tempelcomplexen zoals in Azië. In Zuid-Oost Azië is hier meer diversiteit in. Je hebt hier moslims, hindoeïsme, boeddhisme, maar ook katholieken. Iedere geloof laat zijn eigen gebouwen achter waardoor je bijvoorbeeld in Java de Prambanan en de Borobudur hebt. Voor mijn gevoel meer verschillen dus. En als je met cultuur juist doelt op mensen… De mensen in Zuid-Oost Azië zijn naar mijn inzien erg opdringerig in de steden. Ga je de steden uit, dan zijn ze wel ontzettend behulpzaam. In de steden in Zuid-Amerika zijn mensen voor mijn gevoel minder opdringerig en zeker behulpzaam. De taalbarrière is in Zuid-Amerika wel weer wat groter, hier word voornamelijk Spaans gesproken en minder Engels. In Zuid-Oost Azië wordt beter Engels gesproken.

Backpacken Azie of Zuid-Amerika Prambanan

Veiligheid

In Azië is het backpacken al iets bekender waardoor daar voor backpackers misschien net wat meer geregeld is dan in Zuid-Amerika. En qua veligheid… Ik heb me in beide continenten nooit onveilig gevoeld, maar dit begint natuurlijk ook door je gezond verstand te gebruiken. Ga ‘s avonds bijv. niet in je eentje over straat, ga niet naar onveilige plekken, let op etc. In Azië zijn voor mijn gevoel wel iets meer skims gericht op backpackers dan in Zuid-Amerika, maar cijfers zeggen weer dat de criminaliteit hoger ligt in Zuid-Amerika.

Waar zou ik als first time backpacker heen gaan?

Als ik voor het eerst zou backpacken zou ik denk ik Zuid-Oost Azië kiezen, met name Thailand of Indonesië. Deze 2 landen zijn gebrand op toerisme/backpackers. Ik vind dit niet de mooiste landen, wel zeker de fijnste landen om te beginnen. Je hebt hier veel aanspraak met andere backpackers en kunt zo het backpackerleventje beginnen te ervaren. Wanneer je dit door begint te hebben en gewend raakt, kun je bijvoorbeeld Vietnam, Cambodja of Maleisië doen. Zuid Amerika raad ik ook zeker aan, maar niet als eerste reis.

Alles te weten komen over de mooiste reizen voor backpackers? Check dit boek:

Boek Backpack Bestemmingen bestellen

Bekijk & bestel dit boek op Bol.com