Harldopen op Vakantie gortex

Door deze 8 tips wordt hardlopen op vakantie leuker én chiller!

Je kan een nieuwe bestemming natuurlijk wandelend of fietsend bezoeken, maar het is soms nog vetter om dat hardlopend te doen. Sta op vlak voor de zon opkomt en bekijk lege stranden, verlaten natuurgebieden of slaperige stadjes nog voor ze ontwaken. Dat opstaan gaat op vakantie bovendien vaak veel gemakkelijker dan thuis, helemaal als je richting het westen vliegt (richting Noord- of Zuid-Amerika) want dan zorgt je jetlag er sowieso voor dat je vroeg ontwaakt. Ook de zonsondergang, als het wat koeler en rustiger begint te worden buiten, is een perfect moment op je hardloopschoenen te pakken. Benieuwd hoe hardlopen op vakantie nog leuker en chiller wordt? We geven je 8 tips!

Hardlopen op vakantie? 8 tips!

Harldopen op Vakantie gortex

1. Dit pak je in als je wilt hardlopen op vakantie

Ok, inkoppertje dit, maar wil je hardlopen op vakantie dan moet je natuurlijk ook hardloopspullen inpakken. Vergeet dus niet je schoenen thuis, maar pak ook een sportbroekje of legging in, shirt, sportbh en fijne sokken. Afhankelijk van het weer kan een jack ook handig zijn, maar zie daarvoor tip 4. Oh en let ook even op je broek of legging, het is fijn als er een vakje in zit waar je jouw ho(s)telkamer-sleutel in kunt bewaren of laat deze achter bij de receptie.

2. Let op het materiaal van de sportkleding die je meeneemt

Het is verstandig om niet in gewone kleding te gaan hardlopen. Als je speciale hardloopkleding mee neemt die goed ademt en snel droogt, kun je die namelijk als je klaar bent gemakkelijk zelf even wassen en laten drogen. Bovendien gaat kleding gemaakt van goede materialen ook minder snel stinken dan gewone kleding, fijn voor de andere spullen in je backpack of koffer! Goede materialen zijn bijvoorbeeld Polyester en Gore-tex. Renproducten van deze materialen zijn over het algemeen sterk, licht, ademend en sneldrogend.

3. Zo bepaal je je route op vakantie als je gaat hardlopen

Wanneer je op een nieuwe plek komt, kan het lastig zijn om een goede hardlooproute te vinden. Je kan natuurlijk gewoon gaan en zien waar je uit komt, maar het is handiger om vooraf wat onderzoek te doen. Een goede site om hardloop routes te vinden in het buitenland is bijvoorbeeld MapMyRun, daar staan veel routes voor de Verenigde Staten, maar ook voor Ierland, Schotland, Nieuw-Zeeland en Canada. Strava is ook een perfecte tool om je sportroute mee te creëren, kijk bijvoorbeeld ook eens op Strava Local, daar vind je allerlei routes in grote steden. Op WalkJogRun kun je ook veel routes van andere reizigers en locals vinden. Ben je niet in een stad, maar in de natuur dan kun je ook bij je ho(s)tel of camping navraag doen voor hikes en routes. Heb je zelf een aantal highlights waar je langs wilt lopen? Dan kun je ook zelf een route maken op RunnerMaps en meteen meten hoe ver je gaat lopen. Als je dit soort hardlooproutes doet, wordt dat ook wel sightjogging genoemd en in sommige steden worden hier zelfs tours voor georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan Brussel of Rome! Zit je bij het strand? Dan kun je natuurlijk ook gewoon lekker langs zee gaan lopen!

4. Bescherm jezelf tegen wind & regen als dat nodig is

Het weer op je vakantiebestemming is waarschijnlijk niet hetzelfde als thuis, check dus vooraf wat je kan verwachten en neem op basis daarvan de juiste kleding mee. Als er veel wind en regen is, dan is het bijvoorbeeld fijn om een extra hardloopjack mee te nemen. Gore-tex heeft hier hele mooie producten voor die jou goed beschermen maar die je ook heel klein kunt opvouwen en weinig wegen. Hun speciale running jacket is gemaakt van shakedry materiaal, als je dus wordt overvallen door een tropische regenbui dan kun je jouw jasje zodra die bui is afgelopen gewoon droog schudden. Naast water beschermt zo’n shakedry jacket je ook tegen wind, terwijl het wel extreem ademend is.

5. Maak een mooie playlist of ren met je reisbuddy!

Neem je smartphone of oldskool iPod mee als je wilt gaan hardlopen op reis en zet daar toffe muziek op, dat loopt soms net wat lekkerder dan in stilte. Of sleep je reisbuddy uit bed en neem die mee voor een gezellige run op jullie nieuwe bestemming!

6. Geniet van de omgeving en neem je telefoon mee voor foto’s

Vergeet niet van de omgeving en het uitzicht te genieten als je aan het rennen bent op je vakantiebestemming. Tuurlijk, het is super goed voor je conditie en gezond om te sporten op reis, maar een beetje sightseeing doen onderweg is uiteindelijk het leukst!

7. Stop wat geld in je zak en een kaartje van je ho(s)tel

Vergeet niet om wat geld mee te nemen als je gaat hardlopen op vakantie. Je weet nooit wat je tegenkomt als je in het buitenland bent en het is zonde als je dan niks bij je hebt. Misschien kun je een ontbijtje meenemen voor als je weer op de kamer bent of wie weet scoor je wel je mooiste souvenir tijdens zo’n run! Ook kan wat geld handig zijn als je ineens veel verder hebt gelopen dan gepland, dan kun je het openbaar vervoer terug nemen. Je telefoon en een kaartje van het hotel zijn ook handig om mee te nemen en voor je eigen veiligheid, zo kun je niet verdwalen en weten anderen waar je vandaan komt mocht er iets gebeuren.

8. Pak wat wasmiddel in, zo kun je tijdens een lange reis blijven rennen

Gouden tip: neem wasmiddel mee! Bijvoorbeeld een zakje of doosje waspoeder of vul een hervulbaar flesje met (hand)wasmiddel. Als je je kleding zelf wast na het rennen en laat drogen in de zon of op de verwarming, zorg je dat jouw kleding schoon blijft en je dus langer fijn kunt rennen als je op vakantie bent. Dit is vooral fijn als je voor langere tijd aan het backpacken bent of op wereldreis gaat.

Hier vind je 9 tips om te blijven hardlopen op vakantie