Blunders: Deze 10 dingen kun je beter NIET doen op reis!

Sommige dingen die thuis meer dan normaal zijn, kun je in het buitenland beter niet doen. Zonder dat je het weet kun je mensen beledigen en in het ergste geval overtreed je met jouw gedrag een wet. Benieuwd wat je beter niet kunt doen op reis? De gewoontes en maniertjes die je beter thuis kunt laten, hebben we hieronder voor je op een rij gezet!

1. Het V-teken betekent niet in elk land “Vrede”

In Azië ben je redelijk veilig wanneer je met je handen in een peace-teken op de foto gaat, in landen als Engeland, Australië en Zuid-Afrika kun je die pose daarentegen beter achterwege laten. Daar betekent die onschuldige V namelijk geen Vrede, want wanneer je in deze landen het peace-teken maakt met je handpalm naar jezelf gericht, betekent dit hetzelfde als het geven van een middelvinger oftewel fuck-off! Keer je je handpalm naar buiten, dan is er geen probleem!

2. Eet je met stokjes? Zet ze niet rechtop in je eten!

Eten met stokjes, in Azië ontkom je er niet aan. Maar als je dan zo’n bak rijst of noodles aan het wegwerken bent, zet dan niet je stokjes rechtop in je eten. Met name in Japan, maar waarschijnlijk ook in andere Aziatische landen, is dit namelijk iets dat je alleen bij begrafenissen doet en doe je dit tijdens een gewoon etentje dan kan dat echt onbeleefd overkomen.

3. Stap niet uit je auto in Amerika als de politie je stopt

Ben je in Amerika en word je om wat voor reden dan ook aangehouden door de politie? Stap dan niet zelf uit je auto en wacht gewoon netjes totdat de politie bij je autoraam is! Wij werden ooit door de politie staande gehouden omdat we niet lang genoeg stopten bij een stopbord, maar in zo’n geval moet je dus niet zelf uit de auto stappen. Wacht rustig tot de politie bij je autoraam is, want als je zelf uitstapt kan dat als agressief worden ervaren en zo wil je bij de politie natuurlijk liever niet overkomen.

4. Kadootjes ontvang je in Azië met 2 handen

Krijg je een kadootje in Azië? Of een visitekaartje? Dan zul je zien dat Aziaten dat vaak met twee handen geven en het is wel zo beleefd om het dan ook met twee handen aan te nemen. Laat je waardering blijken door iets dus met twee handen aan te pakken in plaats van één, doe je dat niet dan komt het onverschillig over.

5. Het OK-teken kun je beter niet gebruiken in Brazilië of Turkije

Wanneer iets goed is of wanneer je lekker hebt gegeten, kun je nog wel eens het OK-teken gebruiken in het buitenland: Je duim en wijsvinger vormen een cirkel en de rest staat gestrekt omhoog. Handig als je de taal niet spreekt, zou je denken… Dit OK-teken kun je namelijk beter niet gebruiken in Brazilië of Turkije. Daar betekent het namelijk niets goeds en komt het als een belediging over.

6. Don’t be a dirty traveller

In Azië, met name Indonesië, eet men altijd met de rechterhand en nooit met de linker. In India is het zelfs onrein om überhaupt een ding aan een ander te geven met je linkerhand. Jij mag bedenken waarom… Wees dus geen vieze reiziger en gebruik je goede hand als je ooit iets met je handen moet doen of ermee moet eten. Anders zullen locals heel anders naar je kijken!

7. Sommige gewoontes gaan zelfs Chinezen te ver…

Wie ooit in China is geweest, herkent het wel: Je zit rustig aan je ontbijt in je hotel of aan een lekker etentje in een restaurant en plots hoor je achter je de meest walgelijke rochel geluiden. Ook slapen Chinezen in China overal en nergens, maar ook van gespuug op straat of in winkelcentra zijn ze niet vies. Toch gaan sommige gewoontes ook Chinezen te ver, zo kunnen ze absoluut niet tegen nagelbijten, duimen of uberhaupt je vingers in je mond stoppen.

8. Genieten van een taco in Mexico doe je niet met mes & vork

Wil je je tanden in een overheerlijke taco zetten in Mexico? Pak hem dan gewoon op en verorber het ding, waag het niet om een taco met een mes en vork te eten! Taco’s eet je met je handen. Ben je in Chili en eet je daar een taco? Dan is eten met je handen weer een blunder… Zo blijf je dus lekker bezig met aanpassen!

9. Gedraag je bij tempels

In het nieuws zie je steeds vaker berichten over reizigers die zich misdragen bij tempels. Het zou niet de eerste keer zijn als iemand wordt opgepakt vanwege het uitzetten van muziek in een tempel of het tonen van bepaalde lichaamsdelen bij een tempel. Let dus op als je zo’n heilige plek bezoekt en gedraag je, soms is het al niet eens toegestaan om je schouders of knieën te tonen.

10. Hou je oren open!

Waar in Nederland nog over gespeculeerd wordt, is in andere landen al werkelijkheid: Je oortjes of koptelefoon mag je niet overal zomaar gebruiken. In Frankrijk is het bijvoorbeeld verboden om oortjes te gebruiken achter het autostuur en handsfree bellen dus ook. En in Slovenië of Spanje is het niet toegestaan om oortjes op te hebben op de fiets.

Wat mag je nog meer niet doen op reis?

Hieronder twee infographics met meer van dit soort wijsheden:

Niet doen op reis

Of wat dacht je van deze 42 tips met don’ts voor op reis

Wil je je nog beter voorbereiden? Dan vind je hieronder nog een paar mooie aanvullingen:

niet doen tijdens reizen