Mooiste stranden bali tips

Tips om duurzaam te reizen: Zo beperk je je afval tijdens het reizen

Vaak als ik op vakantie ben en even verder kijk dan m’n neus lang is, zie ik onwijs veel afval liggen. Op stranden, in de berm, zelfs in zee. Zo zonde! Het blijft daar maar liggen, want in veel landen wordt het niet opgeruimd. Eigenlijk doen wij hier allemaal onbewust aan mee. Gelukkig is aanpassen helemaal niet zo moeilijk als je er even over nadenkt! Met deze 6 tips kun jij duurzamer op vakantie gaan, maar met net zoveel plezier:

1. Gebruik spullen die je kan hergebruiken

Tasjes, flesjes, noem het maar op! Er zijn genoeg winkels waar je voor een paar euro een klein tasje kan kopen die makkelijk mee te nemen is (of een We Are Travellers tas natuurlijk!) – veel beter dan elke dag plastic tasjes van de supermarkt te gebruiken en vervolgens weer weg te gooien. Hetzelfde geldt voor flesjes. Koop een bidon uit de winkel of eenmalig een colaatje en gebruik dit flesje deze opnieuw.

2. Schaf een zonne-oplader aan

Doei eindeloos zoeken naar stopcontacten! Vanaf nu kun jij overal, wanneer je wilt en volledig duurzaam je telefoon of camera opladen.

3. Denk twee keer na over je vervoer

Tuurlijk, een auto huren is heel makkelijk en het maakt je flexibel, maar het stoot ook heel veel schadelijke gassen uit. En hoe vet is het om gewoon een keer de strijd aan te gaan met het openbaar vervoer in sommige landen? Carpoolen of liften telt hierbij overigens ook mee. Geeft toch een extra kick en uiteindelijk kom je er toch wel. Oh, of de laatste mogelijkheid: huur een fiets! Scheelt je ook nog eens veel geld. Lees hier meer over duurzaam reizen & vervoer

4. Denk goed na over wat je weg wil gooien

Kan ik dit echt niet meer gebruiken? Kan ik dit echt niet meer morgen eten? Kan iemand anders dit misschien gebruiken? Het is heel makkelijk om iets weg te gooien en soms doen we dit onbedacht. Lokale mensen of zwervers zullen heel blij zijn met jouw left-overs van je avondmaal of een shirt met een gat erin. Denk dus twee keer na voordat je iets de prullenbak in mikt.

5. Neem kleding mee dat makkelijk te wassen is

Als het even kan: neem zoveel kleding mee dat je tegelijkertijd kan wassen, zodat je niet 5 wasjes hoeft te maken voordat alles klaar is. Het scheelt veel water en chemische middelen (en tijd) als je gewoon alles in één keer schoon kan hebben.

6. Gooi je afval in een prullenbak!

Tja, deze is gewoon heel duidelijk natuurlijk: gooi je afval in een prullenbak en niet zomaar op straat of in de natuur! Het is een kleine moeite en het kan heel veel schelen. Volg ook gewoon de regels in parken en in natuurgebieden, zoals op de paden blijven en je afval meenemen totdat je het weg kunt gooien.

Probeer jij bewust met afval om te gaan op reis?
→ Bekijk hier al onze artikelen over duurzaam reizen