Bijzondere vakantiebestemmingen san blas, panama

5 bijzondere vakantiebestemmingen waar nog niet iedereen naartoe gaat

We krijgen steeds vaker de vraag of we ook iets kunnen schrijven over bijzondere vakantiebestemmingen waar nog niet iedereen naartoe gaat, maar die wel onwijs tof zijn om te bezoeken. Samen met Thika Travel, die alleen maar buitengewone reizen op maat organiseren, zijn we hierover gaan brainstormen en daaruit kwam onderstaande lijstje. Benieuwd naar welke uithoeken je moet reizen om geen massatoerisme tegen te komen en unieke dingen te zien? Check deze top 5 van bijzondere vakantiebestemmingen!

5 x bijzondere vakantiebestemmingen

Bhutan

bijzondere vakantiebestemmingen bhutan

1. Bhutan

Het bijzondere Bhutan is een bestemming die al een tijd op onze bucketlist pronkt. Een ogenschijnlijk onbereikbare bestemming, een Aziatisch land waar je geen schreeuwerige neonreclames tegen komt maar des te meer bijzondere tempels en oude tradities. Bhutan is een mysterieuze bestemming in de bergen waar je kloosters bezoekt, monniken ontmoet, unieke rituelen meemaakt en meer leert over eeuwenoude legendes. Dat Bhutan nog niet veel bezocht wordt, komt niet door het gebrek aan highlights maar door de bijzondere reisvoorwaarden. Je kunt namelijk alleen naar Bhutan reizen als je een tourist permit hebt en die kun je vaak alleen krijgen via reisorganisaties. De reden dat je zo’n tourist permit niet zomaar krijgt, heeft er ook mee te maken dat ze in Bhutan massatoerisme willen vermijden en iedereen een unieke ervaring willen bieden. Dit maakt van een trip naar Bhutan wel al gauw een luxe reis, want als je veel vooraf moet laten regelen door een reisorganisatie dan wordt het al gauw duurder dan als je ergens zelf op pad gaat. Zo’n reisorganisatie is namelijk ook verplicht om alle hotels, al het eten, een gids en een chauffeur voor je in te boeken. Hierdoor kost het al gauw rond de 200 dollar per dag om in Bhutan rond te reizen, maar van reizigers die er zijn geweest horen we dat dit het zeker waard is. Het is een schitterende en buitengewone ervaring om in dit machtig mooie land in de Himalaya rond te reizen!

De beste reistijd om naar Bhutan te gaan: Oktober tot en met mei, het is dan het droge seizoen.

Waar ligt Bhutan: In Azië, vlakbij China, Nepal, India, Bangladesh en Myanmar.

Reisroute 2 weken Bhutan: Thimpu – Punakha – Gangtey – Paro of je kunt kiezen voor Thimpu – Punakha – Gangtey – Bumthang – Paro.

Arctisch Canada

bijzondere vakantiebestemmingen arctisch canada

2. Arctisch Canada

Als je ooit in je leven een ultieme poolreis wilt beleven, dan moet je naar Arctisch Canada afreizen. Hier zie je ijsberen in hun natuurlijke habitat, kun je narwals spotten (er zijn zelfs mogelijkheden om ermee te snorkelen, bizar!) en kamperen in een sneeuwlandschap. Je reist over ijskoud water en toendra’s, in the middle of nowhere, ver weg van de bewoonde wereld. Een kajaktocht tussen grote ijsschotsen maakt je reis helemaal af. Yep, als je ergens heen wilt waar écht niemand is, is dit the place to go to!

De beste reistijd om naar Arctisch Canada te gaan: IJsberen zie je goed in november en december, ga je in mei tot en met juli dan kun je narwals en beluga’s zien en met geluk ook IJsberen.

Waar ligt Arctisch Canada: Als je Canada bekijkt, dan hoort een groot deel van het noorden bij Arctisch Canada. Om precies te zijn Nunavut, Nunavik, Labrador, het noordelijk deel van de Northwest Territories en ook de kuststrook in het noorden van Yukon hoort bij Arctisch Canada.

Reisroute Arctisch Canada: Je vliegt meestal naar Ottawa en daarna ga je met een gids naar bijvoorbeeld Iqaluit en daarna vlieg je naar Arctic Bay. Een andere optie is bijvoorbeeld dat je je reis start in Churchill.

Botswana

Bijzondere vakantiebestemmingen botswana

3. Botswana

Zo koud als Arctisch Canada is, zo heerlijk warm is Botswana. In de groene periode wordt het droge Botswana ineens giga kleurrijk terwijl in het droge seizoen dieren in grote getale naar de plekken trekken waar het laatste beetje water nog te vinden is. Hierdoor is het eigenlijk altijd een feest om hier een safari te doen, je kan er zoveel zien! Met een mokoro door de Okavangodelta is hier ook een unieke ervaring en daarnaast zul je in Botswana veel olifanten zien net als andere bijzondere beesten zoals leeuwen, stokstaartjes, wilde honden en duizenden vogelsoorten. Wil je meer van de cultuur van dit Afrikaanse land weten, dan wil je op pad met de Bosjesmannen. Ze spreken met bijzondere klikgeluiden en leven rond de Kalahariwoestijn en zoutpannen van Makgadikgadi.

De beste reistijd om naar Botswana te gaan: Botswana kent eigenlijk drie seizoenen die elk z’n charme hebben. Van november tot en met maart is het groene seizoen, het regent dan wat meer en het landschap is groen en vruchtbaar. April tot en met juni is een tussenseizoen en een goede periode om minder bekend wildlife te zien. Ga je van juli tot en met oktober naar Botswana dan ben je er in het droge seizoen. Veel dieren zijn dan bij het water te vinden dat er nog is en daardoor kun je ze gemakkelijk spotten.

Waar ligt Botswana: Botswana ligt tussen Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe in. In het noorden raakt het kort Zambia aan.

Reisroute 10 dagen Botswana: Kasane – Moremi Game Reserve – Chobe National Park – Okavangodelta – Maun.

Falklandeilanden

bijzondere vakantiebestemming falklandeilanden

4. Falklandeilanden

Vind je penquins fantastisch? Dan horen de extreem afgelegen Falklandeilanden op jouw lijstje! Hier kun je alleen komen per expeditieschip en er woont eigenlijk niemand. Of nouja niemand, South Georgia en de Falklandeilanden zijn de meest dierrijke eilanden van de Zuidpool! Helemaal alleen zul je hier dus niet zijn, want je wordt omringd door onder andere koningspinguïns, pelsrobben en albatrossen. Ga je hierheen dan leg je echt een reis af die ontdekkingsreizigers jaren terug ook hebben gemaakt. Het is best een pittige reis en ook zeker een waar je even voor moet sparen, maar je maakt dan wel een bijzonder avontuur mee.

De beste reistijd om naar de Falklandeilanden te gaan: November tot en met februari, het is dan het zomerseizoen in de Falklandeilanden. Dit zijn ook de enige maanden dat er expeditiecruises worden gedaan, want in het winterseizoen is het weer te ruig.

Waar liggen de Falklandeilanden: Deze eilanden liggen in het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Voor de kust van Argentinië, in de zuidelijke Atlantische Oceaan.

Route tips: Je kan natuurlijk alleen de Falklandeilanden bezoeken, maar veel reizigers bezoeken ook South Georgia. Verwar South Georgia niet met Georgië in Europa, want South Georgia ligt iets verder ten oosten van de Falklandeilanden. Eigenlijk nog meer in the middle of nowhere!

Panama

Bijzondere vakantiebestemmingen san blas, panama

5. Panama

De meeste reizigers die naar Zuid-Amerika vertrekken, gaan naar Costa Rica of Guatemala en slaan dan eigenlijk al gauw Panama over. Terwijl dit land ook zoveel te bieden heeft!Je kan er genieten van steden, natuur en een prachtige kust. Maar het is ook een optie om alleen de jungle in te gaan en heerlijke eilanden te bezoeken. Volgens reizigers die er geweest zijn, is Panama nog puur en je kunt er allerlei type avonturen beleven. Maak bijvoorbeeld een self drive reis, slaap in hostels, bewonder nevelwouden en trotseer vulkaanvalleien. Of kies Panama juist uit als huwelijksreis bestemming, want wist je dat dit land super romantisch en avontuurlijk kan zijn? Tijdens zo’n romantische reis kun je naar de San Blas eilanden of naar de iets minder bekende Las Perlas Eilanden. Bezoek daarnaast Boquete waar je juist van het groene Panama kunt genieten en eindig daarna jullie avontuur op Bocas del Toro in hutjes op het water.

De beste reistijd om naar Panama te gaan: December tot en met april is de meest droge periode in Panama, dus als je wilt genieten van de eilanden dan is dit de beste tijd om te gaan.

Waar ligt Panama: Panama ligt tussen Costa Rica en Colombia in, in Zuid-Amerika.

Route voor Panama: De meeste reizen beginnen in Panama-Stad waar je het Panamakanaal kan bezoeken en de koloniale wijk Casco Viejo. Daarna kun je verschillende kanten op. Bezoek bijvoorbeeld de San Blas eilanden of Las Perlas eilanden en ga naar Boquete en Bocas del Toro. Andere mooie plekken zijn Antonvallei El Valle en Chitre.