benidorm-serra-gelada-tips

Sportief in Benidorm: Hiken en Fietsen door de bergen van Serra Gelada

Ben je gek op natuur en hou je wel van een heuvelachtig landschap met 365 dagen per jaar een zonnetje er op? Dan is Benidorm misschien tóch wat voor jou. Toen ik een lang weekend naar Benidorm in de planning had staan ging mijn verbeelding niet veel verder dan een typische badplaats aan de Costa Brava. Waar je tussen de Engelsen met een biertje in je hand de hele dag op het strand ligt te bakken en ’s avonds gaat eten bij Friet van Piet. Toch bleek Benidorm veel meer te zijn dan dat. Vandaag vertel ik je hoe ik gehiked en gefietst heb, zo vanuit mijn hotel aan het strand, recht de bergen in. In het Nationale Park Serra Gelada waan je je in de ruige natuur van Spanje en vergeet je die veel te bruine badgasten in het zand binnen no time!

Hiken & Fietsen in Serra Gelada

Hiken door de bergen van Serra Gelada

Met mijn zomeroutfit aan (in oktober!) en een flesje water en banaan in de tas, vertrek ik in de ochtend vanuit het hotel. Rond een uurtje of negen is het nog een beetje frisjes, maar als je eenmaal loopt is het heerlijk. Het klimaat in dit deel van Spanje is zo fijn: elke dag schijnt de zon, het regent bijna nooit en je kan vrijwel het hele jaar in je zomeroutfit rond paraderen. Het eerste stuk van de wandeling is via een normale weg omhoog, totdat je bij een uitzichtpunt komt over Benidorm:

uitzicht-serra-gelada-benidorm

Uitzicht over de hoogbouw van Benidorm, een duurzaam principe

Hier kan je even lekker uitrusten en genieten van het uitzicht. Hoogbouw is niet echt mijn ding. Mooi is anders, ik denk dat iedereen het daar met mij over eens is. Maar, denk je verder dan alleen de schoonheid an sich, dan is deze hoogbouw heel erg duurzaam. Er kunnen namelijk heel veel toeristen in één zo’n flatgebouw. En wat blijkt? Als er tien Benidorms in heel Spanje zijn, dan is er genoeg plek om alle toeristen een plekje te geven om te overnachten. Misschien wat minder mooi dan je eigen hutje aan het strand, maar met het oog op de snelgroeiende wereldbevolking en de massa’s toeristen die naar Spanje komen, is het wel een interessante om in gedachten te houden. Als meerdere toeristenbestemmingen in Spanje zo hun accommodatie zouden bouwen, zou er veel meer natuur overblijven om van te genieten!

benidorm-uitzicht-serra-gelada

Van het asfalt af, de bergpaden in

Met deze gedachte in mijn achterhoofd loop ik verder over de bergpaden van Serra Gelada. Wat heerlijk is het toch om midden in het centrum van Benidorm te slapen, met alle voorzieningen, maar toch ook zo makkelijk deze drukte te ontlopen. Op de vier uur durende route kom ik misschien tien andere toeristen tegen. Dat is echt niks als je het vergelijkt hoeveel mensen dagelijks over de boulevard in Benidorm sjouwen. Heerlijk die rust!

nationaal-park-serra-gelada-uitzicht-over-zee

Bergpaden langs de Middellandse Zee

De hele route loop ik met rechts uitzicht op de zee en links uitzicht op het binnenland van Spanje. De paden liggen vol met stenen en doen nogal wild aan. Er is wel een pad, maar je moet goed kijken welke het handigst is om te volgen. De droogte hier in de regio geeft aan hoe weinig regen hier valt: wel zo fijn bij het hiken. Het geel en oranje van de bergen steekt mooi af tegen het blauw van de zee. Af en toe komt er een heerlijk briesje het pad over waaien, maar al die tijd laat de zon mij geen seconde in de steek!

Geen zin om te lopen? Ga met een elektrische fiets!

Naast het bergpad door Serra Gelada, is er ook een fietsroute gemaakt. Gewoon geasfalteerd, dwars door dit park heen. De echte die-hards kunnen natuurlijk met een normale fiets gaan, maar reken dan wel op veel heuveltjes op (en gelukkig ook af). Ik ging echter op een elektrische fiets. Ik had nog nooit op een elektrische fiets gezeten, maar man wat is dit heerlijk! Je trapt één keer en je fiets sprint naar voren alsof je vijf keer keihard hebt getrapt. Heuvelopwaarts voelt het net alsof ik gewoon de Utrechtseweg aan het affietsen ben. Ideaal! En dan het gevoel van vrijheid als je weer de heuvel af gaat…

Lijkt zo’n dag in Serra Gelada je wel wat?

Je kan natuurlijk zelf op pad gaan en hikend Serra Gelada ontdekken, maar je kan ook fietsen huren. De elektrische fiets kan je huren bij: Tao Bike. Dit zaakje ligt in het centrum van Benidorm en vanaf daar kan je regelrecht de bergen in fietsen. En nu ben ik natuurlijk ook benieuwd: is jouw beeld over Benidorm ook wat verbreed? Wie weet denk jij bij je volgende vakantie nu ook wel aan deze plek aan de Spaanse kust! Kijk voor meer informatie op Visit Benidorm!