portugal centro uitzicht
Chris König

7 redenen om te gaan fietsen door het veelzijdige Centro de Portugal

Bij Portugal is het eerste beeld wat veel mensen voor ogen hebben de toch wel blauwe luchten, heldere zee, mooie stranden en veel kliffen langs het water. Deels is dit natuurlijk zeker waar, maar Portugal heeft nog zo veel meer te bieden dat echt het verkennen waard is. We hebben dit alles mogen ervaren op een manier die niet meteen voor de hand liggend is, maar tegelijkertijd ook wel weer heel leuk en stiekem ook een beetje logisch voor ons Nederlanders: fietsend!

Ontdek fietsend Centro de Portugal

Fietsen Portugal hoogste berg

1. Serra da Estrela, de hoogste berg van Portugal

Deze berg is de hoogste van Portugal en dat is ook zeker te merken. Ontzettend ruige bergtoppen, prachtige bergweggetjes en zo bestaat zelfs de kans dat je in mei nog sneeuw tegenkomt. Verken dit gebied op de fiets en kom door prachtige tunnels, langs diverse landschappen en geniet na een lange klim vooral van een heerlijke afdaling van 25 kilometer om even bij te komen!

fietsen portugal portugal fietsvakantie

Naast dat je deze berg op de fiets kunt verkennen, zijn er ook prachtige hikes door de natuur mogelijk. Aangezien dit bergplateau een vrij groot oppervlak beslaat, zul je op verschillende hoogtes ook een grote diversiteit aan landschappen en sfeer tegenkomen. Vertrek vroeg in de ochtend voor een mooie zonsopkomst!

portugal centro uitzichtportugal fietsvakantie zonsondergang

2. Porto, deze stad mag je niet overslaan in Centro de Portugal

Porto is een heerlijke stad die veel te bieden heeft: hippe tentjes met lekker eten, gezellige straatjes om een dag doorheen te struinen, of juist de mogelijkheid om gezellig aan de kade te zitten en naar de bedrijvigheid op het water te kijken.

Centro Portugal fietsvakantie sera da estrela

Het is ook leuk om de buurt net buiten het centrum van Porto te gaan verkennen om vervolgens vissers tegen te komen die bezig zijn met het repareren van hun netten en altijd wel bereid zijn tot een praatje! Zeker in dit soort situaties is het erg praktisch om op de fiets te zijn, omdat je je net wat makkelijker kunt verplaatsen en veel meer plekken een stuk bereikbaarder worden.

3. Beste. Vis. Ooit.

Een onderdeel dat natuurlijk alleen voor de visliefhebber van belang is, maar de kans is groot dat heel wat mensen zich hebben bekeerd tot het eten van vis na het proeven van de meest verse, grote vissen die je in de lokale tentjes kunt eten. Ok, misschien zal het bekeren meevallen, maar de vis die je in Portugal kunt eten is echt fantastisch: Een grote barbecue, 2 vissen van 8 kilo per stuk, een lekker botersausje en je bent gegarandeerd van een hoop plezier voor een groep mensen!

barbecue portugal fietsen vis eten in portugal bbq

4. De Burel wolfabriek

Als je toevallig in de buurt bent van Manteigas (in de buurt van het Serra da Estrala berggebied), is het de moeite waard om een bezoekje aan deze fabriek te brengen. Via een uitgebreid proces wordt hier wol zodanig behandeld dat dit zelfs waterdichte kwaliteiten krijgt en daarnaast zijn er nog een aantal machines in gebruik die al meer dan 100 jaar oud zijn. Een prachtige inkijk in een authentiek proces.

5. De pitoreske Portugese stadjes

Al een stuk bekender bij de Portugal-ganger, maar daarom niet minder leuk: welk stadje je ook bezoekt, er hangt altijd die fijne sfeer van gezelligheid op straat, genieten van lekker eten en kleurrijke oude gebouwen en vooral veel groen tussen de huizen door. Of je aan het einde van een warme dag (of natuurlijk aan het begin van de dag) nou een terrasje pakt, of een hele dag geniet van de kleine winkeltjes verspreid door alle straten; er is altijd wel wat te beleven!

Paarden centro de portugal

6. Al fietsend door de woestenij van de Portugese kust

Stranden zijn natuurlijk heerlijk om op te liggen en om op weg te dromen terwijl je naar de mooie witte golven in de zee staart, maar het is ook leuk om de kustlijn eens op een andere manier te ervaren. Je vindt op veel plekken in Portugal mooie houten paden die over het strand lopen én waar je prima over kunt fietsen. Een perfecte plek om te genieten van de diversiteit van rotsen, kliffen en mooie zandstranden. En wanneer je het fietsen niet meer ziet zitten, kan je bijna overal wel neerploffen met een cocktail van het dichtstbijzijnde barretje.

fietsen portugal kust centro de portugal portugal fietsen langs de kust

7. Koken in het Cooking and Nature Hotel

Om nog even aan te haken op het heerlijke eten, nog een tip voor degenen die van net wat meer luxe houden: in Alvados vind je het Cooking & Nature hotel waarbij gasten hun eigen eten kunnen bereiden met de hulp van een aantal ervaren koks. Niet alleen waardeer je het eten meer, maar tegelijkertijd is het ook heel leuk om met lokale ingrediënten lekkere gerechten klaar te maken.

portugal food centro de portugal Uit eten portugal, centro de portugal

Meer lezen over Portugal?

Kijk voor meer tips op Visitportugal.com of ga naar Centerofportugal.com als je meer informatie wilt over deze specifieke regio in Portugal. Zoek je vliegtickets? Kijk dan op www.flytap.com voor vluchten. Check ook onderstaande blogs gevuld met tips voor Portugal: