uitzicht Preikestolen, Noorwegen

Alles wat je moet weten over de Preikstolen in Noorwegen!

De tocht naar de Preikestolen in Noorwegen, ook wel bekend als de ‘Preekstoel’, behoort tot de absolute hoogtepunten van een reis door dit prachtige land. Deze iconische klif steekt meer dan 600 meter boven de Lysefjord uit en heeft internationale erkenning gekregen als een van de meest adembenemende uitzichtpunten ter wereld, door onder andere Lonely Planet. Ben je van plan deze onvergetelijke Preikestolen wandeling te ondernemen, lees dan verder voor alle informatie die je nodig hebt!

Preikstolen in Noorwegen

→ Overnachten doe je bij Preikestolen BaseCamp
→ Tip: Plan je reis door Noorwegen met Voigt

Preikestolen Noorwegen De Preikestolen in Noorwegen

Hoe kom je bij de Preikestolen?

De Preikestolen rots is te vinden in het zuidwesten van Noorwegen en is makkelijk te bereiken met de auto. Vanuit het stadje Stavanger is het ongeveer 40 minuten rijden. Via de Ryfylketunnel rijd je richting Jørpeland, en vanaf daar is Preikestolen Fjellstue al aangegeven. Het makkelijkste is om je navigatie in te stellen op Preikestolen Parking. Aan het einde van de weg zijn diverse parkeerplaatsen beschikbaar. Het kost 250 NOK (22 EU) per dag om je auto te parkeren, en overnachten is niet toegestaan.

In sommige blogs staat beschreven dat je de veerboot moet nemen van Stavanger naar Tau. Dit is dus gelukkig niet meer nodig omdat de Ryfylketunnel is gebouwd in 2019. Als je geen eigen vervoer hebt in Noorwegen, is het ook mogelijk om met het openbaar vervoer bij het startpunt van de wandeling te komen. Gedurende het hoogseizoen vertrekken er dagelijks bussen vanuit het centrum van Stavanger naar Preikestolen. De busreis duurt ongeveer een uurtje en vertrektijden zijn te vinden op de website van Pulpit Rock Tours.

uitzicht Preikestolen, Noorwegen

Preikestolen wandeling

De Preikestolen wandeling begint bij het informatiecentrum, bij de Preikestolen Parking. Hier is ook een toilet te vinden en een aantal winkeltjes met eten en drinken. De route is aangegeven met geschilderde rode T’s op rotsen en paaltjes. Af en toe staat er ook een bordje met hoeveel kilometer het nog is tot het uitkijkpunt.

De hike is heen en terug in totaal 8 kilometer lang en gemiddeld doen mensen er 1,5 à 2 uur over om de top te bereiken. Sommige delen van de route kunnen behoorlijk steil zijn maar met een aantal stops zou het te doen moeten zijn voor iedereen met een redelijke conditie. Over de terugweg doe je ongeveer net zo lang, dus reken op ongeveer 4 uur hiken, maar houd ook rekening met wat tijd op de top. Je wil tenslotte wel even van het uitzicht genieten.

De route wordt afgewisseld met stukken lopen door de bomen, steile klimmen over rotsblokken en tot slot loop je het laatste stukje over een kaal bergplateau. Uiteindelijk kom je terecht bij de Preikestolen rots, een groot vierkant plateau die vanuit elke hoek een unieke vorm heeft. Aan de achterkant kan je zelfs nog een stukje hoger lopen waardoor de vierkante vorm van de rots het beste te zien is.

Noors landschapTess op de Preikestolen Preikestolen wandeling

Enkele tips

  • Leg je de hike deels af in het donker? Dan kan een hoofdlamp handig zijn! Je hebt je handen vrij om je balans te houden en kunt makkelijker opzoek naar de rode T’s die de route aangeven.
  • Classic tip voor een hike maar wel echt waar: draag laagjes, neem voldoende water en snacks mee en draag goede wandelschoenen.
  • Een andere manier om de Preikestolen te bewonderen is vanuit de boot tijdens een fjordcruise! Vanuit Stavanger vertrekken cruiseboten die door de Lysefjord varen, een unieke ervaring.

Outdoor kleding, Preikestolen wandeling

Waar te verblijven

Naast de parkeerplaats bij Preikestolen, waar de wandeling begint, bevinden zich diverse accommodaties van Preikestolen BaseCamp. Ze bieden verschillende soorten verblijf aan, zoals een hotel, glamping of een rustieke cabin. Als je hier wilt overnachten, zorg er dan voor dat je op tijd boekt, want de accommodaties raken snel volgeboekt. Als je het niet erg vindt om een stukje te rijden voordat je aan de hike begint, is Stavanger een prettige uitvalsbasis. Het is een gezellig stadje met diverse goede restaurants en koffietentjes. Er zijn hier zowel hotels te vinden als campings. Hier boek je de leukste accommodaties in Stavanger.

Ga je kamperen in Noorwegen of ben je bijvoorbeeld aan het roadtrippen met de camper. Dan kan je voor en na je bezoek aan de Preikestolen natuurlijk ook volop mooie plekjes vinden. Gebruik bijvoorbeeld een app als park4night of vind terwijl je aan het rondrijden bent een goede plek om je kampje op te slaan.

Beste reistijd voor de Preikestolen in Noorwegen

De Preikestolen wandeling wordt voornamelijk afgelegd in het hoogseizoen, van april tot september. Daarbuiten kan het door de weersomstandigheden glad worden en daardoor te gevaarlijk. Buiten het hoogseizoen wordt dan ook aangeraden om de klim met een gids te maken en met speciale wandel uitrusting.

Als je de drukte wilt vermijden kun je het best heel vroeg, of wat later op de dag de wandeling starten. Wij vertrokken om 06:00 en kwamen zelfs al mensen tegen die op hun terugweg waren, er is nooit garantie dat je de enige bent bij zo’n populaire activiteit. Ga je in de periode dat het amper donker wordt in Noorwegen? Dan is het ook tof om hier ‘s nachts heen te gaan. Je wandelt dan bijna de hele tijd in een eindeloze golden hour!

Preekstoel Noorwegen

Welke plekken zou je naast de Preikestolen in Noorwegen willen bezoeken tijdens je reis door dit land?

→ Bekijk hier alle artikelen over Noorwegen