Koerse Schoorwal Vecekrugas dune

7 redenen om naar de Koerse Schoorwal te gaan bij Neringa

Als je op zoek bent naar een inspirerend avontuur in Europa, dan is een reis naar Neringa (in Litouwen) misschien precies waar je behoefte aan hebt. Een pareltje van een bestemming, aan de Oostzee en vlakbij de grens van de Russiche exclave Kaliningrad. Hier reis je off the beaten track, kun je naar mystieke ongerepte zandduinen, verlaten dennenbossen, genieten van de zee en prachtige lagunes en het ultieme hoogtepunt is hier natuurlijk de Koerse Schoorwal. De Koerse Schoorwal is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en deze lange zandplaat zal gegarandeerd je adem benemen. Al enthousiast geworden over Neringa? Lees dan gauw verder, want onderstaande 7 redenen zullen je nog meer overtuigen van een vakantie naar dit bijzondere stuk Litouwen!

7 x doen bij de Koerse Schoorwal & Neringa

Nagliu dune Koerse Schoorwal

1. Wandel over de zandduinen bij de Koerse Schoorwal

De een vergelijkt de Koerse Schoorwal met een outdoor spa en de ander noemt het de Litouwse Sahara vanwege de paraboolduinen die je er vindt. De afgelopen jaren veranderde en verplaatste de duinen zich door de wind en dat alles niet zonder slag of stoot, het zand slokte vissersdorpjes op en vernietigde het gewone leven van heel wat mensen. Dankzij het dennenbos wat nu bij de Koerse Schoorwal te vinden is, is het zand ogenschijnlijk meer tot rust gekomen en liggen de levende duinen meer op een plek. Hierdoor kun je hier ook mooi wandelen en wat je zeker moet doen is naar de top van 52 meter hoge Parnidis Duin hiken of wandel naar de Nagliai duin. Vanaf daar wordt je zeker weten getrakteerd op een adembenemend panoramisch uitzicht.

Parnidis dune Koerse Schoorwal

2. Fiets langs de witte zandstranden

Langs de kust kun je een mooi fietspad volgen, de Lithuanian Seaside Cycle Trail, dat vlak langs de witte zandstranden loopt. Dit pad loopt van de Smiltynė ferry helemaal tot aan Nida. Het fietspad is tientallen kilometers lang en daarmee is dit stukje Litouwen een echt fietsparadijs. De paden lopen trouwens niet alleen langs het strand, je slingert ook door dee schaduwrijke dennenbossen en je komt langs allerlei mooie gekleurde houten huisjes. Hou ook je ogen open voor wildlife onderweg. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat je een vos, hazen, wilde zwijnen, een ree of eland tegenkomt! Genoeg redenen om je niet te haasten en daar komt trouwens ook nog bij dat je onderweg goed vogels kunt spotten bij Juodkrantė en de lagoon is een ideale plek om zomers even een frisse duik te nemen. Wist je trouwens dat veel stranden bij Neringa bekroond zijn met een Blauwe Vlag? Dit betekent dat ze schoon, veilig en goed onderhouden zijn! Bikini en zwembroek mee dus!

Fietsen Neringa Nida haven Litouwen

3. Ga op avontuur op kronkelende bospaadjes

In het dennenbos dat zo karakteristiek is voor de Koerse Schoorwal vind je tientallen wandelpaden. Als je met de fiets toch bij Juodkrantė stopt, dan is het niet alleen leuk om hier reigers en aalscholvers te spotten, maar ook om de Hill of Witches trail te voet te volgen. Tijdens dit pad kun je meer leren over het rijke folkloristische en heidense erfgoed van Litouwen. Je komt op het pad namelijk zo’n honderd houten sculpturen tegen die op grappige én soms angstaanjagende wijze je meer vertellen over Litouwse sprookjes en legendes. Verwacht dus beelden van heksen, duivels en mythische wezens. Je kan gratis naar de houten sculpturen, maar het kan wel extra leuk zijn om hier met een gids naartoe te gaan, omdat hij of zij je nog net wat meer over de sprookjes en legens kan vertellen.

Koerse Schoorwal Vecekrugas dune

4. Proef van de lokale keuken in Neringa

In dit stuk Litouwen vind je genoeg gezellige cafeetjes en restaurants waar ze je tafel maar wat graag vol zetten met hartige soepen en vers gevangen vis. Wil je een typisch lokaal gerecht proeven? Ga dan voor de gerookte vis, het is goedkoop én lekker en je kunt het vinden door te letten op borden waarop staat “rūkyta žuvis“. Wat je ook zeker moet doen, is naar de bakkerij Gardumėlis gaan in Nida. De planken liggen hier vol met vers gebakken roggebrood, appelbollen die nog warm zijn en de kenmerkende wortelsnoepjes uit deze streek.

Etnographical firsherman Neringa Litouwen

5. Leer meer over het visserserfgoed

Dat in Nida een echt vissersdorp is, merk je meteen aan de gekleurde vissershuisjes die je er vindt. Deze traditionele houten huisjes vind je aan de waterkant en in het museum in Nida kun je meer leren over het vissersleven. Er zijn bijzondere voorwerpen die worden tentoongesteld en het leven van een visser in de 19e eeuw is compleet nagebootst. Bijzonder om te zien! Oh en ook nog grappig om zelf te doen, buiten even letten op de windwijzers bij alle huisjes, hoe mooier en bijzonder de windwijzer hoe meer status en rijkdom die visser namelijk had.

Litouwen Neringa Nida Evangelical Lutheran Church

6. Bezoek het amber museum

Wist je dat de Baltische staten bekend staan om het amber dat regelmatig bij de kust aanspoelt? De kustlijn van Litouwen is hier ook geen uitzondering op en dat zie je goed terug in het amber museum. Het is een klein mini museum in Nida en je ziet hier goed in welke vormen, kleuren en maten amber allemaal bestaat. Je vindt hier zelfs het grootste stuk amber dat ooit in Litouwen gevonden is!

Koerse Schoorwal Parnidis dune varen

7. Geniet van de zee en de lagune

Ben je in Neringa en bij de Koerse Schoorwal op vakantie, dan zul je al gauw merken dat water overal is. Aan de ene kant kun je genieten van de zee en aan de andere kant vind je de lagune. Je bent er nooit ver vanaf op dit smalle stuk land! Natuurlijk kun je heerlijk gaan zwemmen of wandelen en fietsen langs het water, maar het water daadwerkelijk op gaan is eigenlijk ook een must. Boot tours vertrekken vaak vanuit de haven in Nida in de zomermaanden en mocht je willen zeilen, dan kun je ook een dag een bemande jacht huren bij de jachtclub. Oh en ook een must: Aan het eind van de dag van de zonsondergang genieten!

Een vakantie naar Neringa plannen?

Foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Rytis Seskaitis, Augustas Didzgalvis en Andrius Pelakauskas.