It’s almost christmas time! Oftewel tijd om naar de kerstmarkt in kerststad Valkenburg te gaan

Tijdens kerst en in de weken daarvoor wordt Valkenburg omgetoverd tot een echte kerststad. Het is een koude maar zonnige dag als wij op een woensdagmiddag met de trein Valkenburg binnenrijden. Wanneer we het station uitlopen spotten we al gauw bordjes die aangeven waar we de kerststad kunnen vinden. Verdwalen lijkt geen optie in het kleine Valkenburg, dus beginnen we met lopen. Een goede keuze, want al gauw zien we de eerste straat vol kerstversiering en die gaan we in. Terwijl onze adem tijdens het lopen soms verandert in kleine wolkjes, worden we van binnen steeds warmer en enthousiaster want de eerste kraampjes zijn in zicht. Foute kersttruien, borden waarop gloeiwijn wordt aangeprezen en ander kerstspul staan overal uitgestald.

Wat is er allemaal te doen in kerststad Valkenburg?

Wanneer Valkenburg wordt omgetoverd tot kerststad zijn er verschillende dingen te doen in dit Limburgse stadje. De leukste 3 to do’s hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

1. Santa’s Village Valkenburg

Tussen de winkels op het Theodoor Dorrenplein vind je Santa’s Village. Wanneer je het plein op loopt vallen de houten chalets je meteen op. Bij de ene chalet kun je lekkere kazen kopen, bij de ander vind je oliebollen maar ook foute kersttruien of ander kerstspul is er te koop. Neem zo nu en dan even de tijd om wat te kletsen bij een kraampje, de goedlachse verkopers die wij hebben ontmoet waren zeker in voor een babbeltje en vinden het ook leuk om je dingetjes te laten proeven als ze iets van eten verkopen. Wat dacht je bijvoorbeeld van tzatziki kaas? Of chocolade in de vorm van een hoefijzer of bout?

Santa’s Village is doordeweeks open vanaf 12:00u en in het weekend vanaf 10:00u. De markt is geopend tot 19:00u op maandag, dinsdag, donderdag en zondag. De overige dagen gaat de markt pas om 21:00u dicht en daarmee heb je dus genoeg tijd om lekker rond te lopen en hier en daar wat te proeven. Als je op het plein bent moet je trouwens ook even genieten van de gigantische kerstboom op het plein die verlicht wordt met duizenden lichtjes. Super mooi en een tikkeltje romantisch om te zien!

2. Kerstmarkt in de Fluweelengrot

Santa’s Village is zeker niet de enige kerstmarkt in Valkenburg. Verborgen in de Fluweelengrot vind je namelijk nog meer kraampjes. De ingang van de grot wordt aangeduid met vrolijke kerstversiering en eenmaal binnen wordt je al gauw begroet door de gezellige verkopers. Niet alleen de sfeer die er hangt is een reden om even binnen te lopen, al die versierde kraampjes in zo’n donkere grot zijn ook bijzonder om te zien en totaal anders dan andere kerstmarkten die we ooit eerder bezochten. Verwacht hier leuke cadeautjes te kunnen scoren, zo nu en dan een kerstliedje te horen en blijf eventueel wat langer binnen voor een glaasje gluhwein.

Kerstmarkt grotten valkenburg Kerstmarkt in Valkenburg grotten

3. Magic Sand ‘A Christmas Story’

In een andere grot in Valkenburg vind je Magic Sand ‘A Christmas Story’. Aan de wanden hangen fakkels die de wanden van de grot verlichten, bij de ingang geven we ons kaartje af en met een grote lach wordt ons veel plezier gewenst maar ook verteld dat we aan het eind van de grot een warme chocolademelk kunnen drinken. Het is wat donker in de grot, maar eng is het zeker niet. Hier en daar spot je kerstverlichting, maar wat het meeste opvalt zijn de zandsculpturen waarmee een kerstverhaal is nagemaakt. Een bijzonder gezicht want sommige zandsculpturen zijn levensgroot. We komen engelen tegen, zingende mensen en op het eind een gigantische kerststad gemaakt van zand waarop trots een blauwe ster pronkt. Na onze warme chocolademelk stappen we naar buiten en omdat we genoeg van het ondergrondse hebben, besluiten we buiten met de kabelbaan juist naar grote hoogte te gaan om daar van het uitzicht over Valkenburg te genieten.

kerststad valkenburg

magic sand valkenburg magic sand valkenburg

Meer tips voor kerststad Valkenburg en Zuid-Limburg lezen?

Benieuwd wat je nog meer kunt doen in Valkenburg en de rest van Zuid-Limburg tijdens kerst? Bekijk dan deze tips voor kerst in Zuid-Limburg.

Niet alleen overdag, maar ook ‘s avonds straalt kerststad Valkenburg

Omdat een gedeelte van de kerststad in de grotten van Valkenburg te vinden zijn, zou je denken dat het niet uitmaakt of je overdag of ‘s avonds naar Valkenburg gaat. Deels is dat waar, maar feit is wel dat de kerststad ‘s avonds voorzien is van allerlei lichtjes en dat zorgt op de een of andere manier toch voor een extra knusse kerstsfeer. Veel van de straten in Valkenburg zijn gezellig versierd en ook de meeste restaurantjes hebben hun kerstverlichting opgehangen.

Elke woensdag en zaterdag is er rond 19:00u een kerstparade

Nog een reden om ‘s avonds naar Valkenburg te gaan, is de kerstparade die elke woensdag en zaterdag in de stad te vinden is. Tijdens deze christmas parade verschijnen er praalwagens en dansers in de straten van de kerststad. Deze kerstparade begint vaak rond 19:00u.

Wanneer kun je naar kerststad Valkenburg?

In de maanden november, december en tijdens een paar dagen in januari wordt Valkenburg omgetoverd tot kerststad. Valkenburg is dit jaar een kerststad van 13 november 2015 t/m 3 januari 2016.

Een laatste lunch & hotel tip

Blijf je eten in Valkenburg? Dan raden we je zeker ‘Aan de Linde‘ aan! Dit restaurant ligt op een leuke locatie en ze hebben een hele fijne menukaart. Zo krijg je bij je cappuccino een advocaatje en de lunchgerechten zijn groot van portie en bovenal erg lekker. En wat betreft hotels, hier kun je leuke (en goedkope) aanbiedingen voor hotels in Valkenburg vinden.