buchmesse-frankfurt

Tijdens Buchmesse, de Duitse boekenbeurs, naar Frankfurt

Frankfurt, Buchmesse, daar moest ik heen! Niettemin omdat deze boekenbeurs binnen mijn werkgebied valt als commercieel verantwoordelijke in de kunst, cultuur en literatuur maar vooral omdat het in mijn interessegebied ligt.

Slapen in het Five Elements Hostel

Ik slaap in het Five Elements Hostel op de Moselstrasse 40. Volgens hostelworld zijn er maar 7 hostels te vinden in Frankfurt en daarmee is het tevens het duurste hostel waar ik ooit geslapen heb. Voor een stapelbed in een zes- persoonsdorm betaalde ik tijdens de Buchmesse €60.- terwijl voor mij normaliter €20,- het gemiddelde is voor een slaapplek. Het doet erg klinisch aan maar daarentegen zijn de badkamers meer dan proper. De gezamenlijke ruimte is in tegenstelling tot de slaapzaal wel heel sfeervol! Van zakenmannen in pak tot backpackers, allen drinken zij gezamenlijk tot in de vroege uurtjes hun halve liter pullen weg.

Stadsdeel met 2 kanten: Bahnhofsviertel

Het hostel bevind zich middenin het red light district, het Bahnhofsviertel. Waar ik mij in eerste instantie afvraag hoe ik hier nou weer ben beland, valt dit achteraf alles mee. Het blijkt juist een steeds hipper wordende wijk. Waar je je enerzijds waant tussen de prostituees, heroïne spuitende mennen, en dildo’s je vanuit hun vitrine aankijken, wisselt dit zich af met leuke eettentjes. De Moselstrasse kruist met de Kaiserstrasse en deze loopt door tot aan het zakendistrict.

What the food?!

Je kunt in de Kaiserstrasse genieten van bijna iedere keuken. Schuif aan bij bijvoorbeeld “Der Fette Bulle” (nummer 73) en geniet van wel erg goede burgers, of loop iets verder door naar Eat Doori, Urban Kitchen of ga voor tapas naar Bona Mente. Keuze te over. “What the food” is een aller fijnst ontbijttentje waar je voor een tientje een prima katerontbijt kan scoren met eitjes, yoghurt, vitamineshakes en koffie.

Met Peter Buwalda ontbijten tijdens de Buchmesse

En mijn ontbijt had ik nodig. En Peter Buwalda vermoedelijk ook, daar ik tegen zijn markante verschijning opliep. Want Frankfurt herbergt eens per jaar de Buchmesse. De grootste boekenbeurs van Europa. En groot is deze zeker, zalen vol uitgevers uit alle landen, lezingen, verhalen en boeken, heel veel boeken! Gedurende deze week vind je overal in de stad lezersfeesten, en zo belande ik op een literairfeestje in Bar AMP aan de Müncherstrasse 4-6 alwaar het pils rijkelijk vloeide.

Frankfurt vanaf grote hoogte zien?

Maar ook buiten de Buchmesse om is Frankfurt een prima stad om je een dag of twee te vermaken. Zo kun je in het zakendistrict (Willy-brandt-platz) de lift pakken van de Main Tower, 54 verdiepingen, en je vergapen aan het schitterende uitzicht tot ver buiten de stad. Echt prachtig!

Stadswandeling door Frankfurt

Op loopafstand ben je vanaf de Main Tower bij Willy-brandt-platz ook binnen no-time in het oude centrum van Frankfurt, hier vind je het Paulsplatz en de Dom. Winkelen bij de grootgrutters kun je hier prima aan de Zeil. Maar wil je met een exclusiever souvenir thuiskomen dan moet je toch echt de Main over, richting het Brückenviertel. De Eiserner Steg is de mooiste brug en hangt vol met slotjes. Passeer de verliefde stelletjes en vervolg je weg links langs de oever. Hier kun je je hart ophalen als je geïnteresseerd bent in musea, want je vindt er wel tien op een rij.

Shoppen of drankjes doen?

Loop je iets verder door tot aan de Wallstrasse dan vind je allerhande winkeltjes. Van vinylshops, kledingboetiekjes en galeries. Je honger stillen kan hier bijvoorbeeld in “Markt im hof” een foodhal met louter biologisch, dan wel etnische lekkernij uit o.a Syrië en Ethiopië. Of drink wat de locals drinken; appelwijn. Het smaakt exact als wat het beloofd te zijn, een zurige witte wijn met de smaak van appelcider. Niet verkeerd. Een fles voor thuis haal je bij de Apfel Wein Kontor op nummer 13. ‘s Avonds kan je in deze wijk tot diep in de nacht een dansje wagen, of het glas heffen in een van de vele biergartens.

Na drie dagen zit het er voor mij helaas al weer op. De ICE vanaf Frankfurt HBH zal je binnen 3,5 uur weer comfortabel naar Utrecht Centraal brengen.