Cyprus villages tips

Een snelle gids voor Cyprus: 6 tips om hier de ultieme vakantie te beleven!

Cyprus, het is net geen Griekenland, net geen Turkije, net wel Europa en net geen Midden-Oosten. Cyprus is een zelfstandig eiland in de Middellandse Zee waar je een mengeling van allerlei culturen en nationaliteiten vindt. Juist daardoor is het extra uniek en een bezoek waard! En het mooie is: met een huurauto kun je prima het hele eiland zien. Mits je weet waar je heen moet natuurlijk.

Wat allereerst goed is om te weten voor iedereen die naar Cyprus gaat, is dat het eiland in tweeën is gesplitst. Het noordelijke deel is namelijk bezet door de Turken. Nicosia, de hoofdstad, ligt op de grens. Je kunt hier op een aantal plekken de grens over, maar natuurlijk wel met een geldig paspoort. Je gaat namelijk echt een landsgrens over. Noord-Cyprus is een stuk minder bezocht bij toeristen en dus onaangetaster, maar in deze blog wil ik je graag meenemen door Cyprus zelf!

Larnaca

Cyprus tips Larnaca

1. Larnaca

De meeste internationale vliegtuigen komen aan op Larnaca, dus de kans is groot dat ook jouw reis hier begint. Dit stadje is best leuk om even doorheen te wandelen, maar persoonlijk vond ik het niet mega bijzonder. Groot is het niet, wel knus en met leuke traditionele winkeltjes en leuke hoekjes. Het bekendste in deze stad is de St Lazarus kerk, dus breng er ook zeker even een bezoekje en zoek daarna een taverne op in de oude stad voor een Cypriotische lunch.

Ayia Napa

Cyprus tips Konnos-bay

2. Ayia Napa

Ayia Napa is hét uitgaansgebied van Cyprus. En dat is aan alles te merken! Nissi Beach is een van de bekendste stranden vanwege een natuurlijke zandbank die naar een eilandje leidt, maar ook voor een goed feestje zit je hier goed. Muziek, Happy Hours, schuimfeestjes: je kunt hier wel even doorgaan. Op de boulevard van Ayia Napa vind je tientallen themarestaurants, van safari tot aan Griekse stekjes en Amerikaanse grillrooms. Een tikkeltje toeristisch, maar dat hoeft niet minder lekker te zijn! Wil je na een zware avond even écht uitrusten, dan kun je een dagje uitwijken naar Konnos Bay, een heerlijk rustig strandje in een baai waar je lekker kunt relaxen of een bootje kunt huren.

Troodos

Cyprus tips Troodos 1 Cyprus tips Troodos

3. Troodos

Cyprus is echt niet alleen maar zon, zee en strand. Integendeel! Ga echt met een huurauto op pad richting het Troodosgebergte, want anders mis je dit mooie stukje van het eiland. Kronkelige wegen, diepe valleien en geweldige uitzichtpunten staan hier centraal. De dorpjes zijn hier tegen de bergen op gebouwd, waardoor we soms echt het gevoel hadden dat we in Azië stonden. Allemaal in de bossen, ver weg van drukte. Plan tijdens je roadtrip ook een stop in bij Omodos, een onwijs schattig wijndorpje met aandoenlijke locals en leuke straatjes.

Wij verbleven in het binnenland bij twee accommodaties, welke we via Isropa hebben geboekt. We wilden namelijk geen standaard hotel, maar juist een bijzondere plek. Het resultaat was een overnachting in Tochni, bij Cyprus Villages. Deze schattige appartementen liggen verspreid door het kleine dorpje en zijn ieder uniek. Ons andere hotel was New Helvetia, waarbij je echt teruggaat naar 1900. Sindsdien is er vrijwel niets meer aan dit hotel veranderd!

Omodos & Villages

Omodos Cyprus tips Cyprus villages tips

4. Akamas & Latchi

Akamas is een groot gebied waar ook natuur weer de rode draad vormt. Bij het schiereiland, Akamas Peninsula, vind je veel toffe baaitjes, uitzichtpunten en kliffen. Blue Lagoon is de mooiste en populairste plek! Het is echt een natuurgebied, dus nog erg onaangetast. De wegen zijn dan ook niet geasfalteerd, dus je kunt het beste een buggy of een quad huren als je dit stuk van Cyprus wil ontdekken. Ga voor je lunch of diner naar Latchi, een schattig havendorpje met toffe beach bars.

Limassol

Limassol Cyprus tips

5. Limassol

Limassol heeft mij op een goede manier verrast! Het is de grootste, meest bruisende stad van het eiland en meestal is dat niet geheel mijn ding. Ik ben juist van de knusse dorpjes en traditionele haventjes. Maar goed, toch ben je wel nieuwsgierig en kan een bezoek niet wegblijven. Limassol is inderdaad vrij toeristisch, maar dat maakt het niet minder leuk. De oude stad is namelijk nog erg in tact gebleven en vooral in de avonduren is dit genieten! Terrassen, terrassen, terrassen. En dat zorgt echt voor een heerlijk ontspannen sfeer! Iedereen geniet en is blij. De binnenstad is voor een groot deel autovrij en met een beetje geluk dineer je met livemuziek. Keukens van over de hele wereld komen langs, maar ik ben echt verliefd geworden op de Cypriotische meze. Zie het als een soort tapas, maar dan iets grotere porties en traditioneel Cypriotische gerechten. Pita, tzatziki, hummus, moussaka, halloumi en kleftiko maken vrijwel gegarandeerd deel uit van je maal. Een must!

Paphos

Tips Cyprus Adonis Bath Paphos Tips Cyprus Paphos

6. Paphos & omgeving

Paphos is een erg toeristisch gebied en hier zijn veel van de grote resorts en hotels gevestigd. Rondom Coral Bay, een heel mooie en fijne baai om te zwemmen, vind je de meeste. De Old City van Paphos kun je laten voor wat het is, hier is weinig te beleven. Wat wél de moeite waard is, is de haven. Ook een tikkie toeristisch, maar op een fijne en ontspannende manier. Bij Pafos Watersports kun je bijvoorbeeld ook en bootje of een jetski huren en daarna lekker aan het water lunchen. Leuk voor een dagje op stap! Een andere toffe trip is naar de Adonis Baths, waar je onder een waterval kunt zwemmen op een heel erg Instagramable plekje.

Dé tip die je echt niet mag overslaan: Huur een auto op Cyprus

Cyprus is echt onwijs veelzijdig maar de mooiste plekken liggen wel erg verspreid over het eiland, hierdoor is een huurauto vrijwel onvermijdelijk. De afstanden zijn gelukkig vrij kort, maar in Troodos kun je er wel langer over doen vanwege de vele bochten. In Akamas zijn de zijwegen soms een stuk slechter. Let wel op: je moet in Cyprus links rijden, dus een automaat als huurauto is geen overbodige luxe! Dan hoef je niet met je verkeerde hand te schakelen en heb je weer een zorg minder. Vooral in de bergen is het echt een uitkomst. Huur je auto via Sunnycars als je meteen alle verzekeringen ook wilt hebben en geen gedoe wilt ter plekke.