Citytrip Sofia Bulgarije

Citytrip Sofia: Ontdek de charmes van de hoofdstad van Bulgarije

Sofia, de hoofdstad van Bulgarije, heel veel meer wist ik er eigenlijk ook niet van. Maar de tickets er naartoe waren spotgoedkoop (lees 30 euro voor een retourtje) dus dachten we, waarom niet? Stedentrip-boekjes naar deze stad zijn nog bijna niet te krijgen, dus kon ik helemaal blanco op pad om zelf alles te gaan ontdekken in deze voor mij nog onbekende stad.

Ontdek de charme van Sofia

De meest opvallende bezienswaardigheid in Sofia is de Alexander Nevsky Kathedraal, een imposante Orthodoxe kerk gebouwd in Nieuw-Byzantijnse stijl en is ook meteen een van de grootste Orthodoxe kerken ter wereld. Naast deze kathedraal is de rest van de stad ook overladen met religieuze bouwwerken, voornamelijk Orthodoxe kerken en kapelletjes, maar ook een van de grootste Synagogen van de Balkan en een van de oudste moskeeën zijn hier te vinden. De moskee is helaas niet open voor bezoek, maar de prachtige Synagoge verdient zeker een bezoekje van binnen. Behalve deze historische gebouwen zijn er ook modernere Sovjet invloeden te zien, bijvoorbeeld bij het immense Largo waar de overheidsgebouwen zich bevinden. Los van deze indrukwekkende bouwwerken doet Sofia verder wel wat sjofel en smoezelig aan, maar dit geeft de stad ook wel weer wat charmants.

Citytrip Sofia Bulgarije Alexander Nevsky + iconenmarkt Citytrip Sofia Bulgarije Alexander Nevsky Kathedraal

De (food)cultuur van de stad

Het straatleven is in Sofia erg belangrijk, ondanks dat het inmiddels aardig koud is in November zijn er continu mensen op straat te vinden. Bulgaren van alle leeftijden zijn op straat aan het praten met elkaar, een boek aan het lezen of spulletjes aan het verkopen in een van de veel straatkraampjes. De eetcultuur is ook van groot belang in dit land. Een leuke manier om daar wat meer over te weten te komen is via de Balkan Bites Food Tour, een gratis wandeling door Sofia die je bij verschillende cafétjes brengt om je over al het lekkers van deze regio te leren. Natuurlijk mag er ook geproefd worden van onder andere koude yoghurt soep, banitsa (gevulde bladerdeeghapjes) en Bulgaarse wijn. De markthal naast de Synagoge en straatmarkt in de wijk erachter zijn ook een walhalla voor mensen die op zoek zijn naar de échte smaak van Sofia. En geloof me, dat is de moeite waard.

Een dagje de frisse lucht in: bezoek het Vitosha Natuurpark

Een leuke daguitstap vanuit Sofia is het Vitosha natuurpark waarvan je de bergtoppen, met een beetje geluk, al vanuit de stad kunt zien liggen. Hoog in de bergen kun je goed skiën maar op slechts twintig minuten rijden vanuit het stadscentrum kun je daar ook mooie wandelingen maken. Wij kozen voor startpunt Boyana, waar tevens de eeuwenoude Boyana kerk gelegen is. Vanaf de kerk loopt er een wandelroute in de omgeving die je brengt naar het Boyana meer en de Boyana waterval. Door de winterse kou is het grootste deel van beide bevroren wat het een magische sfeer geeft. Een perfect tripje als je even uit de drukke stad de frisse lucht van de bergen wilt opsnuiven.

En lijkt een citytrip naar Sofia jou iets?

Deze stad  heeft geen eindeloze hoeveelheid aan toeristische bezienswaardigheden, maar is zeker de moeite waard als je iets van de Bulgaarse cultuur wilt mee krijgen en een weekendje lekker wilt genieten in Oost-Europese sferen.

Zo plan je je citytrip naar Sofia