Een visum voor Vietnam regelen? Dat kan zo

Voordat je naar Vietnam vertrekt is het van belang om een visum aan te vragen. Een visum is namelijk verplicht als je naar Vietnam op vakantie gaat. Je kan een visum voor Vietnam op verschillende manieren aanvragen, maar zorg eerst dat je een paspoort hebt dat tenminste 6 maanden geldig is als je aankomt in Vietnam en dat je twee visum pagina’s in je paspoort vrij hebt zodat het visum erin geplakt kan worden. Hieronder lees je alles over het aanvragen van een visum / e-visum voor Vietnam, wat je moet meenemen en wat de kosten zijn. Onze voorkeur gaat uit naar het visum on arrival, maar zoals gezegd zijn er ook andere opties.

Een Vietnam visum aanvragen kan op verschillende manieren

Er zijn eigenlijk drie manieren waarop je en visum voor Vietnam kan aanvragen:

 1. Je kan een visum on arrival nemen (dit hebben wij gedaan)
 2. Vraag je visum aan via de ambassade van Vietnam in Nederland
 3. Een e-visum voor Vietnam online aanvragen (bijv. via VisumBuitenland)

Wij hebben zelf de eerste optie gekozen toen we naar Vietnam gingen, soms moet je wel even in de rij wachten bij aankomst maar vaak gaat het best snel en makkelijk. Verder kun je dus naar de ambassade gaan, de Vietnamese ambassade zit in Den Haag. En er zijn dus verschillende visumbureaus waar je je visum kunt laten aanvragen en regelen. Een online visumdienst waar je een e-visum kan aanvragen is bijv. e-visums.nl.

1. Visum Vietnam on arrival

Als je een visa on arrival wilt, dus dat je bij aankomst op het vliegveld pas een visum krijgt voor Vietnam, zul je eerst een visumautorisatie of Vietnam Letter of Approval moeten krijgen. Zoiets kun je vaak krijgen door bij een reisorganisatie een formulier in te vullen en zij laten dit dan checken door het immigratiekantoor van Vietnam. Kijk bijvoorbeeld eens naar de informatie op vietnamonline.nl of doe je aanvraag van een visum voor Vietnam op E-visums.nl, daar kun je gemakkelijk digitaal een visum opvragen. Op deze manier hoef je niet naar de ambassade van te voren of van een visumdienst gebruik te maken, maar je hebt wel weer kans dat je op het vliegveld van Vietnam moet wachten totdat je jouw visum daadwerkelijk krijgt. Deze wachttijden kunnen wel eens oplopen, omdat er soms meerdere vluchten tegelijkertijd aankomen en veel reizigers op deze manier een visum aanvragen. Houd daar dus rekening mee. Wij hebben daar zelf geen last van gehad. Nog iets om aan te denken: Als je over land Vietnam binnenreist, dan is een visum on arrival niet altijd een optie.

2. Visum Vietnam via de ambassade in Den Haag

Deze manier van een visum aanvragen heeft niet onze voorkeur, maar kan handig zijn als je bijv. over land Vietnam binnen wilt reizen (vanuit Cambodja of Laos bijvoorbeeld). Waarom het niet onze voorkeur heeft?Omdat je helemaal naar de ambassade moet en vervolgens een paar dagen moet wachten voor je je visum kunt ophalen.

De ambassade van Vietnam vind je in Den Haag bij het Nassauplein op nummer 12, 2585 EB. Daar kun je direct zelf een visum voor Vietnam aanvragen voordat je op reis gaat. Voor de aanvraag heb je een aanvraagformulier nodig, een kleuren pasfoto en zoals we al zeiden een geldig paspoort. Wanneer je bij de ambassade bent kan je kiezen voor een spoed aanvraag (dit is veelal wat duurder) of een standaard visum aanvraag, hierbij duurt het enkele dagen voordat je je visum kunt ophalen. De ambassade is alleen geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 14:00u tot 17:00u, dus let daar ook op als je op deze manier een visa wilt aanvragen.

3. Visum voor Vietnam aanvragen via een visumdienst

Een visum aanvragen voor Vietnam via een visumdienst is ook een gemakkelijke optie. Zij hebben meteen de juiste info voor je en nemen de laten uit handen. Het kost alleen wel ietsje meer dan de andere opties. Hierboven werden al een aantal goed visumdiensten genoemd.

Kosten visum Vietnam

De kosten voor het visum van Vietnam bedragen via de ambassade ongeveer 70,- euro als je een gewone aanvraag doet (single entry), als je ook een van de buurlanden van Vietnam wilt bezoeken en daarna weer terug Vietnam in wilt zal het iets duurder zijn. De prijs ligt dan tussen de 87,00 en 122,00 euro. Denk hier dus over na als je je reis naar Vietnam aan het plannen bent. Wil je een visumaanvraag doen met spoed? Dan komt er nog 5,00 euro bovenop de prijs. Via een online visumdienst kost het visum voor Vietnam 102,00 euro, hierbij krijg je een eenmalige toegang (ook wel single entry genoemd) tot Vietnam en wordt al het geregel je uit handen genomen. Kies je voor een visa on arrival dan moet je  eerst online een Letter of Approval of visumautorisatie aanvragen en de kosten bedragen dan uiteindelijk rond de 25,- en 35,- euro, deze aanvraagprocedure kan alleen soms een beetje vaag zijn.

Meenemen voor het aanvragen van een Vietnam visum

 • Paspoort dat bij aankomst in Vietnam tenminste nog 6 maanden geldig is
 • Twee lege pagina’s in het visum
 • Een kleuren pasfoto
 • Bedrag dat het visum kost

Meer weten over Vietnam?

Op zoek naar leuke reisinformatie over Vietnam? Bekijk dan eens deze tips voor een rondreis door Vietnam of de informatie over het bijzondere Sapa en Halong Bay.

→ Bekijk hier al onze Vietnam artikelen

Over de auteur

Roëll de Ram
Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

3 reacties

 1. Koef

  Hoi Roëll,

  Ik vlieg 14 maart naar Hanoi. En 18 april vanaf Bangkok terug naar Nederland. Ik wil de laatste week al naar Thailand. Waardoor ik ongeveer 28 dagen in Vietnam ben. Wat mag volgens mijn visum. Maar heb geen bewijs dat ik daadwerkelijk binnen die 30 dagen Vietnam verlaat. Zoals een vliegticket. Weet jij toevallig of het nodig is om een bewijs te hebben? Heb de KLM al gebeld en die zeiden dat ik de Vietnamese ambassade moet bellen, maar die krijg ik niet te pakken.

  Groetjes Koef

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Hi Koef,
   Ik weet het niet 100% zeker, maar wat je in ieder geval zou kunnen doen is bijv. een hotel boeking in Thailand maken voor na die 28 dagen. Dan kun je in ieder geval laten zien dat je een reservering in Thailand hebt voordat je visum van Vietnam eindigt. Of je zou een globaal reisschema kunnen maken in het Engels, van wat je plan is. Dan heb je in ieder geval wat documenten die je eventueel kunt tonen, mochten er toch vragen komen. Verder is mailen naar de ambassade wellicht ook nog een optie? Of vraag het eens na bij een visum organisatie als KES, die zijn op zich erg hulpvaardig wellicht ook als je niet eens bij hun je visum geregeld hebt. Succes!

   Beantwoorden
   • Koef

    Het is me toch gelukt om de ambassade te bereiken :D
    Volgens hun vragen ze niet om bewijs en is het dus niet nodig.
    Maar voor de zekerheid neem ik toch wel een globaal reisschema mee in het engels..
    Bedankt voor de tip!!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Verliefd op Nederland banner 2