Bezienswaardigheden Bangladesh
Ilse van Mierlo

Bezienswaardigheden in Bangladesh die je wilt zien wanneer je in Bangladesh gaat backpacken

Van groene theeplantages, tot heilige bouwwerken en paradijselijke stranden. In Bangladesh vind je verschillende type bezienswaardigheden. De een is gemaakt door mensen, de ander ontstaan door natuur. We haalden in dit artikel over backpacken in Bangladesh al een aantal bezienswaardigheden aan. Tijd om dat lijstje aan te vullen en uit te breiden, want er is meer dat je eigenlijk moet zien wanneer je gaat backpacken in Bangladesh:

Bezienswaardigheden in Bangladesh

1. Srimangal: Groene theeplantages van Bangladesh

De groene theeplantages bij Srimangal vormen een echte bezienswaardigheid in Bangladesh. Ontdek dit gebied in een aantal dagen per fiets, maar neem ook zeker even een kijkje bij het groene bos waardoor de trein van Srimangal rijdt. Verder proef je hier de speciale ‘Seven layer tea’ die bestaat uit 7 verschillende type thee en moet je af en toe stoppen om wat wildlife te spotten, want dieren leven hier ook. Rondom de theeplantages vind je trouwens ook kleine dorpjes die bijzonder zijn om te bezoeken. Er zijn verschillende type dorpen: Khasia dorpjes (ook wel punji genoem) , Monipuri dorpjes (para genoemd) en Tripura dorpjes.

bezienswaardigheden bangladesh Dhakeshwari tempel

2. Dhakeshwari tempel in Dhaka

Een aantal van de bezienswaardigheden van Bangladesh vind je in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Er zijn hier mooie tempels te vinden, waarbij de Hindoeïstische Dhakeshwari-tempel een van de mooiste en belangrijkste is. Deze tempel is uitgeroepen tot nationale tempel en deze Hindoeïstische tempel bestaat uit verschillende zalm-roze huisjes met puntige daken. Net als bovenstaande foto van wikipedia is, is hier ook te lezen dat de naam Dhakeshwari in het Bengaals Verborgen godin betekent.

Bezienswaardigheden Bangladesh Star moskee

3. Witte Star Moskee in Dhaka

In Dhaka vind je ook de Star Moskee, ook wel Tara Masjid genoemd. De moskee is versierd met blauwe sterren door middel van mozaiek en net als de Dhakeshwari tempel is dit bouwwerk een bezienswaardigheid in Dhaka. De moskee is gebouwd in de 19e eeuw, bovenstaande foto is van wikipedia.

Bezienswaardigheden bangladesh

4. Fort van Aurangabad in Dhaka

Het derde bijzondere bouwwerk in Dhaka is het Fort van Aurangabad, ook wel Lal Bagh Fort. Ondanks dat het fort half af is, is het nog steeds bijzonder om te zien. Vooral als je in het midden van de ingang staan, voor de fontein ziet het er mooi uit. Volgens Lonely Planet doe je hier echt even een stap terug in de tijd, vooral als je er ‘s ochtends vroeg bent.

5. Palmboom stranden van St. Martin’s Island

Wie op zoek is naar bounty stranden, moet naar St. Martin’s Island. Dit eilandje heeft een doorsnede van 6 kilometer, ligt in de Bay of Bengal en wordt gekenmerkt door palmbomen, een eindeloos zandstrand en blauwe zee. De beste kant om naartoe te gaan als reiziger is de westkant van het eiland. Maar neem ook tijd om even te kijken naar de vissers van St. Martin’s, de visserij is namelijk kenmerkend voor dit eilandje. Als je ook even stopt bij de vangst, zul je ook zien hoe visrijk de zee hier is.

6. Cox’s Bazaar, langste zandstrand van Bangladesh en de wereld!

Van het ene paradijsje, naar het langste zandstrand van Bangladesh: Cox’s Bazaar. Trakteer jezelf hier op een paar nachtjes in een eco-resort en geniet van dit bijzondere strand. Bijzonder, in de zin van dat Cox’s Bazaar niet alleen het langste strand van Bangladesh is maar ook van de hele wereld. Het strand is namelijk zo’n 125 kilometer lang. Je kan op het strand vissersboten kijken of juist op avontuur gaan en een van de achterliggende heuvels beklimmen voor spectaculaire vergezichten. Een eco-resort dat er gaaf uit ziet is het Mermaid Eco Resort.

7. Sundarban: Op avontuur in de mangrovejungle

Ook Sundarbans kan als bezienswaardigheid aangemerkt worden. Met name vanwege alle wildlife die je hier vindt. Zo kun je, als je een beetje gelukg hebt, tijgers spotten en andere dieren zoals apen. Geen dieren gespot? Niet getreurd, want ook het mangrovebos is al mooi om te zien.

Paharpur bangladesh

8. Bezienswaardigheid in Bangladesh dat je niet mag missen: Paharpur

Aan de voet van de Himalaya vind je in Paharpur een Boeddhistische klooster dat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Het klooster staat op een vierkant terrein dan iets minder dan 300 meter lang is aan elke zijde. Het klooster zelf bestaat vervolgens uit een soort piramide achtige constructie waarbij de daken begroeid lijken met gras. Toch is het ook interessant om wat dichterbij te gaan, want op de muren van deze ruine kun je mooie afbeeldingen spotten. Krijg je geen genoeg van bouwwerken? Dan is de hele regio een aanrader, Paharpur telt namelijk nog vele andere religieuze gebouwen. Via Paharpur kun je ook naar Mahastangarh, dit heeft wel iets weg van het boeddhistische klooster in Paharpur en is de oudste stad van Bangladesh.

9. Chittagong Hill Tracts: De mooiste hikes maak je hier

Ben je een actieve reizigers en hou je van hiken? Dan is Chittagong Hill Tracts een gave bestemming voor jou. Hier kun je namelijk echt ‘off the beaten-track’ reizen, zoals dat zo mooi wordt gezegd in het Engels. Niet alleen het hiken is hier trouwens gaaf, met geluk loop je hier tijdens je hike namelijk ook wilde olifanten tegen het lijf. Naast olifanten, kun je tijdens je hike ook langs etnische minderheden reizen. Deze minderheden in de Hill Tracts produceren de meest exotische weefsels.

10. Nijum Dwip: Niet te missen als je gaat backpacken in Bangladesh

Wie diehard aan het backpacken is in Bangladesh, mag Nijum Dwip eigenlijk niet overslaan.Wanneer je hier naartoe gaat waan je je echt in het pure plattelandsleven van Bangladesh, letterlijk en figuurlijk ver weg van de beschaafde wereld en de luxe die wij zo goed kennen. Dat merk je ook direct aan dingen zoals aan de lokale bevolking die haar eigen geiten slacht en vervolgens zelf marineren voor ze ze aan het spit rijgen. Een bijzondere maar ook heerlijke culinaire ervaring die je wel even laat inzien hoe “makkelijk” wij soms met vlees om gaan. Hier vind je trouwens net als in Sundarban een mangrove gebied.

Meer lezen over Bangladesh en de bezienswaardigheden?

Hier vind je een nog completer artikel over Backpacken in Bangladesh. Verder kun je hier op zoek naar vliegtickets voor Bangladesh en op Booking.com kun je hotels vinden.