Ga op rondreis door Ghana
Eva Schonck

8 tips voor een rondreis door Ghana!

Als je aan Afrika denkt, denk je misschien niet meteen aan Ghana, maar Ghana is een rondreis zeker waard! Er is genoeg te bezoeken, maar vooral de mensen en de cultuur maken een reis naar dit land zo bijzonder. Benieuwd geworden? Check dan gauw onderstaande top 8 en ontdek wat je niet mag missen tijdens een rondreis.

Deze 8 tips mag je niet missen tijdens een rondreis door Ghana

Ga op rondreis door Ghana

1. Bezoek Molé National Park tijdens je rondreis door Ghana

Molé National Park, dit is Ghana’s grootste national park. Bekend om zijn olifanten, maar ook vind je er buffels, antilopen, nijlpaarden, apen, reptielen en vele vogels. Je raad het misschien ook al: Dit is de perfecte plek om op safari te gaan!

Larabanga moskee Ghana rondreis

2. Ontdek het lokale leven in een dorpje als Larabanga

Bezoek het dorpje Larabanga in het Gonnja District in Ghana of een van de andere oude ‘Northern Villages’. Het leven in deze dorpjes is weer compleet anders, dan het leven van mensen in Centraal Ghana en dat is bijzonder om te zien. Je kan een bezoek aan Larabanga goed combineren met een weekendje Molé National Park. In Larabanga vind je naast bijzondere cultuur ook de oudste moskee van West-Afrika, maar ook kan je hier de Mystery Stone bezoeken. Over de Mystery Stone wordt gezegd, dat wanneer je deze verplaatst hij altijd weer terug op zijn oude plek zal verschijnen. Mede hierdoor is er ook ooit een weg om deze Mystery Stone gebouwd, in plaats van de steen te verplaatsen. Bovenstaande foto van de moskee in Larabanga is van Wikipedia.

rondreis ghana dieren

3. Sla tijdens je rondreis door Ghana de Monkey Sanctuary niet over

Tip nummer 3 voor je rondreis door Ghana: Bezoek de Monkey Sanctuary in Boabeng-Fiema! Wanneer je in Centraal Ghana zit en richting Molé wilt reizen, is dit een super leuke break. Ongeveer een uurtje kan je wandelen door een bos vol aapjes en meer leren over de apen én bomen. Vervolgens laat een gids je het aapjes kerkhof zien, dat is een beetje bizar en tegelijk schattig om te zien want de aapjes liggen soms begraven zoals wij een huisdier zouden begraven in de tuin, inclusief naambordje en datum. Een tip voor als je hierheen gaat: Zorg dat je genoeg bananen bij je hebt! De apen lusten ze namelijk graag en zo kun je ook in contact met ze komen.

rondreis ghana apen

4. Sla Cape Coast om 2 redenen niet over tijdens je rondreis door Ghana

Bezoek tijdens je rondreis ook de stad Cape Coast in Ghana. Niet alleen vanwege de prachtige stranden die je hier vindt, maar ook omdat je hier een oud slaven fort kunt bezoeken. Wanneer je dit laatste doet, kun je meer leren over de (duistere) geschiedenis van Ghana. Cape Coast Castle is bijvoorbeeld een van de bekende.

Ghana rondreis strand

5. Naar de touw bruggen bij Kakum National Park

Een half uurtje van Cape Coast vind je Kakum National Park. Je kan hier wandelen door het oerwoud over 40 meter hoge touw bruggen, een waanzinnige ervaring alleen moet je er geen hoogtevrees voor hebben. Ook is er een mogelijkheid om een nachtwandeling te doen als je hier bent, sommige dieren laten zich alleen ‘s nachts zien en je kunt ‘s avonds natuurlijk sterren kijken. Tip voor als je hierheen gaat: Vermijd de drukte en zorg dat je op tijd bent in het weekend of kies een doordeweekse dag.

Kakum National Park Ghana rondreis

6. Naar de markt in Accra of Kumasi

Bezoek één van de markten in Accra of Kumasi. In Kumasi vind je de grootste markt van heel West-Afrika genaamd: Kejetia Market. Je ziet daar echt overal mensen, allerlei kleurige kleding, een overdaad aan etenswaren en je neus zal geconfronteerd worden met allerlei gekke geurtjes, maar desondanks is het zeker een bezoekje waard en een ervaring die je niet wilt missen.

ROndreis ghana maken

7. Bijzondere ervaring: Naar de kerk gaan in Ghana!

Tijdens je rondreis is het ook super leuk om een keertje mee naar de kerk te gaan in Ghana. Dit is een hele ervaring! Er wordt veel gezongen, muziek gemaakt, mensen hebben kleurige kleding aan en het is bijna onvergelijkbaar met onze kerken.

Rondreis Ghana huisje

8. Maak een boottocht over het Voltameer

Tot slot de laatste tip: Maak een boottocht over het Voltameer! Deze tocht duurt ongeveer 24 uur en is de perfecte manier om van noord naar zuid Ghana te reizen. Je vertrekt bijvoorbeeld vanuit Yeji (gelegen in het noorden van Ghana) naar Akosombo (in het zuiden). In Akosombo bevindt zich de dam, de grootste energie opwekker van Ghana en is dan ook bijzonder om even te zien. Voor de echte Afrikaanse sfeer kan je tijdens je boottocht derde klas reizen, maar wil je wat meer luxe is er ook een eerste klas op de boot te vinden. Dit is echt een super gave manier (ook niet duur!) om van noord naar zuid te reizen tijdens je rondreis in Ghana!

Bijzondere plekken om te overnachten in Ghana

Tot slot nog een paar bijzondere plekken om te overnachten in Ghana:

Overnachten bij een bounty strand

Wanneer je wilt ontsnappen aan alle drukte en chaos, is slapen in KO-SA Beach Resort de perfecte oplossing! Voor minder dan 10 euro kun je hier slapen in een van de prachtig geschilderde huisjes. Binnen een paar stappen ben je vervolgens op het prachtige strand vol palmbomen. Het resort ligt ongeveer 15 minuutjes verwijderd van Cape Coast en Elmina, waar je de oude slaven forten kan bezoeken, wat ook zeker een aanrader is.

Overnachten in een oud slaven fort

Een van de meest indrukwekkende slaapplekken in Ghana is toch wel, overnachten in een oud slaven fort. Tussen Accra en Cape Coast vindt je de kleine stad: Senya Beraku. Ook deze stad heeft een oud slaven fort genaamd Fort Good Hope. Je slaapt hier voor ongeveer 8 euro per nacht in een van de oude cellen.

Overnachten bij een zwembad mét uitzicht op olifanten

Wanneer je naar het noorden reist om de olifanten te spotten in Molé National Park, kan je perfect slapen in het Molé Motel. Dit motel bevind zich in het national park. De kamers zijn prima, maar elke kamer heeft een veranda met uitzicht op het prachtige landschap. Oh en vergeet niet je zwemkleding, want het motel heeft een zwembad met uitzicht op de olifanten. Tip: kijk wel uit voor de aapjes, en zorg dat je de deuren altijd op slot doet!

Wil je een rondreis maken door Ghana?