Vliegtuig

Travel hack #2 – Op zoek naar ‘Error fares’

Er zijn verschillende manieren om goedkoper te reizen. Je kan miles sparen als je bijvoorbeeld veel vliegt en zo uiteindelijk korting krijgen op een vliegticket of upgrade. Je kan je aanmelden op nieuwsbrieven en hopen dat op een dag een perfecte aanbieding in je inbox zit. Maar er bestaat ook zoiets als: ‘Error fares’. Oftewel, fouten in het systeem waardoor lagere vliegticketprijzen getoond worden dan zou moeten. Lees gauw verder en ontdek meer over deze travel hack.

How do you fly cheap?

Wat zijn ‘Error fares’?

‘Error fares’ worden ook wel ‘Mistake Fares’ genoemd en het zijn eigenlijk vliegtickets met een foutieve prijs. Deze prijzen doen eigenlijk een beetje denken aan de (marketing)actie waarbij je op de HEMA-webshop gratis een taart kon bestellen of toen je per ongeluk bij Wijnvoordeel.nl zes flessen wijn voor 4 euro in je winkelmandje kon doen. Waarschijnlijk is het bij ‘Error fares’ echter geen marketingactie, maar gaat het vaak om een menselijke fout of juist een fout in het systeem. Bij een ‘Error fare’ kan het bijvoorbeeld zo zijn dat er geen belasting of andere tax is toegevoegd  aan een ticket en dat daardoor zo’n ticketprijs ineens heel laag uitvalt. Als budgetreiziger best iets interessants om naar op zoek te gaan dus!

Hoe vind je ‘Error fares’?

Ik hoor je denken: “Leuk en aardig, dat hele ‘Error Fares’ gebeuren, maar die gekke prijzen vind ik natuurlijk niet zomaar”. Dat klopt. Vaak gaan er meer dan een aantal uren zitten in het vinden van een ‘Error Fare’. Maar een aantal tips die je misschien kunnen helpen bij het vinden van ‘Error Fares’ hebben we wel voor je verzameld:

  • Houd fora en social media als Twitter goed in te gaten door af en toe te kijken naar termen als ‘Error Fares’
  • Lees blogs als Flynous.com die gaan over het onderwerp, je vindt meer blog door te googlen op ‘Error Fare’
  • Probeer eens complexe vluchtroutes uit, die kunnen goedkoop uitvallen en worden ook wel Open Jaw tickets  genoemd
  • Houd klassieke routes goed in de gaten, op veel gevlogen routes komen fouten gauw voor
  • Blijf low budget maatschappijen in de gaten houden, bij AirAsia hebben wij eens tickets van enkele euro’s gespot

Grotere kans op ‘Error Fares’ bij Open Jaw tickets

We noemden het net al even ‘Open Jaw tickets’ en dat de kans om een error te vinden bij deze vliegtickets groter kan zijn dan bij normale tickets. Maar wat is een Open Jaw ticket nu precies? Bij een Open Jaw ticket boek je vluchten in verschillende steden of landen, vlieg bijvoorbeeld vanaf Düsseldorf naar San Francisco en vlieg vervolgens terug vanuit Los Angeles naar Brussel. Het kan dan zo zijn dat je 2 losse tickets dan veel goedkoper zijn, dan wanneer je direct vanaf Schiphol naar San Francisco en terug was gevlogen.

Kunnen ze mijn vlucht met een foutieve prijs cancellen?

Tot slot moet er nog één kanttekening gemaakt worden bij ‘Error Fares’, want al heb je een goedkoop vliegticket geboekt met flink wat korting dan kan de luchtvaartmaatschappij deze alsnog cancellen. De vliegtuigmaatschappij zal het bedrag dan wel terug betalen, maar het is wel jammer als je vlucht niet door gaat.

Ooit een ‘Error fare’ gevonden of heb je andere travel hacks?

En, hoe zoek jij naar goedkope vliegtickets? Doorzoek je uren sites als Skyscanner.nl? Of doe je eerder aan ‘bijzondere’ travel hacks zoals hierboven geschreven? Wij zijn benieuwd, laat het daarom weten op social media of in een comment hieronder.