Reisverhalen Sara Kee Reis

De 5 grappigste reisverslagen – mét een vrouwelijke hoofdrol

Verorberd door bedbugs, achterop bij een dronken tuk-tuk bestuurder en winning champion in het aantal voedselvergiftigingen. Op reis maak je van alles mee! Dit waren mijn minder glamoureuze momenten in het buitenland, maar ook andere reizigers maken genoeg rare dingen mee. Daarom is het sowieso nooit een slecht idee goed voorbereid op (wereld)reis te gaan! Ook geïnteresseerd wat anderen zo eens meemaken op reis? Dat kan! Er zijn nameelijk genoeg avonturiers die hun persoonlijke reisverslagen graag delen met de rest van de wereld. Benieuwd welke reisboeken & reisverlagen echte must reads zijn? Hieronder delen we een paar bekende en vijf onwijs grappig reisverslagen met je!

Bekende reisverslagen die je ooit moet lezen

Een welbekende reis-autobiografie is het reisboek Wild, geschreven door Cheryl Strayed. Hierin beschrijft ze haar solo wandeltocht van 1700 kilometer langs de Pacific Crest Trail in het westen van Amerika. Of wellicht heb je weleens Eat, Pray Love van Elizabeth Gilbert gelezen? Een verhaal over een vrouw op spirituele zoektocht in Italië, India en Indonesië.

5 grappige reisverslagen die ook op je leeslijst moeten

Lees deze (minder bekende) hilarische reisverslagen ook eens! Vooral nu, tijdens deze lockdown waarbij we vooral thuis zitten, is het misschien juist leuk om een roman over reizen door te nemen. In het bijzonder als er een goede dosis humor in zit! Daarom heb ik een lockdownlijst samengesteld van – naar mijn mening – de grappigste romans over reizen. Net zoals bij de boeken van Strayed en Gilbert hebben deze (iets minder bekende) reisverslagen een vrouwelijke hoofdrol. Dus, lees hieronder meer over deze badass vrouwen en hun unieke reisverhalen.

5. Reis! (Sara Kee)

Alleen op reis gaan is de ultieme beleving van vrijheid, maar ook een onvermijdelijke confrontatie met jezelf. Sara Kee heeft in haar korte volwassen leven de meest uiteenlopende reizen gemaakt. Zo ging ze mediteren in India, liften door Spanje, studeren op Cuba, werken in Kenia en feesten in Brazilië. Onderweg is zij tot de ontdekking gekomen dat alle reizigers weliswaar een uniek avontuur meemaken, maar dat zij door dezelfde achtbaan van emoties denderen: ze moeten vreemden tot vrienden maken, hun zorgen loslaten, van zich af bijten, het nu beleven en ondertussen ook nog eens genieten.

In het boek Reis! vertelt Sara hoe ze wordt opgelicht, uitgedaagd en hulp krijgt waar ze het niet verwacht. Nuchter, met humor en de nodige zelfspot bezingt ze momenten van euforie en relativeert ze tegenslagen. Reis! is een bondgenoot voor iedereen die alleen de wereld in gaat.

Reisverhalen Sara Kee Reis

4. Backpackers & Butlers (Tiana Templeman)

Een waanzinnige wereldreis langs plekken waar je met je rugzak nooit komt… Voor Tiana Templeman was reizen altijd synoniem met jeugdherbergen en stevige wandelschoenen. Maar nu wint ze de eerste prijs in een fotowedstrijd: een wereldreis voor twee personen met overnachtingen in dertien tophotels naar keuze… en waar je geacht wordt champagne te bestellen, terwijl je amper geld hebt voor een biertje!

In Backpackers & butlers doet Tiana Templeman met veel humor verslag van de droomreis die ze maakt met haar man: van het Ritz in Parijs naar het Dorchester in Londen, van het Peninsula in Hongkong naar de Huka Lodge in Nieuw – Zeeland. Ze reist ook nu weer met haar rugzak, waarin voor deze ene keer een zwart jurkje zit om ’s avonds niet al te veel op te vallen. Toch kent deze reis zijn eigen problemen, want wat doe je met fooien als je nog niet eens geld hebt voor een flesje water uit de minibar? En wat moet je in hemelsnaam met een privé butler?

Reisverhalen Backpackers en butlers Tiana Templeman

3. All over the Place (Geraldine de Ruiter)

Sommige mensen zijn bedoeld om de wereld rond te reizen, om zijn geheimen te ontrafelen en ze met de wereld te delen. En sommige mensen hebben geen gevoel voor richting, zijn doodsbang voor duiven en krijgen bewegingsziekte door het strikken van hun schoenen. Deze mensen zijn bedoeld om thuis te blijven en nacho’s te eten. Geraldine DeRuiter is de laatste. Maar dat zal ze niet laten stoppen.

Hilarisch, oneerbiedig en oprecht, All Over the Place beschrijft de jaren die Geraldine doorbracht met reizen over de wereld nadat ze ontslagen was van een baan waar ze van hield. Die jaren hebben haar een groot aantal dingen geleerd, hoewel het vermogen om een ​​kaart te lezen er niet een van was. Ze heeft slechts een vaag idee van waar Rusland is, maar ze begrijpt haar Russische vader nu beter dan ooit tevoren. Ze ontdekte dat wat ze dacht dat de functionele waanzin van haar moeder was, eigenlijk een even ongeneeslijke aandoening was die ‘Italiaans zijn’ wordt genoemd.

Reisverhalen All over the Place Geraldine deRuiter

2. How Not to Travel the World: Adventures of a Disaster-Prone Backpacker (Lauren Juliff)

“Ik had geen levenservaring, geen gezond verstand en had nog nooit rijst gegeten. Ik leed aan slopende angst, vocht tegen een eetstoornis en had net mijn hart gebroken. Ik hoopte dat door te vertrekken om de wereld rond te reizen, ik mezelf zou kunnen genezen.”

In plaats daarvan waren Laurens reizen vol pech en bijna-doodervaringen. Binnen een jaar werd ze opgelicht en mishandeld; tanden verloren en een kakkerlak ingeslikt. Ze viel in met bloedzuigers besmette rijstvelden, raakte verstrikt in een tsunami, had de remmen van haar motor het begeven en beleefde een zeer ongelukkig einde tijdens een massage in Thailand. Het was net toen ze op het punt stond om te stoppen met reizen, toen ze een knappe Nieuw-Zeelander tegenkwam met een voorliefde voor uitdagingen.

Reisverhalen How Not to Travel the World Lauren Juliff

1. Miss Yellow Hair, Hello! (Iris Hannema)

Miss yellow hair, hello! gaat over reizen. Écht reizen. Het zijn de rauwe, geestige en absurde avonturen van reisjournalist en wereldreizigster Iris Hannema. Allesbehalve verhalen waarbij je verlekkerd kunt wegdromen naar exotische vakantiebestemmingen. Is dit een reisboek, of juist een anti-reisboek?

Want ziek word je toch wel, kamperen doe je in Togo óp de auto, aan corrupte politie in Colombia ontkom je niet, de tijdelijke liefde bedrijf je in het regenwoud van Peru, goden vereren met sambaballen is op Cuba heel gewoon en gebruik je kartonnen plastuitjes in Benin niet per ongeluk als ontbijtbordje. En wat doe je als er een stomdronken Iraniër ongevraagd in je bed opduikt? Als je niet van plan bent zelf op reis te gaan, geeft dit boek alle reden om thuis te blijven.

Blijf lachen!

Wat blijkt maar weer, (budget)reizen gaat nou eenmaal niet van een leien dakje. Dat mag de pret niet drukken zolang we maar blijven lachen! Wel moet ik eerlijk bekennen dat toen ik deze reisverhalen doornam, soms enorm tevreden was dat ik saai thuis zat!

Wat zijn jouw favoriete reisverslagen? Heb jij ook één van deze boeken gelezen? Wat vond je ervan? Of misschien heb je erg genoten van andere reisverhalen? Laat het weten in de comments hieronder!→ Bekijk hier al onze reistips