Guadeloupe eten
Silvia Krihsanah

Welk Creools eten moet je sowieso proeven in Guadeloupe?

Op Guadeloupe is het smullen geblazen. Je kunt er op de markt de verste vis van de hoogste kwaliteit kopen. Bovendien is er overal fruit: Bananen, kokosnoten, ananas, het is er allemaal in overvloed. Zoals op vele andere Caribische eilanden wordt er hier ook volop rum gedronken. Het aperitief begint in Guadeloupe met een Ti punch, een mixje van suiker, rum en limoen. De punch-traditie is een erfenis van het Engelse tijdperk van het eiland. Maar wat het eten in Guadeloupe echt bijzonder maakt zijn de Creoolse gerechten en over dat eten willen we je dan ook graag meer vertellen!

Eten in Guadeloupe

Guadeloupe eten

Het Creools eten op Guadeloupe is meer dan alleen een smaakexplosie

Creools eten is een weerspiegeling van de geschiedenis van het eiland en haar inwoners. Kenmerkend is de gulle toevoeging van de Madame Jeannette-peper aan ongeveer alle gerechten. Deze peper herkende ik van de Surinaamse keuken in Nederland, die voor het overige sterk afwijkt van het Creoolse eten op Guadeloupe.

Creools eten dat je zeker een keer moet proeven

Er is een Creoolse variant van de Franse bloedworst (boudin), met vis in plaats van vlees. Een ander bekend gerecht is de ceviche de marlin à la Tahitienne, een ceviche van zwaardvis met kokosnootmelk vernoemd naar Tahiti, een andere vroegere Franse kolonie. Als je de kans krijgt, neem dan ook de flan coco. Deze wordt vaak huisgemaakt en is verrukkelijk. De handel in specerijen en de komst van Indiase immigranten bracht ook nieuwe smaken in de keuken. Zo noemde ik al de kip madras, die ze in Guadeloupe Colombo noemen.

Ga je in Gaudeloupe uit eten? Als entree moet je dan de accra de morue bestellen, een soort oliebolletjes die gevuld zijn met kabeljauw. Als de kans op een bokit, een boterham van een rotivel, zich aandient, grijp hem dan ook met beide handen aan en eet hem zo snel mogelijk op! Zo lekker! Wegspoelen doe je vervolgens met een Carib’ biertje. Dè streetfoodsnack die je overal tegenkomt? Dat is sorbet coco. Dit lijkt voor zich te spreken maar je moet weten dat er dus echte verse cocos in zit en dat het wordt verkocht door vrouwtjes die de hele dag staan te draaien in een houten ton met ijs met in het midden een vak met het sorbet. Dit zorgt voor isolatie en koelt het sorbet af.

Hoe ziet dat Creoolse eten in Guadeloupe er dan uit?

Waar kun je het best lekker Creools eten scoren in Guadeloupe?

Tip 1: Langs de weg staan mannetjes met een machete en bergen kokosnoten. Je kunt daar voor 4 EUR een koude fles met vers kokoswater kopen. Er is niets dorstlessenders in de tropische hitte dan een kokosnoot!

Tip 2: Langs de weg staan ook mannetjes die fruit verkopen. Vraag naar de pomme bananen (ze zijn wat kleiner maar ronder dan de normale bananen), deze bananen smaken naar appel!

Foto credits: Tristan Rousset & Tekst: Silvia Krihsanah