tussenstop-moskou-christus-verlosserkathedraal

Tussenstop in Moskou? Genoeg redenen om een paar dagen langer te blijven!

Al lange tijd stond het mysterieuze Rusland met Moskou op mijn bucketlist. Nooit kwam het er van. Nu mijn vlucht dan een tussenstop van vijf uur op Moskou had, besloot ik: dit is mijn kans! En wat bleek, mijn verblijf van vijf uur tot vijf dagen rekken kostte voor het ticket geen cent extra! Check hieronder wat je allemaal in Moskou kunt zien in een paar dagen:

Moskou

tussenstop-moskou-straatbeeld

Moskou, een sprookjesachtige stad

Moskou, een stad vol pracht en praal maar ook een moderne stad met alles wat je verwacht in een hoofdstad: goede restaurants, gezellige cafeetjes, veel cultuur, bezienswaardigheden en een goed nachtleven. Het bijzondere van deze stad is dat je je op het ene moment dichtbij huis voelt door het hoge Europa gehalte van Moskou, maar je tegelijkertijd ook de ervaring van een totaal andere wereld hebt. Al is het alleen al doordat het Russische alfabet onmogelijk te ontcijferen is als je dit nog nooit eerder gezien hebt.

Bezoek de meest imposante bouwwerken van de stad

Het is een enorm grote stad met zo’n 12 miljoen inwoners en architectuur die zeker op deze grootsheid aansluit. De meeste gebouwen in Moskou zijn reusachtig, straten zijn breed en de universiteit is een van de meest imposante die ik ooit heb gezien. Daarnaast zijn de meeste gebouwen bijna sprookjesachtig. Overal zie je goudgele torentjes van kerken en kathedralen opdoemen tussen allerlei andere grote en kleurrijke gebouwen.

Universiteit

moskva-rivier-met-universiteit-moskou-tussenstop

Hoogtepunten die je niet mag missen tijdens je overstap in Moskou

Een aantal hoogtepunten die je absoluut gezien moet hebben zijn het Kremlin, de oude stadskern met daarin het beroemde parlementsgebouw van Rusland, het Rode Plein met de daar aan gelegen Basiliuskathedraal, de indrukwekkende Christus Verlosserskathedraal en het Bolshoi theater (dat helaas onder constructie was tijdens mijn bezoek). Daarnaast is het middeleeuwse Novodevitsjiklooster zeker een bezoekje waard. Dit klooster ligt wel een stuk buiten het stadscentrum maar is makkelijk te bereiken met de metro. Voordeel hiervan is ook dat het een stuk minder toeristisch en druk is en je dus rustig rond kunt slenteren. Ernaast ligt ook de begraafplaats van dit klooster waar Russische beroemdheden als Sergei Prokofiev en Anton Chekhov begraven zijn. Tot mijn verbazing wordt deze plek dan wel weer druk bezocht door grote groepen toeristen die hier zelfs in bussen naartoe worden gebracht.

Christus Verlosserskathedraal

tussenstop-moskou-christus-verlosserkathedraal

Basiliuskathedraal

moskou-tussenstop-basiliuskathedraal

Novodevitsjiklooster

tussenstop-moskou-novodevitsjiklooster

Dompel je onder in de art scene van moskou

Naast deze historische plaatsen heeft Moskou ook een levendige arts scene. Het telt namelijk oneindig veel musea en galerijen (2399 volgens een Russisch onderzoek!) en heeft veel artistieke barretjes en cafétjes. Er is dan ook voor elk wat wils: moderne kunst in het Moscow Museum of Modern Art, The Pushkin Museum of Fine Arts met klassieke en moderne Europese werken en de Tretyakov Gallery met uitsluitend werk van Russische kunstenaars.

Ga naar ‘Red October’ of (in de juiste kleding) naar een van de grotere clubs

Culturele hotspots waar creatievelingen samen komen zijn hier ook te vinden in oude industriële gebouwen zoals de Red October Chocolate Factory waar nu verschillende kunststudio’s en winkels te vinden zijn. Hier kun je overigens ook prima ’s avonds naartoe gaan voor een drankje of dansje. Er zijn gezellige kleine barretjes, luxueuze restaurants op het dak met uitzicht op het Kremlin en een aantal grote clubs. Helaas moesten wij de clubs aan ons voorbij laten gaan omdat de juiste outfit in onze backpacks ontbrak. Flink wat opsmuk wordt hier wel gewaardeerd tijdens het uitgaan en is bij de meeste grotere cafés en clubs zelfs verplicht. Mocht je het nachtleven van Moskou willen verkennen, zorg dan dus ook voor een gepaste garderobe.

Red October

Red October moskou

Dakterras

moskou-uitzicht-op-stad-vanaf-dak-restaurant

En zou jij jouw tussenstop in Moskou met een paar dagen verlengen?

Al met al heeft Moskou alle ingrediënten voor een perfecte citytrip! Er is genoeg te doen en te zien. Ook kun je er heerlijk uiteten of drankjes doen en door de grootsheid en mysterie van deze stad valt er elke dag weer iets nieuws te ontdekken.