Sint Petersburg: Where to go?

Vandaag nemen we jullie mee naar Sint Petersburg, oftewel Санкт-Петербург. In mei bezocht ik Sint Petersburg, slechts 3 uur met de trein vanuit Helsinki (ik woonde toen in Finland) of 2,5 uur vliegen vanaf Schiphol. Een stad die nog niet erg populair is onder citytrippers. Jammer, want het is een ontzettend gave stad! Daarom is het hoog tijd om jullie meer te vertellen over deze bijzondere plek.

Sint Petersburg

Sint Petersburg is de voormalige hoofdstad van Rusland en na Moskou de belangrijkste en grootste stad. De stad heeft bijna 5 miljoen inwoners en een oppervlakte van bijna 1200 kilometer. Gigantisch! Voorheen heette de stad Leningrad, en Victor, de tourguide die ik in Lapland leerde kennen heeft dan ook Leningrad in plaats van Sint Petersburg in zijn paspoort staan als geboorteplaats. Victor was mijn tourguide in Lapland en stelde voor mij rond te leiden in zijn thuishaven, Sint Petersburg. 5 van de 7 dagen liet hij ons de mooiste plekken zien. De toeristische bezienswaardigheden maar ook fijne plekjes waar je vooral locals tegenkomt.

Algemene tips:

  • Een weekend is absoluut te kort. Wil je Sint Petersburg leren kennen, neem dan een week de tijd. Er zijn na een volle week nog steeds plekken en bezienswaardigheden die ik wil bezoeken over!
  • De metro is een ideaal vervoersmiddel. Je betaalt slechts 60 eurocent voor een metrorit, en kunt dan net als in Parijs onder de grond blijven tot je je bestemming bereikt hebt. Neem de tijd, want de metro stations zijn ware kunstwerken.
  • Regel je visum op tijd. In Rusland kun je geen visum kopen bij de douane. Je hebt een toeristen voucher en hotel voucher nodig. Deze documenten kun je regelen bij het hotel dat je geboekt hebt, en zijn écht nodig om een visum te krijgen. Daarnaast heb je bewijsstukken nodig van je zorgverzekering en pasfoto’s.
  • Kijk goed om je heen. De gebouwen zijn prachtig, en op iedere gevel vind je prachtige kunstwerken. Omhoogkijken is een must-do!
  • Niet schrikken als je hotel of hostel er in eerste instantie shabby uitziet. In Rusland kennen ze een sobere en ‘aftandse’ manier van inrichten. Dit zegt niets over de veiligheid, kwaliteit of sfeer!

Church of the Savior on Spilled Blood

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Sint Petersburg is de Church of the Savior on the Spilled Blood. Een prachtig bouwwerk in de typisch Russische bouwstijl. Kitscherig en met uienkoepels op het dak. Prachtig om te zien, de binnenkant is compleet gebouwd van mozaïek. Toch vond ik het een naar gevoel dat er gigantisch veel geld in dit soort gebouwen gepompt wordt terwijl het grootste deel van de Russische bevolking in armoede leeft. Toch is het een bezoek waard! Vergeet ook niet om de souvenirmarkt te bezoeken naast de kerk. Hier kun je onderhandelen over de souvenirs en vind je de beste deals. Leer van tevoren uit je hoofd hoe je ‘te duur’, het bedrag dat je ervoor wilt betalen en ‘ik kijk verder’ zegt. Als je Russisch spreekt (of goed doet alsof) word je serieuzer genomen.

Kazankathedraal

De Kazankathedraal is een enorme kathedraal aan de hoofdstraat van Sint Petersburg (Nevski Prospekt). Het ontwerp is geïnspireerd door de Sint Pietersbasiliek in Rome, en gebouwd in een X-vorm. Het is een orthodox gebouw, zorg dus dat je een sjaal bij je hebt om je haar te bedekken uit respect voor de andere bezoekers.

Hermitage

De Hermitage is een van de grootste kunstmusea ter wereld. Als je 7 jaar lang iedere dag langs zou komen, zou je nog niet alle kunstwerken in het museum bekeken kunnen hebben. Het museum ontstond uit de kunstcollectie van de hebberige Catharina de Grote. Zij kocht complete galerieën uit heel Europa leeg om haar verzameling aan te vullen in het Winterpaleis. Het museum zelf is een kunstwerk op zich, met prachtige plafonds, vloeren, muren, koepels en zalen. In de Hermitage vind je onder andere kunstwerken van Rembrandt, Monet, Picasso, Michelangelo, Da Vinci en Rubens.

Soup & Wine – hidden teasure

Helaas heb ik de meeste local-tips van Victor niet opgeschreven, maar er is een restaurantje dat ik met jullie wil delen. Soup & Wine is een klein restaurantje met slechts 5 tafeltjes en heerlijke soepjes, pasta’s, salades en wijn. Niet typisch Russisch, wel heel lekker en met liefde bereid. Je vindt dit restaurant in de buurt van de Kazan Kathedraal. Verder wil ik je aanraden om zijstraatjes in te lopen en bij kleine Russische restaurantjes binnen te stappen. Borsch, de traditionele paarse soep is heerlijk en ook de dumplings zijn geweldig. Vergeet geen Blini te halen (Russische Pannenkoek met sour cream) met uiteraard een wodka toe. Ze hebben Wodka in allerlei smaken!