Moskou in de winter
Nienke Toren

Moskou: de ideale bestemming in de winter!

Driedubbelgelaagd met slechts een streepje wang zichtbaar, gaan we stoer en gewapend naar buiten, de kou trosterend. Eenmaal buiten knettert jolige kerstmuziek uit de speakers, worden we aan een stuk door verblind door een oerwoud aan gele, blauwe en roze kerstlampjes, vinden we overal kruidige, heerlijke gluhwein, en verrek, het sneeuwt ook nog eens. Ja, we genieten volop van de winter in Rusland! De temperatuurmeter is overdag ruim de -15 gepasseerd, maar vindt maar es een ander plekje met zo’n kerstsfeer als in Moskou.

Moskou in de winter, een prachtige verrassing

Moskou in de winter Moskou in de winter 2 Moskou in de winter 3

4x doen in Moskou in de winter

Moskou blijkt een verrassing! Waan je in een wereld van een grote, potsierlijke en bovenal romantische stad met brede lanen, en een landschap van kerken met bollen als daken in alle kleuren van de regenboog. Maar ook, vriendelijke mensen, hipsters die op straat met je meelopen omdat ze begrijpen dat je niet altijd de weg weet te vinden in het Russische geschrift. Of wat denk je van verlaten fabrieksterreinen die zijn omgetoverd tot hippe culturele bolwerken, waarin galieren, cafetjes en woeste discotheken huisvesten? Moskou. Zoveel gezichten. Dit is wat je moet doen in de winter:

1. De trekpleisters: Het Rode Plein, het Kremlin en de Basiliuskathedraal

Bekend van alle plaatjes. Niet te missen ook. De stad is opgebouwd rondom het Rode Plein, het Kremlin en de Basiliuskathedraal. De laatste wordt vooral vaak in beeld gebracht: een prachtige en vooral kleurrijke kathedraal uit 1561 bestaande uit 8 kapellen rond een centrale kapel. Ze hebben allemaal hun eigen uiterlijk, kleuren en koepels. Het Rode Plein is zodoende nog bekender. Het hart van Moskou en Rusland. Een reusachtig plein, omringd door de rode muren van het Kremlin, het stadshuis en een chique warenhuis. Op dit plein ligt ook Lenin, oprichter van het communisme, en overleden in 1924. Meer dan 90 jaar geleden dus. Niet zijn graf, maar zijn opgebaarde en ingebalsemde lijk. Te bewonderen door het publiek. Naast het Rode Plein vind je het Kremlin. De zetel van de Russiche Federatie, en een stadje in een stad. Maar vooral herbergt het een tigtal tsarenpaleizen, kathedralen, staatspaleizen, musea en jawel, ook het werkpaleis van Poetin.

2.Kerstmarkten in Moskou

Denk niet dat je a-la-Berlijn hipsterachtige local food rooftop achtige kerstmarkten met zelfgebrouwen brouwsel uit eigen omgeving in Moskou vindt. Nee, de kerstmarkten die in het oog springen en die wij hebben kunnen localiseren, zijn de centrale markten overal door de stad verspreid. Russisch op z’n best: strakke organisatie, strakke tenten, en een spectaculaire lichtshow. De ‘hoofdmarkt’ vind je op het Rode Plein, met zo’n dertigtal (!) kleinere marktjes verspreid door de binnenstad. Je ontkomt er simpelweg niet aan. En in plaats van prullaria die niet op een kerstmarkt thuishoren, gaat je hart sneller kloppen van alle kerstboomversieringen die je hier wel kan kopen. Spasiba. Verder niet te vergeten: de spectaculaire lichtshows, ook weer verspreid door de hele stad. Van roze lichttunnels, tot aan ijssculpturen, de Russen hebben veel fantasie. Vergeet alle advertenties over Parijs of London als de kerststad…in Moskou moet je zijn!

3. Metro

Bij mij toch vooral bekend vanwege aanslagen door ‘zwarte weduwen’ uit Tsjetsjenie: de Moskou’se metro! Die aanslagen bleken al flink wat jaren geleden voor het laatst te hebben plaatsgevonden, dus daar gingen we. Voor 1 euro duik je de grond in, waar je een scala aan art-deco plafonds, lampen en portretten aantreft. Niet op 1 station, nee in de hele binnenstad! Op verschillende plekken kun je een routebeschrijving voor een tour door het metronetwerk van Moskou vinden, waaronder in de Lonely Planet. Zo reis je van het ene station waar de gloriedagen van het communisme gevierd worden, naar het andere station waar portretten van Lenin aan de muur pronken. Kijk ook goed naar de verschillende muurlampen en kandelaren die je per station weer versteld doen staan. Wat een pracht en praal!

4. Parken & ijsbanen

Hoewel temperaturen van -15 overdag misschien niet ideaal zijn voor een bezoek aan een park (denk bulten sneeuw, geen mens op straat, en oja: het is kouhoud!), is het centraal gelegen Gorgy park zeker aan te raden. In de zomer schijnt dit de hotspot te zijn waar Russen een potje tafeltennis met elkaar spelen en optredens plaatsvinden. In de winter is het park omgetoverd tot een ijsbaan. Maar een nog grotere aanrader is het VDNKH (pret)park. Hoewel het een korte reis kost (zo’n kleine 2 uur met het openbaar vervoer), was dit het pretpark tijdens de Sovjet Unie. Elke voormalige Sovjetstaat was en is nog altijd vertegenwoordigd. Daar waar vroeger de verdiensten van elk land centraal stonden, vind je er nu ook eettentjes. Aanrader: Georgisch eten! (zie ook mijn vorige blog over mijn bezoek aan Georgie). Maar nog indrukwekkender: in de winter vind je er de grootste buitenijsbaan van de wereld!

Moskou in de winter verrassing

Moskou in de winter is een dikke, vette aanrader!

Kortom, Moskou is een dikke vette aanrader. Een stad die een Europese sfeer uitademt, tegelijkertijd sprookjesachtig is, en een allure heeft die wij in Europa nauwelijks kennen. Modern, rijk, een indrukwekkende geschiedenis, die zich uit in talrijke (kunst)musea, kerken, paleizen en straatbeeld. Tegerlijktijd ontwikkelt de stad zich tot hotspot voor jongeren met hippe cafetjes en restaurantjes, maar heeft de hipstercultuur de stad nog niet opgeslokt zoals we dat van Amsterdam of Berlijn kennen. Moskou, please carry on!

Ps. Ben ik iets vergeten of heb je zelf een betere tip? Ik ben erg benieuwd! Laat het hieronder weten of via @nienketoren. Meer lezen over Moskou? Lees hier over de art scene in Moskou!

Deze reistips zijn geschreven door Nienke Toren, volg haar ook op Instagram via @nienketoren