Reizen door Kirgizië Song Kul yurts

Reizen in Kirgizie: Handige tips & toffe bezienswaardigheden

Kirgizië is niet het meeste bekende (vakantie) land voor de meeste mensen. Sinds ik besloot hier naartoe op reis te gaan heb ik denk wel minstens vijftig keer uit moeten leggen dat het een land is en waar het ligt (naast China, onder Kazachstan en boven de rest van de ‘-stans’ dus). Het is een land voor natuurliefhebbers, avonturiers en wandelaars. Je vindt hier geen grote en bijzondere steden vol architectuur en musea, wel een oneindige hoeveelheid aan prachtig uitgestrekte landschappen vol kristalheldere meren en bergen.

Kirgizië

Landschap Kirgizie reizen

kirigizie reizen Son Kul

Hoe is reizen in Kirgizie, het Zwitserland van Centraal-Azië?

Maar liefst 90 procent van dit land bestaat uit bergen en het wordt daarom ook wel het Zwitserland van Centraal-Azië genoemd. En mocht je nu denken dat je het dan wel snel gezien hebt, dan heb je het mis. Geen berggebied is hetzelfde en de landschappen variëren met elke paar uur reizen. Van rode zandrotsen en woestijnachtige gebieden tot aan alp-achtige bergen en gletsjers met als hoogtepunten Victory Peak op 7439m en Lenin Peak op 7134m. Tel daar de overweldigende gastvrijheid van de bevolking en interessante cultuur (mix van Russisch, Aziatisch en Arabisch) bij op en je hebt een geweldig nieuwe bestemming voor op je bucketlist!

Skazka Canyon

Reizen Kirgizie Skazka Canyon

3 bezienswaardigheden die je niet mag missen in Kirgizië


Ondanks dat er ontelbare mooie plekken zijn in dit land, zijn er toch een paar bezienswaardigheden die je zeker gezien moet hebben als je door Kirgizië gaat reizen.

1. Het meer Soň-Köl in centraal Kirgizië

Mijn absolute favoriet is het meer Soň-Köl, gelegen in het midden van het land op ongeveer vijf uur van hoofdstad Bishkek. Deze plek is perfect voor digital detoxing want Wi-Fi is hier ondenkbaar (dit is overigens in heel Kirgizië redelijk zeldzaam) en zelfs een mobiel signaal is niet te ontvangen hier. Wat je hier voor terug krijgt zijn eindeloze vlaktes en bergen waarop schapen, geiten, paarden, koeien en jakken staan te grazen rondom een helderblauw meer. Hotels zijn hier ook niet te vinden dus slapen doe je door je eigen tentje mee te nemen of door te slapen in een yurt-guesthouse, een traditionele Kirgizische tent open gesteld voor toeristen. Elektriciteit is schaars dus na 23.00 gaan alle lichten uit wat er voor zorgt dat je de prachtige sterrenhemel beter kunt zien dan ooit.

2. In het noorden vind je “badplaats” Issyk-Kul en de Fairytale Canyon

Een tweede meer is Issyk-Kul in het noorden van het land. Dit is de grootste toeristische trekpleister voor de lokale bevolking en Russen waardoor ook de voorzieningen iets beter ontwikkeld zijn. Het weer is hier over het algemeen warm dus dit meer vormt een goede badplaats. Rondom dit meer vind je allerlei verschillende landschappen waaronder de Skazka Canyon, ook wel de Fairytale Canyon genoemd vanwege de sprookjesachtige kleuren en figuren die in de rotsformaties te zien zijn.

3. Niet te missen in dit lijstje met bezienswaardigheden: Osh!

Ook een bezoekje aan het zuiden van het land, waarbij je Osh, de tweede grootste stad van het land, als uitvalsbasis kunt gebruiken, is zeker de moeite waard. Osh is gelegen in de Fergana Vallei en wordt ook wel de hoofdstad van het zuiden genoemd. In dit deel van het land kun je merken dat de bewoners cultureel meer georiënteerd zijn op zuidwestelijk gelegen landen als Afghanistan en Iran en is dan ook een stuk conservatiever dan het noordelijke deel. In het midden van de stad vindt je de heilige berg Suleiman-Too vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op de stad en de omgeving. Rondom Osh zijn ook weer prachtige landschappen om te verkennen.

Osh

Reizen Kirgizie Osh

Praktische tips voor een reis door Kirgizië

Tot slot nog een paar praktische tips voor als je wilt reizen door Kirgizië:

Visum Kirgizië: Als Nederlander heb je geen visum nodig (voor een blijf tot maximaal 60 dagen) om Kirgizië te bezoeken.

Vervoer: Het openbaar vervoer is niet bijzonder goed ontwikkeld. Reizen kan met kleine minibusjes die vertrekken wanneer ze vol zijn. Om sommige delen van het land te bereiken zul je een auto moeten huren of een taxi delen met medereizigers (dit is overigens goed betaalbaar).

Weer in Kirgizië: Zorg dat je kleding voor alle weersomstandigheden bij je hebt. In berggebieden kan het afkoelen tot 10 graden of zelfs nog kouder maar in sommige steden kan de temperatuur oplopen tot wel 40 graden. Ook een flinke regenbui is niet zeldzaam.

Slapen bij locals: Community Based Tourism is in opkomst in Kirgizië en zeker een aanrader. Dit betekent dat je tegen betaling bij Kirgizische families in huis slaapt. Een win-win situatie voor beide partijen: het brengt inkomsten direct bij de lokale bevolking en levert jou een echt Kirgizische ervaring.

Beste reistijd Kirgizië: Reis in de zomer! In de winter (en Kirgizië kent lange winters) is het zo koud dat veel gebieden onbereikbaar zijn en ook de guesthouses zijn hierdoor in deze periode gesloten.

Wil je ook reizen in Kirgizie? Zo plan je je trip!