garage-museum-moskou-rusland

Ontdek de Art Scene van Moskou: 5 creatieve hotspots!

Een art scene in Moskou?! Ja, echt! Deze stad staat misschien niet bekend als stad van kunst en musea maar heeft toch zeker heel wat te bieden op dit gebied. Met maar liefst 2399 grote en kleinere musea in Moskou is het een stad waar art lovers niets te kort komen. Hier mijn vijf hoogtepunten op een rijtje:

1. Tretyakov Gallery


Dit was voor mij een echte eye-opener! Alles wat we weten over de kunstgeschiedenis maar dan uitsluitend door Russische kunstenaars. In dit museum vind je namelijk werken vanaf het begin van de 10e eeuw tot aan het eind van de 19e eeuw met alle bekende stijlen vertegenwoordigd. Ook nieuwsgierig naar de Russische indrukken vanuit de Romantiek, het Realisme of het Expressionisme? Dan is de Tretyakov Gallerij met 63 verschillende ruimtes the place to be.

Tretyakov

russische-kunst-in-tretyakov-galerij

2. Red October Chocolate Factory

Deze voormalige chocoladefabriek, gelegen op het uiteinde van een soort eiland midden in de rivier de Moskva, is uitgegroeid tot dé creatieve hotspot van Moskou. Zoals ook in veel andere steden wereldwijd is te zien, hebben zich in dit leegstaande industriepand kunstenaars en andere creatievelingen gevestigd. Er zijn verschillende winkeltjes, galerijen en werkplekken te vinden en ook voor een goede kop koffie of een verfrissend drankje ben je hier aan het goede adres. Red October heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een van de populairdere plekken van de stad en een deel van het nachtleven speelt zich daardoor ook hier af. Check het Strelka instituut voor leuke evenementen zoals lezingen, filmavonden en debatten (ook in het Engels!).

Red October

red-october-in-moskou-rusland

3. GARAGE museum

Ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas is dit futuristische gebouw er een dat je niet zomaar even voorbij loopt. Aan de rand van het hippe Gorky park ligt dit wat kleinere museum voor moderne kunsten. Tegelijkertijd vormt het een platform voor hedendaagse Russische kunstenaars om samen te komen en zich te kunnen ontwikkelen. De vaste collectie bestaat uit een overzicht van de Russische geschiedenis van de moderne kunst, wat tevens de enige is in heel Rusland, en verder maakt het museum gebruik van internationaal georiënteerde wisselende collecties. Daarnaast organiseert het verschillende evenementen zoals conferenties, educatieprogramma’s en rooftop cinema nights. Wat wil je nog meer?!

Garage

garage-museum-moskou-rusland

4. Arbat

Om kunstenaars in real life tegen te komen en straatkunst te zien moet je op Arbat zijn, een voetgangersstraat van ongeveer een kilometer lang vol leuke winkeltjes, restaurantjes en galerijen. Deze straat is van oorsprong een straat waar het kunstenaarsleven van Moskou zich afspeelde en deze bohemian sfeer is voor een groot deel, ondanks de opkomst van grotere ketens, nog steeds goed te voelen hier. Ook kun je hier trouwens voor een goede prijs typisch Russische souvenirs scoren.

Arbat

arbat moskou

5. 

Pushkin Museum


Een museum dat tot slot nog genoemd moet worden en ook een van de beroemdste musea in Moskou is, is het Pushkin Museum voor beeldende kunst. Hier is een grote collectie aan Europese kunst uit de 19e en 20e eeuw te bewonderen en vind je onder andere werken van Van Gogh, Picasso, Matisse en Gauguin. En niet alleen de werken in dit museum maken indruk, ook het gebouw zelf gaat niet zomaar aan je voorbij. Het bestaat namelijk uit drie immense gebouwen met façades vormgegeven in Grieks aandoende stijl. Het vormt daarmee ook het centrum van het cultuurkwartier van Moskou. Met slechts vier dagen de tijd en een heleboel musea, moest ik deze laatste (en vele andere musea) helaas aan mij voorbij laten gaan, maar het blijft zeker op mijn verlanglijstje staan voor een volgend bezoek.Kortom, Moskou heeft genoeg te bieden op het gebied van goede musea en leuke galerijen en heeft net weer een andere twist dan de meest bekende kunststeden. Dus hou je van kunst en wil je eens wat anders, neem dan zeker eens een kijkje in de kunstwereld van Moskou!

Meer lezen over Rusland?

Lees ook “Tussenstop in Moskou? Genoeg redenen om langer te blijven!” of “Tips voor een onvergetelijke stedentrip naar Sint-Petersburg