Salar de Uyuni 1 Bolivia Iris Timmermans

Salar de Uyuni in Bolivia: Dit wil je er allemaal doen!

Salar de Uyuni is dé bekende zoutvlakte van Bolivia. Tijdens het droogseizoen kijk je uit op een laag zout van maar liefst 8 meter dik, in het regenseizoen ligt er een klein laagje water overheen. Hierdoor lijkt het haast alsof je je in de wolken bevindt. Magisch mooi om te zien! Sowieso zal de omgeving je verrassen. Met een jeep cruise je in vier dagen langs een cactuseiland, bizarre rotsformaties, geisers en warmwaterbronnen. Alpaca’s en flamingo’s in overvloed. We vertellen je alles over

Vind de beste vliegtickets naar Bolivia

Boek een rondreis door Bolivia

Het bijzondere landschap van Salar de Uyuni in Bolivia

Salar de Uyuni 1 Bolivia Iris Timmermans

Salar de Uyuni is een unieke plek, waar veel over te vertellen valt. Al is het natuurlijk nog toffer om het surrealistische landschap met eigen ogen te zien! Dit kun je er allemaal verwachten:

8 meter zout

Een laag van 8 meter zout, het is moeilijk voor te stellen als je er bovenop staat. En dat is niet alles, met een grootte van 10.582 km² is het de grootste zoutvlakte ter wereld. Een machtig gezicht dat het heel goed doet op foto’s. Het oneindige zout zorgt er trouwens ook voor dat perspectief op foto’s haast komt te vervallen. Neem daarom leuke gadgets mee als je los wilt gaan met foto’s maken. Zelf heb ik de zoutvlaktes bezocht in het droge seizoen, ik zou graag nog eens terug willen als er een laagje water op ligt. Dan zijn de foto’s nog indrukwekkender – of grappiger.

Ontelbaar veel cactussen op Isla del Pescado

Midden op de zoutvlakte is er opeens een cactuseiland. Het ‘eiland’ dankt haar naam aan haar visvorm: Isla del Pescado. In al het wit is het bruine groene eiland een apart gezicht. Vanaf het hoogste punt van het eiland heb je een mooi uitzicht over de zoutvlakte, maar het eiland zelf is ook heel tof. Sommige cactussen zijn maar liefst honderden jaren oud. Met een beetje geluk spot je hier ook alpaca’s!

Salar de Uyuni 2 cactussen Iris Timmermans

Rotsformaties in woestijnen

In Salar de Uyuni zie je veel rotsformaties voorbij komen, vooral in de Siloli woestijn. Hier tref je de Arbol de Piedra, letterlijk vertaald als ‘stenen boom’. Ook later tijdens je trip kijk je je ogen uit naar wat wind en zand met rotsen doen, met name in de Salvador Dali woestijn.

Salar de Uyuni Bolivia 3 Iris Timmermans

Geisers en warmwaterbronnen

Wanneer je uitstapt bij Sol de Mañana, lijk je op een andere planeet te zijn gearriveerd. De rook van de geisers geeft het een magische uitstraling. Je hebt de mogelijkheid om zelf rond te wandelen. Maar, pas op, kom niet te dicht bij het kokende water en de spleten in de grond. Vaak is de aarde daar wat dunner waardoor je het risico hebt er doorheen te zakken.

Naast geisers vind je in Salar de Uyuni ook warmwaterbronnen. Het klinkt misschien in eerste instantie niet heel aantrekkelijk om om 6 uur in de ochtend en op 3600m hoogte je drie-dubbele-fleece-laag in te wisselen voor een bikini, maar het is wel een grote aanrader! De warmwaterbronnen bij Laguna Challviri zijn namelijk dé kers op de taart van een vierdaagse trip door Salar de Uyuni in Bolivia.

Salar de Uyuni bolivia stoom 4 | Iris Timmermans Salar de Uyuni 5 Iris TimmermansSalar de Uyuni bolivia 9 warmwaterbron Iris Timmermans

Spot bijzondere dieren

Tijdens de Salar de Uyuni tour leg je veel kilometers af. Toch is het in de auto nooit saai. Het landschap is prachtig en ik kreeg er geen genoeg van. Vooral niet door de kuddes alpaca’s die uit het niets leken te verschijnen. Deze dieren geven het landschap nog een extraatje.

Ook tof zijn de gekleurde meren. Tijdens de trip zag ik een roze, groen en rood meer. Door algen en mineralen verandert de kleur van het water. Doe er nog wat flamingo’s bij en het plaatje is af. Het rode meer, Laguna Colorada, was mijn favoriet.

Salar de Uyuni landschap 6 Iris TimmermansSalar de Uyuni bolivia 7 Iris TimmermansSalar de Uyuni 8 | Iris Timmermans

Zo plan je je trip naar Salar de Uyuni

Salar de Uyuni staat al bij menig reiziger op de bucketlist en ik weet zeker dat je bij het zien van bovenstaande foto’s dit gebied in Bolivia ook op jouw lijstje hebt gezet. Met een georganiseerde vierdaagse tour kom je langs de mooiste plekken van deze zoutvlakte terwijl er goed voor je wordt gezorgd.

Check wel even goed bij welke reisorganisatie je deze tour boekt. Soms hoor je verhalen over dronken chauffeurs en nare ongelukken op de zoutvlakte. Of dat mensen tot het gaatje onderhandelen. Vaak resulteert dit in minder eten tijdens de tour. Gelukkig voor ons niks van dat, wij hadden een vrolijke chauffeur en kok in één. Boek dus bij een goede organisatie, om optimaal van de Salar de Uyuni en alle natuur-extra’s te genieten.

Salar de Uyuni trein bolivia 10 Iris Timmermans

Vanuit Bolivia

Je plant de trip het beste vanuit de stad Uyuni in Bolivia. Dit is de meest populaire startlocatie vanwege de handige ligging. Je kunt hier zowel dagtours als meerdaagse tours boeken, ook als je dus niet zo lang de tijd hebt, kun je de vlakte bezoeken. Toch is een meerdaagse tour wel echt aan te raden. Je ziet de zoutvlakte dan écht en gaat er niet alleen even heen om het van je bucketlist af te strepen. De tours die vanuit Uyuni vertrekken zijn vaak het goedkoopst, maar ook het drukst. Dat is iets om in gedachten te houden. Na de tour ga je terug naar Uyuni of reis je door naar San Pedro de Atacama in Chili. Handig als je je reis naar het zuiden wil vervolgen.

→ Tip: overnacht voor de tour een nachtje in Hostal La Magia de Uyuni

Een andere optie om je reis naar de zoutvlakte van Bolivia te beginnen is in Tupiza. Het is hier veel rustiger op de weg, wat betekent dat je onderweg meer kunt ontspannen. De route gaat nog steeds langs alle hoogtepunten, maar vermijd de grote menigten die je in Uyuni tegenkomt. Tupiza is ook een handig startpunt als je vanuit Argentinië naar de Boliviaanse zoutvlakte wilt reizen vanwege de ligging. Je ziet dan een uniek stukje Bolivia zoals de spectaculaire rotsformatie Quebrada van Palala.

→ Tip: overnacht voor de tour een nachtje in Hostal Aramayo

Vanuit Chili

Je kunt Salar de Uyuni ook vanuit Chili bezoeken. Dat doe je door een tour te boeken vanuit het Chileense dorp San Pedro de Atacama. Het is vanaf hier een eind rijden naar de zoutvlakte, maar omdat je tegen de gebruikelijke route in rijdt, is het onderweg veel rustiger dan wanneer je vanuit Uyuni vertrekt.

Je ziet alle hoogtepunten van de zoutvlakte, maar dan in omgekeerde volgorde. Het grote voordeel hiervan is dat er veel minder mensen voor deze route kiezen en je dus in alle rust van de prachtige natuur kunt genieten. Reken er wel op dat deze tour een stuk duurder is want Chili is nu eenmaal duurder dan Bolivia. De kwaliteit van de Chileense tours is dan wel weer een stuk beter, dus mocht je genoeg budget hebben, dan kan het de extra kosten zeker waard zijn.

→ Tip: overnacht voor de tour een nachtje in Hostal Puritama

→ Bekijk hier al onze Bolivia artikelen