Veel backpackers hebben met dit dilemma te maken: Knal ik tijdens mijn reis door zoveel mogelijk steden en hotspots of ga ik voor iets minder plaatsen en blijf ik soms wat langer hangen? Zelf ging ik eigenlijk altijd voor de eerste optie. Hop, hop van de ene naar de andere stad, van tourist trap naar tourist trap, compleet ‘high on life’ thuiskomen, kapot van alle ervaringen en eigenlijk direct weer toe aan vakantie.

Wat kies jij: Veel verschillende plekken zien OF langer op één plek?

Digital nomads tom gabi

Zoveel mogelijk zien: Bucketlist check, check, check… En natuurlijk stempels verzamelen!

Zo ben ik ooit in vijf weken tijd van Mexico City naar San José in Costa Rica gereisd. 3000 km in totaal, dat was aardig doorbussen. Maximaal twee of drie nachten per plek: aankomen, stad verkennen, slapen, de populairste tour doen, een avond feesten en de volgende ochtend weer door. We konden gewoon niet kiezen, we wilde alles zien en werden hebberig doordat alle landen zo dicht bij elkaar liggen in Centraal Amerika. Een reis later had ik iets meer tijd, drie en een halve maand en ik begon mijn reis in Costa Rica. Vanuit daar reisde ik door naar Panama, ben ik gevaren naar Colombia met als einddoel Ecuador. Ook toen konden we het niet laten en zijn we last minute nog naar Mancora aan de noordkust van Peru gegaan. Nog even een ander land proeven, even die extra stempel pakken, YES! weer een landje rijker!

Gabi Tom langer blijven een plek of meer zien Zoveel mogelijk zien of langer blijven

Of… Langer op één plek blijven en leven als digital nomad

Op dit moment reis ik echter op een compleet andere manier. Ik leef het ‘digital nomad’ bestaan wat inhoud dat ik geen woning meer heb in Nederland en vanaf overal in de wereld kan werken. Ik doe dit samen met mijn vriendin en voor het project waar we nu mee bezig zijn reis ik door de mooiste landschappen van Centraal- en Zuid-Amerika. Zoals gezegd in een veel langzamer tempo dat ik voorheen zou hebben gedaan en dit zorgt voor een compleet ander reisgevoel. Zo blijf ik nu zomaar twee weken in dezelfde plaats. Deze manier heeft me een hele andere kijk op het reizen gegeven en doen inzien dat je enorm veel meer uit een plek kunt halen als je er simpelweg wat langer blijft.

Als je langer blijft, voelt een ander land eerder als thuis

De plek waar je zit gaat meer als thuis voelen. Je kent alle straatjes, de winkels en ook steeds meer mensen die er wonen en werken. Je krijgt een veel beter beeld van wat er gaande is, wat mensen drijft en waar ze zich de hele dag mee bezig houden. Natuurlijk kan je ook de commerciële tours meepakken maar door langer te blijven hangen krijg je ook echt veel meer mee van de cultuur van een bepaald gebied. Ook de mensen hebben al snel door dat je geen eendagsvlieg bent zoals alle andere backpackers met als voordeel dat ook de ‘locals’ duidelijk meer zin hebben om energie in een kennismaking te stoppen. Zo loop je na een week vrolijk gedag zeggend rond alsof je thuis in je eigen stad bent. Ook de mensen die in de hostels werken, vaak reizende vrijwilligers, zijn blij met iemand die is wat langer blijft. Zo bouw je al snel aan een nieuwe vriendschap en heb je eens een wat diepgaander gesprek dan waar je vandaan komt en de te neme reisroute.

Veel reizen kost geld, langer op één plek blijven is vaak goedkoper

Een ander concreet voordeel is geld, nooit onbelangrijk als je reist. Veel en snel reizen kost nou eenmaal meer geld aan bus-, boot- en of vliegtickets en aangezien ik dit keer oneindig lang kan reizen wil ik ook zo lang mogelijk met mijn geld doen. Minder verschillende plaatsen betekend ook snel minder tours, vaak toch de ‘money drain’ van iedere backpack trip. Daarnaast is het slim om voor een plek te kiezen met een keuken. Als je wat langer op één plek blijft heb je ook vaak meer tijd om te koken. Zelf boodschappen doen en koken is in veel landen een stuk voordeliger dan ieder dag uiteten en in ieder geval een stuk gezonder dan iedere dag gefrituurd ‘street food’ eten.

Langer blijven op een plek of meer zien Gabi Tom langer blijven een plek of meer zien

De keuze blijft lastig: Lang op één plek OF veel verschillende plekken zien?

Ondanks bovenstaande punten weet ik niet zeker of ik er bij een volgende reis weer voor zou kiezen om wat langer op een paar plaatsen te blijven hangen of toch weer hebberig zou doorknallen om zo veel mogelijk te zien. Twee weken op één plek is natuurlijk ook niet altijd mogelijk en ik kan me voorstellen geen optie als je “slechts” een maand door bijvoorbeeld Colombia gaat reizen. Maar als je er dan toch voor kiest om het maximaal aantal plekken te zien, kies er dan voor om halverwege je reis in ieder geval één keer een week lang op dezelfde plek te blijven hangen. Zo heb je zeker weten een compleet nieuwe ervaring, bespaar je wat op geld en kan je daarna zelf beslissen welke tactiek je een volgende trip aanhoudt. Want ja, zo veel mogelijk zien in korte tijd voelt natuurlijk wel of je het meeste waarde uit je reis haalt, maar is dat ook echt zo?

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Laat het hieronder weten in een reactie!

Geef een reactie, deel jouw reistips!