De vakantie is begonnen en de Nederlander trekt er massaal op uit. Frankrijk is nog steeds dé nummer een vakantiebestemming, gevolgd door Spanje en Duitsland. Al gaan backpackers vooral graag naar Thailand, Australië of een rondreis maken door Zuid-Amerika. Welke bestemming dan ook, al dat reizen en op vakantie gaan is fijn. Maar eigenlijk ook iets om te koesteren. Als je kijkt naar sites als die van Oxfam Novib Pakt Uit zie je namelijk dat niet iedereen aan vakantie kan denken. In een land zoals Syrië is het dagelijks leven ontwricht door conflicten. Hoe mooi dit land ook moge zijn, een vakantieland is het niet. Er geldt een negatief reisadvies.

syrie vliegeren

Prachtig Syrië

Wist je dat Syrië eigenlijk een prachtig land is? We reizen maar wat graag naar bijzondere plekken als de Wadi Rum woestijn in Jordanië of haar magische Petra, maar ook in buurland Syrië waren plekken ooit zo mooi te noemen. Landschappen variëren van vruchtbare vlaktes, tot woestijnen en hooggebergten. Maar ook imposante bouwwerken waren er te vinden. De verwoestende burgeroorlog ontziet het cultureel erfgoed van Syrië echter niet. De verschillende initiatieven om het cultureel erfgoed te beschermen mochten niet baten. Veel historische gebouwen zijn inmiddels door de oorlog verwoest en musea leeggeroofd. Hierdoor is een groot deel van het Syrische cultureel erfgoed op de zwarte markt verdwenen. Bezienswaardigheden die in Syrië eigenlijk de moeite waard waren (en soms nog zijn) om ooit te bezoeken zijn bijvoorbeeld deze vijf:

5. Grote moskee van Damascus

4. Khan As’ad Pasha

3. Temple of Bel

2. Nationaal Museum van Damascus

1. Azm Palace

Syriërs zelf: Niet op vakantie, wel in het buitenland

Veel Syriërs zijn gevlucht en zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Jordanië of Libanon. Zij zitten wel in het buitenland, maar zijn zeker niet op vakantie. En teruggaan naar huis is geen optie. Ze hebben hun leven in Syrië achtergelaten en moeten met weinig zien te overleven in de vluchtelingenkampen.

Ghazali Syrie

Leven in een vluchtelingenkamp

Dit is Ghazali in haar tent in het Zaatari vluchtelingenkamp in Jordanië. Ze is samen met haar moeder, vader en broer gevlucht uit Syrië. Ghazali heeft een pacemaker en gehoorproblemen waardoor ze een gehoortoestel nodig heeft. In Syrië werd het voor de familie steeds gevaarlijker om naar de hoofdstad te rijden om medische hulp voor Ghazali te krijgen. Daarom vluchtte het gezin naar Jordanië. De familie deelt de tent met zijn zessen. Om de medische kosten van haar dochter te betalen, verkoopt Ghazali’s moeder popcorn vanuit de tent. Daarnaast is het gezin afhankelijk van de noodhulp die ze krijgen in het vluchtelingenkamp van onder andere Oxfam Novib Pakt Uit. De moeder van Ghazali is een vechter:

“Ik ben niet het soort vrouw dat bij de pakken neer gaat zitten. Nee! Ik zal nooit opgeven. Ik heb een belangrijke boodschap: ik zal altijd doorgaan met het helpen van mijn dochter en proberen in haar behoeften te voorzien totdat zij een normaal leven kan leiden net zoals andere kinderen.”

Doe dus een keer iets anders kado dan een standaard reisgids…

Bizarre verhalen en waarschijnlijk een leven waar wij ons maar weinig van voor kunnen stellen, hier in ons veilige Nederland. Toch is het wel fijn om te weten dat je iets kunt doen. Ik geef bijvoorbeeld maar wat vaak aan mensen die op reis gaan een Lonely Planet of andere reisgids cadeau. Super leuk natuurlijk en handig. Maar hoe gaaf zou het zijn als jij een vriend of vriendin met een goed gevoel op wereldreis of backpack avontuur kan sturen, maar tegelijkertijd ook iemand anders kunt helpen aan de andere kant van de wereld? Best fijn toch? Hier komt Oxfam Novib Pakt Uit ook nog even om het hoekje kijken, want via hun kun je namelijk zulke cadeaus geven.

Niet mekkeren, geef een geit!

Gaat een goede vriend of vriendin op een boerderij werken in het buitenland? Doe hem dan geen kleinigeitje kado: Niet mekkeren, geef een geit! Natuurlijk krijgt hij of zij niet echt een geit, maar iemand in een ontwikkelingsland (bijvoorbeeld Syrië!) wel. Ken je iemand die juist altijd wc-problemen heeft op reis? Kies dan voor het toilet. Is iemand afgestudeerd en neemt diegene een jaar vrij om te reizen? Geef een paar schoolboeken. Heb je een koffie-freak in je omgeving? Dan zijn koffieplantjes ook een goed idee. Of wat dacht je van een waterpomp, krachtvoer voor baby’s of een opleiding? Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar leuker is om het aanbod eens zelf op Oxfam Novib Pakt Uit te bekijken! Al is het voor de cadeautjes of alleen voor de hilarische teksten die er zo nu en dan bij staan.

Over de auteur

Roëll de Ram
Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

één antwoord

  1. Chris W. - Chris Travel Blog

    Ja Syrië is MOOI !!! Zonder in allerlei politieke discussies te gaan, laat de oudheden met rust !! Hoop echt dat het snel weer veilig is en zou er dan graag heen gaan helpen de dingen weer op de bouwen.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.