Voor mij geen strandvakantie in een luxe resort, maar liever een avontuurlijke rondreis vol krakkemikkige hostels en zonder uitgestippeld plan. Daar komt alleen altijd nog één extra uitdaging bij, ik heb namelijk de spierziekte HMSN. Daardoor heb ik minder spierkracht en energie en zijn bijvoorbeeld trektochten niet aan mij besteed. Maar geen reden om thuis te blijven! In dit artikel deel ik mijn tips om avontuurlijk te reizen als je lichaam niet helemaal meewerkt.
1. Maak een tocht op een e-bike of scooter
Denk je bij e-bikes meteen aan ouderen die de Nederlandse fietspaden terroriseren? Dat beeld verander ik graag, want een e-bike tocht is het perfecte alternatief voor een wandeling door de natuur. Zo fietste ik met gemak door de bergen in het prachtige Meteora in Griekenland. En in landen waar e-bikes nog niet zo gangbaar zijn, zoals Vietnam, zijn scooters een goed alternatief. Vind je dat te eng of kun je er zelf geen besturen, dan kun je in Vietnam ook achterop gaan bij een ervaren ‘Easy rider’ (type deze term in op Tripadvisor en je vindt er veel).
2. Kies een warme bestemming
Sneeuwlandschappen zijn vast heel mooi, maar in een koud land ga je niet zomaar een dag zitten niksen. Terwijl er weinig te klagen valt tijdens een dagje bijkomen naast een zwembad met een goed boek. En dat maakt het reizen met een spierziekte voor mij in ieder geval een stuk aangenamer.
3. Oordopjes zijn een absolute must!
Niets zo vervelend als een kamergenoot die om 5 uur ’s ochtends uitgebreid haar koffer gaat inpakken en jouw nachtrust ruw verstoort. Zeker als je echt moet bijkomen van een wandeling of fietstocht. Dus investeer in goede oordoppen en een slaapmasker. Oh en een extra tip voor de dames, boek als het kan een slaapzaal met alleen vrouwen (minder extreme snurkers!).
4. Binnen Europa reis je ook avontuurlijk
Ik kijk met heel veel plezier terug op mijn soloreis door Zuidoost-Azië, maar tegenwoordig ontdek ik liever Europese bestemmingen. De kans op een enge ziekte of voedselvergiftiging die veel energie kost is hier een stuk kleiner, en er zijn genoeg opties om van de gebaande paden af te gaan. Wat dacht je van een reis door de Balkan, Roemenië of het Griekse vasteland?
5. Accepteer dat je af en toe over je grenzen heen gaat
Het zijn de onverwachte momenten die een reis onvergetelijk maken, maar dat kan soms ook negatief uitpakken. Accepteer dat je niet alles in de hand hebt en soms over je grenzen heen gaat, en verwen jezelf de dag daarna extra. Zo heb ik huilend met een reisgenootje door het platteland van Griekenland gelopen, op zoek naar een bushalte die maar niet kwam. Er zat niets anders op dan mijn tanden op elkaar te zetten en door te blijven lopen. Bij terugkomst heb ik een extra lang bad genomen en chocolade gegeten in bed.
6. Neem een e-reader mee
Een e-reader is sowieso een aanrader voor iedere reiziger, maar het is extra handig als je moet wachten op medereizigers die wel naar het topje van de berg klimmen. Het weegt niets en komt ook van pas op de uitrustdagen.
7. Benoem je beperkingen
Het is niet leuk om steeds te moeten uitleggen dat je een beperking hebt, maar soms kan het wel echt helpen. Ik benoem het tegenwoordig eigenlijk altijd als ik een activiteit ga doen waarvan ik niet zeker weet of ik het tot het einde vol kan houden. Dan begrijpen de anderen wat er aan de hand is als ik erbij ga zitten. Verder houd ik het lekker voor me en negeer ik irritante opmerkingen (“deze wandeling kan echt iedereen, zelfs bejaarden”) zoveel mogelijk.
8. Neem de tijd
Reizen kan overweldigend zijn en misschien heb je het idee dat je in de korte tijd die je hebt zoveel mogelijk moet zien en niets mag missen. Dat is niet alleen belastend, maar je mist dan ook juist de kleine dingen die soms veel mooier zijn dan de bekende hotspots. Probeer dus niet in sneltreinvaart alle bekende plekken af te kruisen maar blijf langer op één plek. Dan kun je uitrusten en meteen contact maken met de lokale bevolking, die je ook nog eens plekken kunnen laten zien waar anderen nooit komen. En onthoud vooral dat je altijd nog een keer terug kunt komen.
9. Pak alleen de noodzakelijke spullen in
De eerste keer dat je op reis gaat kom je er altijd achter dat je veel te veel spullen meehebt. En die spullen moet je allemaal meesjouwen van hostel naar hostel. Vooral kleding, terwijl je bijna overal de was kunt (laten) doen. Met twee paar comfortabele schoenen, voldoende kleding voor een week en een klein flesje wasmiddel kom je al een heel eind. Dit is trouwens ook weer een extra reden om naar een warm land te gaan: veel minder bagage. Check ook dit vakantielijstje!