Klimaatwijs op vakantie

Is klimaatneutraal reizen een utopie?

Reizen; één van de mooiste dingen om te doen. Andere culturen ontdekken, de wonderen van de natuur met eigen ogen zien en even uit je ‘normale’ leven stappen. Verre reizen zijn door de bereikbaarheid, reiskosten en verbeterde veiligheid voor steeds meer mensen een optie (anno 2020 even daar gelaten natuurlijk).

Hoeveel we ook van reizen houden, is er een grote tegenstrijdigheid als we kijken naar de relatie met het klimaat. We reizen om de schitterende plekken op deze aarde te zien, maar tegelijkertijd maken we deze natuur op z’n zachtst gezegd kapot. Het woord ‘’vliegschaamte’’ wordt hier vaak voor gebruikt (in 2018 genomineerd voor het woord van het jaar). Ook ik heb, als iemand met een passie voor zowel reizen als duurzaamheid, hier een beetje last van.

Vandaar dat ik in deze blog niet op zoek ga naar de beste restaurants, wandelroutes of ervaringen op een bepaalde plek, maar naar de beste manier om zo klimaatneutraal mogelijk te reizen!

Klimaatwijs op vakantie

Zo meet je de impact van jouw reizen

Bijna alles wat je dagelijks doet heeft impact op onze aarde en het klimaat. Bij reizen is dit niet anders. Maar wat heeft dan de grootste impact op het klimaat als het gaat om reizen? Waarschijnlijk heb je al een vermoeden; het transport naar de bestemming.

Of je nu kiest voor de auto, de trein of het vliegtuig, er zit nogal een verschil in de uitstoot. Zo belast een reis per vliegtuig het milieu tot wel 7 à 11 keer meer dan dezelfde reis per trein (bron: de klimaatwijs tool van Milieu Centraal). Zo stoot je met een vlucht naar London circa 126 kg CO2 uit en met de trein is dit circa 16 kg CO2 (bron: Eurostar). De trein pakken is hier qua reistijd ook een serieuze optie! Voor lange reizen, zoals een New York (retour 1350 kg CO2) of Kaapstad (retour 2230 kg CO2), is er op het gebied van transport eigenlijk geen alternatief. Terwijl het toch gave plekken zijn…

En dan is dit alleen nog de reis naar de bestemming. Qua CO2-uitstoot op de locatie heb je wel meer invloed. Zo kan je zelf bepalen wat je eet, wat voor accommodatie je kiest en hoeveel je op pad gaat met een (elektrische) auto. Maar kunnen we dan helemaal niet meer naar verre plekken reizen? Of moeten we genoegen nemen met bestemmingen waar we met de trein of (elektrische) auto kunnen komen? Of moeten we eerst maar eens alle mooie plekken in ons eigen land ontdekken?

Moeten we dan meer in Nederland blijven?

Reizen in Nederland, wat vroeger al de norm was, is helemaal hot. Dit komt natuurlijk niet zo zeer door het duurzame aspect, maar door de huidige situatie. Alsnog biedt ons kikkerland veel opties op reis gebied! Dat er genoeg moois te zien is in Nederland wordt maar weer beschreven in het boek Verliefd op Nederland.

Maar ook dan is er de vraag; wat is de impact? Hoe ga je naar je bestemming? Waar verblijf je? Wat eet je? Je hebt niet altijd invloed op je uitstoot. Het begint echter wel bij bewustzijn. Zorg dat je bewust bent van je impact, dat je deze probeert te verminderen en dat je het overige gedeelte compenseert.

Compenseren? Ja hierbij zet je iets positiefs tegenover iets negatiefs om het in balans te brengen. Is dit dan de oplossing voor het klimaatprobleem? Nee dat niet, maar het is een stap in de goede richting.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door COREKEES (@corekees)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door COREKEES (@corekees)

Compenseer je reizen, bijvoorbeeld met een Boom Spaarplan

Het compenseren van de CO2-uitstoot van je vlucht kan vaak al direct bij het boeken van een vliegticket of via bedrijven zoals Trees for All. Echter, ik was benieuwd of er meer opties zijn, zodat het niet alleen bij compenseren blijft.

Zo kwam ik uit bij het Boom Spaarplan van Corekees waarmee je niet alleen je CO2-uitstoot compenseert maar ook investeert.
Bij Corekees kun je namelijk investeren in bomen. Niet zomaar bomen, maar bomen waar noten aan groeien. Deze noten worden ieder jaar geoogst, verkocht en geraffineerd tot groene brandstof (HVO) – een direct alternatief voor fossiele brandstof. De winst van de oogst wordt jaarlijks uitbetaald met een gemiddeld rendement van 7,8% per jaar over 20 jaar. Per boom betaal je 20 euro wat uiteindelijk zorgt voor een compensatie van 880 kg CO2-uitstoot, oftewel 10 vlieguren. Een unieke combinatie wat je in de ‘compensatie-markt’ eigenlijk niet vaak tegenkomt. Daarnaast zorgt Corekees ervoor dat duurzaam beleggen heel toegankelijk wordt en krijg je inzicht via een online dashboard.

Met het investeren in bomen kan je dus zowel nu als in de toekomst klimaatneutraal op reis. 
Laten we er samen voor zorgen dat de komende generaties ook kunnen genieten van al het moois op onze aarde. Koop nu je eerste boom of kies voor een boomabonnement wat je maandelijks kan opzeggen! Bereken via de site van Corekees wat de spaarbomen je qua rendement en compensatie kunnen opleveren en via de site van Milieu Centraal wat de impact is van jouw volgende reis.

Meer lezen over duurzaam reizen?

Lees ook: