Zijn er landen waar jij écht geen scooter of auto zou willen huren? Omdat je bang bent voor slechte wegen of omdat je het andere verkeer niet vertrouwd? Zijn er landen waar je liever in een (nacht)bus stapt of (slaap)trein, dan dat je zelf achter het stuur zit? Grote kans dat je hier “ja” op antwoord, want je bent zeker niet de enige! Uit het trend-onderzoek dat Sunny Cars dit jaar onder 3.091 reizigers deed, bleek namelijk dat sommige landen als eng of gevaarlijk worden ervaren als het gaat om zelf autorijden. Vier op de tien respondenten heeft een lijstje van landen waar ze absoluut niet durven te rijden! Welke landen dan zo gevreesd worden? Dat lees je hieronder!

In deze landen durven heel wat reizigers géén auto te huren, jij wel?

Wat te doen in Bangkok thailand-4

1. Thailand

Thailand voert met stip de boventoon als het gaat om landen waar reizigers niet durven auto te rijden. Door 22% van de respondenten werd Thailand namelijk genoemd in het Sunny Cars trend-onderzoek! Dat vonden wij echt opvallend veel! Helemaal als je bedenkt dat er zoveel backpackers zijn die wel een scooter huren in Thailand. Wij hebben ook meer dan eens een scooter gehuurd op eilanden als Koh Phangan of Koh Tao en in steden als Bangkok kun je zelfs heel goed een fietstour doen. In principe ga je dan ook de weg op. Toch wordt een huurauto hier als spannend ervaren en is Thailand bij uitstek een land waar reizigers geen auto willen huren. Misschien huren ook zo weinig reizigers hier een auto omdat bussen, treinen en binnenlandse vluchten zo betaalbaar zijn. De noodzaak om zelf iets te huren is er een stuk minder dan bijvoorbeeld bij land #3 uit dit lijstje, omdat je overal al kan komen met ander type vervoer. Wat vind jij van het huren van een auto in Thailand?

2. Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk staat ook in dit lijstje, niet per se omdat het er druk is of omdat de wegen slecht zijn, maar juist vanwege het links rijden. Genoeg reizigers vertrouwen zichzelf niet als ze links moeten rijden of vinden het gewoon super lastig om te doen. Wij hebben inmiddels op meerdere plekken links gereden en het is een feit dat het echt went. Oefening baart kunst. Laat jezelf dus niet tegenhouden door angst en probeer het voor het eerst op rustige weggetjes, je zal waarschijnlijk ook merken dat het went en je het uiteindelijk prima kan.

Pilanesberg Zuid Afrika zelf rijden

3. Zuid-Afrika

Ook in Zuid-Afrika stapt niet iedereen zomaar in een huurauto. 15% van de respondenten noemde dit land in het onderzoek toen werd gevraagd in welke landen ze niet durften te rijden. Wat opmerkelijk is, is dat in Zuid-Afrika nog minder mensen durven te rijden dan vorig jaar. Toen waren dat nog maar 12% van de respondenten. Waarom mensen hier niet durven te rijden staat helaas niet in het onderzoek. Misschien zijn reizigers bang voor de dirt roads in Zuid-Afrika, al kom je die alleen tegen als je naar afgelegen plekken zoals De Hoop, Kololo of Bushmans Kloof gaat. Ook gaan er wel eens gekke verhalen in de rondte, maar de drie keer dat wij in Zuid-Afrika zijn geweest hebben we niks geks meegemaakt op de weg. Misschien was alleen rijden in de sloppenwijken een klein beetje spannend, maar toen hadden we gelukkig een gids bij ons die vertelde wat we moesten doen. Als je het aan ons vraagt is het dus zeker niet terecht dat reizigers hier niet durven te rijden. Zuid-Afrika ontdek je wat ons betreft zelfs het allerbeste per huurauto, met het openbaar vervoer is het een stuk lastiger om overal te komen en een groepsreis zouden wij eigenlijk ook niet verkiezen boven een eigen reis.

4. Turkije

Ook Turkije wordt genoemd in het trendrapport als een van de engste landen, net als bij Zuid-Afrika noemden ook 15% van de respondenten dit land. Waarom? Misschien omdat Turkije erom bekend staat dat autorijders zich er niet heel erg aan de verkeersregels houden? Dat het vaak een chaos is op de weg en je echt je voorrang moet pakken, omdat je anders nergens komt? Wij hebben zelf nooit in Turkije auto gereden, dus mocht jij hier wel ervaring mee hebben dan horen we dat graag in een reactie onderaan het artikel!

Route door death valley rijden tips bezienswaardigheden

Waar zijn reizigers nog meer bang voor als het om het huren van een auto gaat?

We zouden geen Nederlanders zijn als we ons hier niet druk om zouden maken: Geld! Naast dat reizigers bang zijn voor het autorijden zelf in sommige landen, zijn ze volgens Sunny Cars ook bang dat het huren van een auto duurder uitvalt dan gepland. Met name is opvallend dat reizigers tot 30 jaar opmerkelijk banger zijn (56%) dat de kosten hoger uitvallen dan oudere roadtrippers van 60 jaar en ouder (38%). De meeste reizigers kiezen dan ook de goedkoopste auto die ze online kunnen vinden (27%) of ze willen een extra ruime auto (19%). Geld besparen op een huurauto zodat er meer budget is voor de rest van de vakantie, typeert echt Nederlander (voor 76% van de ondervraagden is het zelfs het belangrijkst). Benieuwd naar meer feitjes? Check hier het hele trendrapport van Sunny Cars

Hoe zorg je dat je niet bang hoeft te zijn voor hoge kosten?

Je kan natuurlijk besparen op je auto door bijvoorbeeld zelf een kinderzitje mee te nemen als je met je gezin reist of door je eigen navigatie te gebruiken (bijv. op je mobiel) en niet een tomtom of iets dergelijks te huren. Twee simpele bespaartips. Maar gek genoeg sluiten nog wel veel huurders allerlei extra verzekeringen (onnodig) af, waardoor je prijs soms toch oploopt. Terwijl je hier toch echt op kan besparen. Je kan dit doen door meteen een all-in huurprijs van Sunny Cars te kiezen, dan ben je meteen af van de angst voor extra kosten, want je hebt alles al vooraf betaald. Misschien is het dan niet de aller goedkoopste optie die je online kan vinden, maar je weet wel zeker dat je ter plekke niks extra’s hoeft te betalen. Sunny Cars zit bovendien in 120 landen, dus de kans dat je bij hen je huurauto kan huren is ook nog eens groot.

Over de auteur

Roëll de Ram
Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Heb jij hét boek voor backpackers al?

In Backpack Bestemmingen vind je
de mooiste reizen voor backpackers
(incl. 23 routes en veel handige tips!)

Bestel nu