Het begrip digital nomad hoor je tegenwoordig steeds meer. Mensen werken op hun laptop onafhankelijk van plaats en tijd, terwijl het enigste wat ze nodig hebben stroom, wifi en een goede kop koffie is. Verder maakt de plaats niet uit, waar dan ook ter wereld kun je aan de slag. Dat je overal ter wereld kán werken, is natuurlijk een droom voor velen, maar het wordt ook voor steeds meer mensen de werkelijkheid. Zo ook voor mij en Olmo. Hieronder vind je ons verhaal en hoe we ons bedrijfje SurfaWhile hebben opgezet.

Hans

SurfaWhile Hans

Olmo

olmo_tarifa surfawhile

Hoe surfen in Australië en Zuid-Afrika kan leiden tot een eigen bedrijfje…

Het ideaalbeeld van Digital Nomad worden, hadden wij (Hans & Olmo) enigszins ook voor ogen, alleen moesten we daar nog een eigen baan bij vinden of verzinnen. Olmo was al eerder op zijn 18e op reis geweest naar Australië. Daar had hij gewoond, gewerkt, de Engelse taal geleerd op een taalschool, maar ook gereisd en veel gesurft. Ik (Hans) stond vooral op het surfboard in Bali en Zuid-Afrika. Reizen zat er dus goed in, maar ook het leren van talen is iets wat wij beide graag doen en aan surfen zijn we zoals je ziet ook verslaafd. Uiteindelijk besloten wij in 2015 écht samen te gaan werken en onze liefdes (reizen, sporten en internet) te laten samen komen in één bedrijfje: dat werd SurfAWhile. Een online reisorganisatie waarbij je taal- en surfreizen kan boeken.

Taal- én surfreizen

Waarom SurfaWhile die combi van een taal leren en surfen heeft? Deze combinatie heeft een aantal voordelen: Je werkt op twee fronten aan een doel, de weken hebben vaak een goed ritme en het surfen zorgt ervoor dat je hoofd weer even helemaal leeg is om vervolgens weer aan je taalvaardigheden te kunnen werken.

Surfawhile cadiz Surfawhile hossegor

“Verplicht” surfpartners bezoeken in het buitenland

Bij alle reizen die we aanbieden staat een hoge kwaliteit voorop, we willen echt een reis aanbieden waar we zelf ook ontzettend blij van zouden worden en waarin alles zit wat je verwacht. Om die reden hebben we ook al onze partners zeer zorgvuldig uitgezocht en daar hoor het “verplicht” bezoeken van surfpartners in het buitenland ook bij. Het is toch fijn als je persoonlijk contact met hen hebt gehad en zelf ook daadwerkelijk weet hoe het surfkamp of de taalschool eruit ziet. Inmiddels verkopen we trouwens niet alleen surf- en taalreizen, maar ook reizen waarbij je vrijwilligerswerk doet en surft.

Is het wennen als reizen ineens bij je baan hoort?

Het reizen en het werken, op welke plek dan ook ter wereld, zat er in het begin nog niet helemaal in. Eindeloos zaten we bij Olmo of Hans thuis en werkten we aan de website, onze social media kanalen en partnerships. Daarnaast probeerden we nog een paar surfvakanties te verkopen. Hoe mooi is het dan ook om te zien dat het op een gegeven moment allemaal goed staat, dat je een goed systeem hebt lopen en dat je de teugels ‘iets kan laten vieren’. Dat was het moment dat het reizen ook meer om de hoek kwam kijken. Enerzijds omdat het nodig was, anderzijds omdat het kan.

Genieten of alleen maar werken: Hoe ziet zo’n reis eruit waarbij je partners bezoekt?

Afgelopen zomer hebben wij een roadtrip naar Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje gemaakt van twee weken, waar wij een aantal partners bezochten. We werden zeer hartelijk ontvangen in de kampen en het bleek ook erg goed te zijn om toch eens te zien wat je precies verkoopt. We raakten daarnaast nog meer verkocht, de surfkampen of taalscholen die we bezochten lieten precies hetgeen zien wat wij graag aan anderen willen aanbieden.

Ook zijn we afgelopen januari naar Malaga geweest voor een conferentie voor taalscholen en agentschappen. Hoewel je daar, als agency, niet gelijk heel veel business uithaalt, zijn de gratis hotelovernachtingen, het heerlijke dinner en de vele nieuwe contacten zeker de moeite waard. Daarnaast was de roadtrip (huurauto op de zaak) naar Cadiz en Tarifa ook heel gaaf. We bezochten een aantal nieuwe/potentiële partners, maar daarnaast was er ook voldoende tijd om even lekker van het Zuid-Spaanse weer te genieten.

De toekomst als Digital Nomad

In het komende jaar zullen soortgelijke reizen nog veel vaker voorkomen, met geplande bezoeken aan Portugal, Londen, Berlijn en Montreal. Uiteraard moet er altijd gewerkt blijven worden tijdens deze bezoekjes, maar als je het leuk vindt wat je doet, is dit absoluut geen straf. Het was altijd een droom om zoiets als SurfaWhile te starten, maar dat we nu tegen onze vrienden kunnen zeggen dat we al die plekken bezoeken voor werk, geeft voor onszelf toch wel aan dat we onze eigen, zeer flexibele, droombaan hebben gecreëerd. En weet je, wij geloven echt dat jij dat ook kunt!

Vragen over SurfaWhile of wil je iets anders weten? Laat hieronder een berichtje achter!

Geef een reactie, deel jouw reistips!