Het is lente, de zomer komt er bijna aan en daarmee ook de food festivals. Heel Nederland lijkt op sommige evenementen in hordes af te stromen, terwijl andere nog klein, fijn en onbekend zijn. Om je te helpen kiezen in die overdosis aan eetfestijnen, vind je hieronder een food festival agenda met events gepland door heel Nederland.

Voor op de agenda: 15 gave food festivals in Nederland

Ontdek van mei 2015 tot en met september 2015 welke food festivals je in heel Nederland niet wilt missen. Van Amsterdam tot aan Maastricht staan hier allerlei leuke festivals op een rij:

1. Rollende Keukens (13 – 17 mei)

Ooit begon het klein (we kunnen het ons bijna niet meer voorstellen) en tegenwoordig is het een welbekend evenement op Amserdams westergasterrein: de Rollende Keukens. Vanaf 13 mei tot en met zondag 17 mei kun je weer genieten van al het lekkers dat in de foodtrucks te koop is. Een tip: Bereid je voor op drukte, want genoeg mensen die hier een vorkje komen prikken.

Rollende keukens food festival

2. Proef Amersfoort (14 – 17 mei)

Van Amsterdam naar Amersfoort. Hier proef je in hetzelfde weekend vijf dagen lang de lekkerste culinaire hoogstandjes van een twintigtal restaurateurs uit Amersfoort. Heerlijk glas wijn erbij en vervolgens vooral genieten.

3. Amsterdam Coffee Festival (15 – 17 mei)

In Amsterdam weten ze niet alleen het lekkerste eten in foodtrucks te maken, maar vind je in mei ook het Coffee Festival. Voor wie liefhebber is van dit donkerbruine goedje, moet voor een cafeïne fix zeker even langs hoppen bij dit evenement op de NDSM werf.

4. Tong Tong Fair (27 mei – 7 juni)

Ook in Den Haag op het Malieveld is eind mei, begin juni een food festival te vinden. Tijdens Tong Tong fair proef je spek koek of doerian, maar vind je ook es sjanhai en hartige pasteitjes. Ontdek hier de grootste Indische happening van de wereld dat al heel wat jaren mee gaat.

Tong tong food festival den haag

5. Food Truck Festival TREK (14 mei – 13 september)

De sappigste burgers, lekkerste noodles of andere versnaperingen van foodtrucks kun je meer dan goed tijdens TREK proeven. In tegenstelling tot de Rollende Keukens (zie nummer 1), trekt dit food festival door heel het land. Van Rotterdam tot aan Maastricht en van Utrecht to Nijmegen, Trek is op allerlei plekken te vinden in een aantal gave stadsparken. De precieze data waarop je zittend op het gras een bordje leeg kan prikken, vind je hieronder:

 • Rotterdam, Vroesenpark (14 – 17 mei)
 • Utrecht,  Griftpark (22 – 25 mei)
 • Maastricht, Stadspark (29 – 31 mei)
 • Nijmegen, Hunnerpark (26 – 28 juni)
 • Den Bosch, Paleiskwartier (10 – 12 juli)
 • Amsterdam, Amstelpark (17 – 19 juli)
 • Den Haag, Westbroekpark (10 – 13 september)

6. Lepeltje, Lepeltje (22 mei – 23 augustus)

Lepeltjes happen doe je in de periode van 22 mei tot en met 23 augustus in Amersfoort, Zwolle, Apeldoorn en Groningen. Tijdens dit food festival staat niet alleen eten centraal, maar ook cultuur. Laat al je zintuigen prikkelen tijdens dit evenement, oh en ook fijn: Toegang is gratis!

7. Hap Stap Tilburg (22 – 25 mei)

In Mei is het maar druk qua festivals en ook Tilburg kun je genoeg lekkers proeven tijdens Hap Stap Tilburg. Je vindt hier leuke acts, lekkere wijnen en top eten van diverse smaakmakers.

8. Taste of Amsterdam (4 – 7 juni)

Amsterdam wint het van elke andere plek in Nederland als het gaat om food festivals. Zo vind in juni Taste of Amsterdam plaats. Een foodie heaven waar je heen kunt als uitbreiding van je vrijmibo of juist omdat je graag eens gerechten wilt proeven van (inter)nationale chefs waarvan sommige een sterretje achter hun naam hebben staan.

9. Food Film Festival (5 & 27 juni)

Filmpje kijken, hapje eten. Klinkt perfect toch? En het leuke is, het Food Film Festival is dit jaar door heel het land te vinden. Het begint op 5 juni in Groningen, is vervolgens op 27 juni in Utrecht en daarna volgen nog Wageningen, Den Haag en Amsterdam gedurende het jaar.  Tijdens Food Film Festival zie je bijzondere filmproducties, komen belangrijke voedselthema’s aan bod en laten topkoks je creatieve hapjes proeven gemaakt van lokale producten.

food film festival

10. Raw Food Festival – (14 juni)

Na al die juicy burgers en chique hapjes is het tijd voor detox tijdens het Raw Food Festival. Liefhebbers van superfoods vinden hier de nodige vitamines. Groenige sapjes, tarwegras, healthy snacks, raw chocolate en voor nog veel meer ander lekkers draaien hier de magimix’en overuren.

11. Parade (18 juni – 23 augustus)

Het motto ‘Zweven is Leven’ weet mij elk jaar weer naar de Parade te trekken, net als die ene poffertjes kraam waar je zelf je eigen poffers mag bakken. Toch staat de Parade bij meer dan genoeg mensen ook bekend als food festival en daarom ontbreekt het ook zeker niet in dit lijstje. Pak een voorstelling mee of doe een dansje in de silent disco en prik daarna een vorkje weg:

 • Rotterdam (18 – 28 juni)
 • Den Haag (3 – 12 juli)
 • Utrecht (17 juli – 2 augustus)
 • Amsterdam (7 – 23 augustus)

Parade festival

12. Haarlem Culinair (5 – 9 augustus)

Meer culinaire uitschieters en gastronomische hoogstandjes vind je tijdens Haarlem Culinair van 5 tot en met 9 augustus. Ook hier koken de Michelin koks de lekkerste gerechtjes voor je klaar op de Grote Markt middenin het centrum.

Haarlem culinair food festival

13. Preuvenemint Maastricht (27 – 30 augustus)

In het zuiden van het land kennen ze ook genoeg bourgondiërs en daar vind het eetfestijn Preuvenemint plaats in Maastricht. Van 27 tot en met 30 augustus wordt dit evenement op het Vrijthof georganiseerd. Zo’n dertig koks van onder andere restaurants en cateraars bieden tijdens ‘t Preuvenemint de mogelijkheid tot preuven van allerlei type producten.

14. Bourgondisch Den Bosch (10 – 13 september)

Zien, proeven en ontmoeten. Dat is wat je doet tijdens Bourgondisch Den Bosch. Dit evenement volgt al snel op het Preuvenemint in Maastricht en is een festival waar de horeca van Den Bosch laat zien wat zij allemaal in petto hebben. Voor niet-horeca is het vooral leuk om hier vrijdag, zaterdag of zondag naartoe te gaan!

15. FoodFestival Delft (20 september)

Het FoodFestival Delft staat in het teken van gezond eten. In 2015 wordt dit festival voor de 2e keer gevierd in de Botanische Tuin van Delft. Loop langs al het lekkers op de foodmarket, luister naar een van de sprekers tijdens de foodtalks of doe actief mee aan een workshop of proeverij.

Heb jij al een food festival bezocht dit jaar of staat er vooral nog veel lekkers op jouw planning? Laat het hieronder of op social media weten!

5 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.