Digital Nomads T&G

Digital nomads klaar voor vertrek!? Dit stel vertrekt naar Zuid Amerika!

Een half jaar geleden hebben ze de knoop doorgehakt, mode fotograaf Gabi van Ingen en online marketeer Tom van Oijen vertrekken eind augustus voor onbepaalde tijd naar Centraal- & Zuid Amerika!

Zo Digital Nomads, wat gaan jullie precies doen?

Kort gezegd gaan we mode campagnes schieten in de meest geniale landschappen. Bedrijven sturen hun nieuwe collectie naar een afgesproken stad, wij halen deze op, spotten een fantastische locatie, streetcasten de modellen en schieten vervolgens een lookbook of (social media) campagne.

Hoe kwamen jullie op dit idee?

Een paar jaar terug stonden we op 5000m hoogte, op de Chimborazzo vulkaan in Ecuador. Het maanlandschap daar is echt fantastisch en Gabi kon maar aan een ding denken: Hier wil ik een mode campagne schieten! Op zo’n moment gaan bij mij alle radartjes draaien en uiteindelijk kwam daar het concept ‘Project Landscape’ uit. Ik heb het uitgewerkt en voorgelegd aan Gabi en die was direct super enthousiast!

Project Landscape gabi tom

Wanneer hebben jullie de knoop doorgehakt?

Nadat we het concept helemaal uitgedacht hadden zijn we eerst gaan kijken of het wel echt realistisch was. Wat komt er allemaal bij kijken? Moeten we ons huis weg doen, baan opzeggen, hoe werkt het logistiek, financieel en staan bedrijven hier wel voor open? Om ons heen was iedereen super enthousiast en na een eerste succesvolle pitch wisten we dat we iets moois hadden. Dat was januari van dit jaar en niet veel later hebben we een vertrekdatum geprikt: 30 augustus, GO!

Hoe lang gaan jullie dan weg?

We zien wel! We hebben gespaard voor een jaar maar mocht alles goed gaan en de opdrachten binnen blijven komen dan kan dat zo maar twee of drie jaar worden, we staan voor alles open. We hebben express alles in Nederland opgezegd zodat we helemaal vrij zijn en echt kunnen kijken waar dit avontuur ons brengt.

Vind je het niet eng om alles op te zeggen?

Nou het zijn natuurlijk wel serieuze dingen. Ik werkte al 4,5 jaar bij een succesvol online marketing bedrijf en ons appartement had ook echt een droom locatie. Maar ja, als je die dingen niet laat gaan kom je ook niet verder en een mooi huis en leuke baan vind je wel weer, daar heb ik alle vertrouwen in. Toen de beslissing was gemaakt en we al onze meubels hadden verkocht voelde het eerlijk gezegd heerlijk!

Voorbereiden Digital Nomads

Wat viel het meest tegen in alle voorbereidingen?

Het is niet normaal hoeveel tijd hier in is gaan zitten. We zijn nu bijna een jaar bezig om alles 99% op orde te hebben en zijn echt tot de laatste dag super druk. Maar wat vooral tegenviel is het bureaucratische gedeelte bij alle instanties. De wereld is echt nog niet helemaal klaar voor digital nomads. Want aan wie betaal je eigenlijk inkomsten belasting als je nergens woont? “Ow je wilt je uitschrijven bij de gemeente maar gaat nergens anders wonen, hmmmm?” Bij bijna alle instanties liepen we tegen grote onduidelijkheden aan waardoor we op sommige vlakken dus vooral zelf beslissingen gemaakt hebben. De enige die er echt goed op inspeelt is verzekering De Goudse met hun Special ISIS-verzekering. Die is speciaal gericht op nomaden en dekt zorg, aansprakelijkheid, inboedel en S.O.S die super goed betaalbaar is.

Verdienen jullie genoeg om helemaal van rond te komen?

Nou misschien nog niet om een heel jaar mee te vullen maar het eerste half jaar is helemaal gedekt. Dat geeft ons dus mooi de tijd om ons portfolio uit te breiden en nieuwe adverteerders te benaderen. Ook willen we nog een extra centje verdienen met door Gabi bewerkte landschapsfoto’s die we op onze site Gabivaningen.com gaan verkopen. Daarbij hebben we natuurlijk ook zelf goed gespaard en zijn Gabi en ik super goed in low budget leven.

Waar besparen jullie bijvoorbeeld op tijdens het reizen?

Ja dat zit in best veel dingen van goedkope vluchten met tussenstops, de chickenbus nemen in plaats van een luxe tourbus en in hostels slapen we meestal in een dorm, lekker cheap en meestal super gezellig. Soms vragen we zelfs nog of het ok is als we één bed delen. Daarnaast proberen we onze vaste lasten zo laag mogelijk te houden en werken we voor dit project met enkele sponsored partners.

digital nomads bij leapp

Sponsored partners?

Ja zo worden we onder andere ondersteund door Ortlieb voor onze tassen, Carl Denig voor onze outdoor spullen en leapp voor onze MacBooks. Ik ben echt super blij met deze samenwerkingen en dit soort barter deals kan ik echt iedereen aanraden. Van leapp krijgen Gabi en ik bijvoorbeeld beide een super mooie refurbished MacBook! In ruil hiervoor schieten wij professionele campagne beelden en zullen wij ook onze volgers laten zien waarom we juist met deze mooie merken samenwerken. Dit is voor beide partijen dus een enorm goeie deal!

Zo, goed geregeld! Maar jullie stellen je dus ook echt op als influencers?

Ja mooi he! Dit hadden wij ook niet direct bedacht maar we hebben inmiddels meer dan 11.000 volgers. Toch een mooi bereik voor merken. Maar ik wil wel aangeven dat het ons vooral om de beelden gaat die we aanleveren. Gabi is professioneel fotograaf en dat is waar dit project om draait en waar we ons op willen focussen: Professioneel geschoten beelden op fantastische locaties.

digital nomads worldmap

Waar gaan jullie allemaal heen?

Echt super veel plekken! Haha, zo vet! Wij hebben dit vanaf het begin af aan helemaal open gelaten en ons vooral laten sturen door de opdrachten die we binnen krijgen. Hier is echt een geweldige route uitgekomen! Nu starten we in NYC voor een shoot voor Fatboy, daarna gaan we naar Mexico voor de campagne beelden van MUD Jeans, door naar Ecuador voor sjalenmerk Bufandy, Peru voor Protest, Chili voor Ortlieb & Carl Denig en Bolivia voor Monique Poolmans. Mooie lijst toch!? =D En tussendoor schieten we constant beelden voor de sieraden van Marlous van de Toorn en maken we lekkere Digital Nomad platen voor leapp. We zijn al in gesprek voor merken in Brazilie en zo pakken we hopelijk heel Zuid Amerika.

Naar welk land kijken jullie het meest uit?

Ik kijk wel echt enorm uit naar de Atacama woestijn in Chili, die is volgens mij echt niet normaal mooi. Hier wil ik echt even een camper huren voor een paar weken en alle tijd nemen om van te genieten. Gabi kan hier denk niet stoppen met fotograferen. We hebben hier nog wat weken vrij dus mochten er nog merken interesse hebben ;-)

Volcan y Laguna Miscanti Atacama

Wat ga je het meeste missen?

Ja zelf ben ik niet zo heel erg van het missen. Wat ik op mijn vorige reizen vooral miste was eigenlijk gewoon werk en dat is deze keer getackeld! Ik moet echt een project omhanden hebben, dingen afronden, mensen blij maken en ik vind het heerlijk als er ook wat geld binnenkomt in plaats can dat er alleen maar geld uitgaat. Ik voel me anders zo nutteloos. En natuurlijk ga ik m’n vrienden en familie missen, lekker koken, met z’n allen eten, gekkigheid en plaatjes draaien op mooie feesten. Goeie Techno is vaak ook ver te zoeken op zo’n reis.

Vind je het spannend? Straks is het na zes maanden afgelopen?

Uhm, ja nou dan gaan we weer naar huis. Het is niet zo dat we hier wegvluchten, het leven hier in Nederland is ook fantastisch. Ik moet dan natuurlijk wel weer snel een baan vinden en we moeten ook een appartement zoeken maar daar heb ik eigenlijk wel vertrouwen in. En met het avontuur dat nu voor ons ligt ben ik echt al super blij! Gabi en ik hebben zo enorm veel leuke mensen ontmoet die ons wilde helpen met dit project. We gaan voor super gave merken schieten, we zijn straks 24 uur per dag samen en mogen beide doen waar we het meest van houden!

Nog tips voor anderen die over zo’n leven nadenken?

Belangrijkste is het vertrouwen dat merken in je moeten hebben. Dat kregen wij door een goeie website, uniek verhaal en een sterk portfolio van Gabi haar eerdere werk. Daarnaast zijn wij ruim voor vertrek begonnen met de voorbereidingen waardoor we nog tijd hadden om af te spreken met onze opdrachtgevers. Dit vinden veel merken toch wel heel belangrijk. Naast vertrouwen gaat het natuurlijk ook om wat je te bieden hebt en ik merk dat het heel sterk is als je de merken ook extra exposure kan geven. Bijvoorbeeld via mediapartners maar ook via onze eigen kanalen. En ik denk, wel héél cliché, maar echt de aller belangrijkste tip is om gewoon een datum te prikken en er full pull voor te gaan!

Hoe kunnen we jullie volgen?

We gaan maandelijks onze avonturen hier op We Are Travellers delen, super leuk! Maar voor regelmatigere updates kan je ons volgen op Gabi haar Facebook: Gabi van Ingen Photography en op haar Instagram account @Gabi_van _Ingen. Zelf zit ik ook nog op old School Twitter: @tomvoijen. Ik heb gemerkt dat hier nog een aardige Digital Nomad community actief is. Super leuk als mensen ons volgen! En als mensen vragen hebben over hoe wij bepaalde zaken hebben aangepakt bijvoorbeeld als je zelf ook een nomaden leven wilt gaan leiden, let us know. Je kan ons altijd alles vragen en we helpen je graag. Je kan me mailen op tom@gabivaningen.com. Ons volgende artikel wordt misschien wel zoiets als De grote Digital Nomad Checklist. Delen we gewoon de eindeloze afstreeplijst die maandenlang op onze koelkast heeft gehangen =D Kom ik nog op terug!

Heel veel succes jullie en hou ons op de hoogte!

YES! Je gaat van ons horen!

→ Bekijk hier al onze Digital Nomad tips