Een tijdje terug tipte we al het reisboek ‘Before they pass away’ van Jimmy Nelson. Een reisboek, of misschien zelfs beter een historisch werk te noemen, waarin allerlei bijzondere culturen zijn vastgelegd door de fotograaf Jimmy Nelson. De één in een ijskoud gebied, de ander middenin de zon in hartje Afrika. Terwijl ze in hun meest traditionele outfit gekleed zijn. Prachtige foto die je zelf als reiziger dolgraag ook zou willen maken. Maar hoe doe je dat?!

De verhalen achter de foto’s

Het leuke is… dat je daar nu gewoon achter kunt komen! Er is namelijk een boek verschenen waarbij je een kijkje achter de schermen krijgt bij het maken van alle ‘Before they pass away’ foto’s. De fotografe Hannelore Vandenbussche reisde namelijk samen met Nelson mee en legde vast hoe Jimmy alle foto’s maakte, maar ook hoe de crew contact legde met de mensen die op de foto’s staan. Hannelore is een Belgische, maar woont tegenwoordig in Amsterdam. Ze trok samen met cameraman Bram Vis met Jimmy Nelson op van 2010 tot 2013. Haar verhalen en haar achter de schermen foto’s staan nu in het boek ‘Before they pass away – De verhalen achter de foto’s’.

Before they pass away – De verhalen achter de foto’s

Hoe werden contacten gelegd? Wat moesten ze doorstaan?

De vraag die wij onszelf meteen stelde bij het zien van alle prachtfoto’s in ‘Before they pass away’ was: Hoe leg je in godsnaam contact met zulke bijzondere stammen en mensen die zo ver weg van onze westerse wereld staan? In dit behind the scenes boek wordt antwoord gegeven op dit soort vragen. Zo begint het voorwoord al met “Als presentatrice van reisprogramma’s weet ik heel goed hoeveel tijd er in projecten kan gaan zitten, die voor de kijker nergens in terug is te zien. Hoe vaak heb ik wel niet opnames over moeten doen, tegenslagen tijdens onze reizen moeten incsasseren om vervolgens weer nieuwe plannen te bedenken…”

Al staan in dit boek niet alleen teksten, maar ook gave tekeningen, leuke weetjes en verhalen over de tijd die de crew samen heeft doorgebracht. Een goede reden om dit boek ook te lezen, wordt ook duidelijk als je deze quote van Hannelore Vandenbussche leest: “Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar vertelt niet altijd alles.” Oftewel, geweldig om al die foto’s van Jimmy Nelson te kijken, maar weten hoe het daar echt was daar kom je pas achter als je dit behind the scenes boek leest en de foto’s bekijkt die Hannelore behind the scenes maakte.

Verliefd op de mooie tekeningen en stijl van het boek

Wij zijn vooral verliefd geworden op de algehele stijl van het boek ‘Before they pass away – De verhalen achter de foto’s’. De voorkant is gemaakt van een mooie linnen stof in een beige kleur en natuurlijk staan er ook waanzinnige foto’s in van die verre culturen. Doordat in het boek ook gave tekeningen zitten en dingen er soms lijken in geplakt, heb je het gevoel alsof je het reisdagboek van Hannelore aan het lezen bent. Denk daar Hannelores mooie woorden bij en je hebt hier wat ons betreft echt een musthave te pakken.

Lijkt het je een leuk boek?

Het boek ‘Before they pass away – De verhalen achter de foto’s’ wordt uitgegeven door uitgeverij Keff & Dessing Publishing in samen werking met Uitgeverij Brandt en is te koop voor 28,50 euro. Het ISBN nummer is 978-94-92037-18-3. En wil je nog eens de foto’s van Jimmy Nelson bekijken? Check dan hier ook nog even ons artikel over Before they pass away.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.