Een visum voor Australië aanvragen. Hoe maak je de juiste keuze?

Een reis maken naar Australië is een droom voor veel reizigers, hoe oud of jong je ook bent. Voor jongeren is het een land vol mogelijkheden. Je vindt er immers genoeg gave activiteiten, ontmoet onwijs veel andere backpackers en je reist er gemakkelijk rond waardoor het een perfecte bestemming is voor een eerste backpack avontuur. Als je wat ouder bent is Australië juist een land waar je misschien wel naartoe zou verhuizen voor werk of veel later zelf als pensionado. De vibe is in Australië zo relaxed en het weer vrijwel altijd lekker, dus waarom zou je ook in Nederland blijven?

Om welke reden je uiteindelijk ook gaat, wanneer je naar Australië vertrekt is het altijd nodig om een Australië visum aan te vragen. Online een visum voor Australië aanvragen klinkt gemakkelijk. Maar gek genoeg is dat het vaak toch niet. In Australië kennen ze namelijk verschillende visa en het is belangrijk om vanaf het allereerste begin al de juiste aan te vragen. Zo voorkom je stress, gedoe en dat je straks misschien het land niet in mag of juist eerder eruit moet. Hieronder vind je op een rij welke visa er allemaal zijn in Australië en waar je op moet letten om het juiste visum voor Australië aan te vragen.

Welk visum voor Australië aanvragen?

Australie visum aanvragen

Optie 1: Tourist visa voor Australië

Laten we beginnen met het toeristen visum. Deze is overduidelijk bedoelt voor toeristische doeleinden en is veelal voor een jaar geldig, waarbij je een ‘multiple entry’ hebt. Oftewel je mag Australië in dat jaar meerdere keren binnenkomen. Denk er bijvoorbeeld aan dat je misschien een uitstapje naar Nieuwe-Zeeland maakt of naar Bali, je hoeft dan niet opnieuw een visum aan te vragen. Iedere keer dat je Australië binnenkomt mag je vervolgens 3 maanden blijven. Oftewel: Vanaf de dag dat je je visum ontvangt, mag je Australië zo vaak binnenkomen en verlaten als je zelf wilt binnen 1 jaar. Elke keer dat je binnenkomt mag je aaneengesloten 3 maanden blijven.

Handig voorbeeld als je twijfelt tussen een toeristen & studenten visum

Als je naar Australië gaat om bijvoorbeeld Engels lessen te nemen voor een periode die korter is dan 3 maanden, dan kun je dus prima het toeristen visum gebruiken. Ben je echter van plan om een heel semester of jaar te blijven, langer dan 3 maanden dus, dan kun je je het beste aanmelden voor een studenten visum.

En hoe zit het dan met vrijwilligerswerk en het toeristen visum in Australië?

Een aantal type vrijwilligerswerk is ook toegestaan met het toeristen visum, maar het is absoluut niet toegestaan om er geld mee te verdienen als je dit type visum hebt. Het is daarentegen wel oke als je je accommodatie, eten en drinken krijgt in ruil voor je vrijwilligerswerk of een klein bedrag aan zakgeld. Doe je het werk echter om echt geld te verdienen, dan is het niet toegestaan om met een toeristen visum te reizen.

Optie 2: Working Holiday Visa voor Australië

Een ander visum dat ook vaak gebruikt wordt is het Working Holiday Visa. Dit visum is ontwikkeld voor jonge mensen tussen de 18 en 30 jaar. Als je dus jonger bent dan 18 of ouder dan 30 bent, dan kun je hier ook geen gebruik van maken en het visum aanvragen. Het doel van dit visum is om jonge mensen te stimuleren om Australië te ervaren en op een bredere manier dan alleen op een toeristische. Met dit visum is het namelijk ook mogelijk om te werken en geld te verdienen, dat kan erg handig zijn als je er bijvoorbeeld voor langere tijd bent en met het geld dat je verdiend kan je je reis in Australië financieren.

Dit visum is 1 jaar geldig, maar let op de maanden dat je bij 1 werkgever werkt

Let er wel op, dat je met dit visum slechts 6 maanden bij dezelfde werkgever mag werken. Je mag wel in het jaar dat het visum geldig is, bij verschillende werkgevers aan de slag. Waardoor je dus uiteindelijk wel een jaar lang in AusAustraliëtralie zou kunnen werken. Verder is het ook bij dit visum mogelijk om meerdere keren het land in en uit te gaan.

Dit visum mag je maar een keer in je leven aanvragen

Verder is belangrijk om te weten dat je dit visum slechts een keer in je leven mag aanvragen. Bedenk dus goed of je het nu wilt gebruiken of later in je leven. Je kan de aanvraag ook niet terug trekken of cancellen als je het eenmaal gedaan hebt. Als je dus verwacht om bijvoorbeeld ook een baan thuis te krijgen, in plaats van inAustralië, dan kun je beter afwachten tot je zekerheid hebt. Als je de aanvraag al hebt gedaan en er uiteindelijk geen gebruik van maakt dan is je kans verkeken.

Optie 3: Subclass 600, een Long Stay Visa voor Australië

Wat doe je als je langer dan 3 maanden in Australië wilt blijven en je niet geschikt bent voor het Working Holiday Visa? Dan kun je gebruik maken van Subclass 600, ook wel het “Long Stay Visa” genoemd. Subclass 600 is een visum met 2 belangrijke functies. Zo is het een visum waardoor je lang in Australië kunt blijven zonder er te werken, maar het is ook visum dat je kunt aanvragen als je al in Australië bent.

Met dit visum 3, 6 of 12 maanden in Australië blijven zonder te werken

Functie nummer 1 is om het voor reizigers mogelijk te maken om 3 maanden in Australië te blijven. Je kan ook langer blijven met dit visum dan 3 maanden, de Subclass 600 kan je namelijk aanvragen voor 3, 6 of 12 maanden geldigheid. Om dit visum te krijgen moet je de immigratie dienst van Australië ervan overtuigen dat je verblijf tijdelijk is en dat je je verblijf kunt financieren. Als de immigratie dienst niet gelooft dat je het kan financieren, kan je aanvraag worden afgekeurd. Zorg dus dat je een duidelijke reden en verhaal hebt als je dit visum aanvraagt. Toeristen verblijven vaak immers niet langer dan 3 maanden, dus de grote vraag is: Waarom jij wel en hoe ga je dat volhouden als je ook niet mag werken? Illegale baantjes en zwart werken zijn immers verboden.

Met dit visum je verblijf in Australië verlengen

De tweede functie van dit visum is dat je met dit visum je verblijf in Australië kunt verlengen. Als bijvoorbeeld je studenten visum verloopt, maar je wilt nog wel even reizen door Australië, dan kun je de Subclass 600 aanvragen. Het grote verschil tussen dit visum en andere visa (toeristen visum of working holiday visum) is dat je je er ook voor kunt aanmelden als je al in Australië bent. Je moet de aanvraag echter wel doen voor je huidige visum verloopt. Wanneer je de aanvraag doet zal je een soort “bridging visum” krijgen totdat de immigratie dienst van Australië bepaalt of je mag blijven ja of nee.

Last but not least: No worries & vraag vooral het juiste visum aan voor Australië

Over het algemeen is de Australische immigratie dienst hulpvaardig en geven ze wel snel akkoord op aanvragen, maar ze zijn ook streng. Je moet echt het juiste visum aanvragen en ook die regels volgen, anders kan je de toegang ontzegd worden tot het land of je wordt er zelfs uitgezet. Let dus goed op bij het maken van je keuze. Wil je eerst meer tips lezen over reizen in Australië? Dan is het artikel over Backpacken in Australië misschien leuk of deze must do’s voor Melbourne.

Benieuwd waar je heen moet tijdens het backpacken in Australië? Check deze backpackroute

backpack route australie boek backpack bestemmingen

Bekijk het boek Backpack Bestemmingen op Bol.com

Zoek je nog reistips voor Australië? Check dan deze goedkope Backpackgids voor Australië

Dit artikel en de tips zijn geschreven door Emma White, zij is een van de meest ervaren consultants bij het Australische visum bureau: Auvisa.org. Zij geven professioneel advies bij de aanvraag voor visa voor Australië. Als je dus nog vragen hebt, kun je verder bij hun terecht.

→ Bekijk hier al onze Australie artikelen