Wat te doen in Oss

Wat te doen in Oss en omgeving

Het afgelopen jaar hebben veel Nederlanders ons eigen kikkerlandje herontdekt (WeAreTravellers maakte ook niet voor niks het boek Verliefd op Nederland over de mooiste plekjes dicht bij). Ook ‘om de hoek’ is veel te doen en te beleven. Wil je eens wat anders doen dan een wandeling door het bos om de hoek of het centrum van je eigen stad? Ga dan naar Oss! We vertellen je wat er te doen is in Oss en omgeving.

Tip: wil je het centrum van Oss goed ontdekken, maar dan deze stadswandeling in Oss.

1. Alpaca’s knuffelen

De meest volledige alpacafarm van Nederland is te vinden op het volgende adres: Leeghandseweg 10a, 5476 VD Vorstenbosch. Hier is een hele hoop plezier te beleven, alles in en rondom het thema van Alpaca’s. Je kunt er een (privé)wandeling mee maken door de bossen, de diertjes voeren, tussen de alpaca’s kamperen én als je heel erg veel moeite doet kun je misschien wel een knuffel geven aan de alpaca’s. Daarnaast is er een Alpacabar met winkel en is er de mogelijkheid om te lunchen. Voor ieder wat wils dus. Laat je inspireren en breng je eigen bezoek aan de boerderij!

2. De Maashorst

De Maashorst is het grootste natuurgebied van Noord-Brabant. Ik geef je drie tips van dingen die je kunt doen binnen dit natuurgebied. Van culinair genieten, tot wandelen én routes met speelmogelijkheden voor kinderen.

Ga naar ’t Bomenpark

’t Bomenpark in Heesch (Vorsselweg 3, 5384RW in Heesch) is een culinaire toegangspoort tot de Maashorst. ’t Bomenpark is een restaurant waar je heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje met een waanzinnig uitzicht over het water.

Ook kun je gigantisch mooie wandelingen maken in dit bosgebied, door bijvoorbeeld een ronde te wandelen rondom de vijver. Hiervoor volg je de knooppunten 99, deze route is 1,8 km lang. Je kunt ook gewoon het water volgen als je zonder knooppunten wilt wandelen. Wil je iets langer wandelen? Dat kan met de route van 2,9 km. Hiervoor volg je de knooppunten 99, 32, 34, 33, 99. Voor een ronde van 3,8km volg je de volgende route: 99, 32, A (2e zandpad rechts), B (2e zandpad rechts), C (pad volgen), D (richting 35), 35, 34, 33, 99. Een nóg iets grotere ronde, ook wel ‘golvend’ landschap genoemd, is een wandeling van 5,4 km lang. Volg hiervoor de route: 99, 32, 63, 98, 35, 34, 33, 99.

Osje route in Berghem

Osje is de mascotte van de gemeente Oss. Het heeft een eigen wandelroute van 1,5 km gekregen in de bossen van Herperduin in Berghem, wat onderdeel is van De Maashorst. Het begin en einde van de route is bij natuurspeeltuin het Klauterwoud. Er is gratis parkeergelegenheid aan de Hoessenboslaan 51, 5351 PB Berghem. Osje heeft palen met nummers in het bos gezet om niet te kunnen verdwalen. Bij ieder nummer krijgen de kinderen een leuke opdracht of weetje. Op de helft van de route kom je bij het Groot Ganzenven. Er is hier een heerlijke picknickplaats gemaakt mét uitkijktoren! Bij het insectenhotel aan het startpunt zijn de zomer- en winterroutes te vinden in de brievenbus. De route is wandelwagen- en rolstoelvriendelijk, door hier en daar een kleine omweg te nemen. Wil je vooraf de routes al inlezen? Dat kan ook! Download deze route voor een goede voorbereiding op een gezellige middag in het bos.

Bezoek de Herperduin

Stel de navigatie in op Schaijkseweg 10, in Herpen. Hier zijn veel parkeerplaatsen te vinden tegenover het restaurant Pan & Zo en de Kriekenput. Naast dat je in het bosgebied van Herperduin heerlijk kunt rondwandelen, zijn er ook twee hoogtepunten. Namelijk de uitkijktoren én het speelbos. De uitkijktoren staat in Herperduin vlakbij het Klompven op loopafstand van Speelbos ‘da’s leuk’. De toren is bijna 25 meter hoog en telt maarliefst 7 trappen, eenmaal boven is dit het klimmen zeker waard, wat een prachtig uitzicht! Met helder weer zie je de kerktorens in de omliggende dorpen. Vlakbij de uitkijktoren is dus ook het speelbos waar je lekker kunt klimmen en klauteren. Het grote klimtoestel moet een das voorstellen. De das is één van de bewoners van de Herperduin. Dit klimtoestel is 6 meter hoog, 33 meter lang en 23 meter breed. De kop van de das heeft een toren waarin kinderen naar boven kunnen klimmen met een net of een ladder. Via een glijbaan kom je in de romp. Daarin vindt je klimwanden, klimtouwen en rustplekken. Het speelbos is volledig gratis.

Route Bomenpark Oss insectenhotel bij Oss Uitkijktoren bij 't bomenpark, OssZonsondergang bij het bomenpark Oss

3. Eendenkooi

Van de duizenden oude eendenkooien vroeger, zijn er nu nog maar ongeveer 100 over in Nederland. Waarvan de meeste niet toegankelijk zijn. Eentje die wel toegankelijk is voor publiek is te vinden in Macharen. Om de eendenkooi te kunnen vinden, voer je Dorpenweg Macharen in op de navigatie. Hier aan deze straat is een kleine parkeergelegenheid voor auto’s. Vanaf dit punt kun je alleen te voet verder wandelen.

Dit is hoe een eendenkooi werkt(e):

De kooiker gebruikte vroeger half tamme eenden en een kooikerhondje om eenden de vangpijpen in te lokken en zo te vangen voor consumptie. Tegenwoordig is dit gelukkig niet meer het geval, maar worden de eendenkooien vooral gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en monitoring van bijvoorbeeld de vogelgriep. De eendenkooi is een typisch Nederlandse uitvinding en daarom extra het beschermen waard als historisch erfgoed. Een eendenkooi ziet er meestal uit als een vierkante vijver, met in iedere hoek een vangpijp. Vanaf het midden van de plas, worden de wilde vogels naar één van de pijpen gelokt. Dit is afhankelijk van de wind. Vandaar dus ook de vier vangpijpen in iedere hoek, zo kon er bij elke windrichting gevangen worden. De vangpijpen lopen steeds smaller toe en zijn overspannen met wilgentakken met een net of gaas, zodat de eenden niet kunnen ontsnappen. De kooiker zit verstopt achter de schermen, deze zijn vaak gemaakt van riet. Het vangen van de eenden, gebeurt niet alleen door de kooiker. Het kooikerhondje is hierbij ook van belang. Als de wilde eenden één van de pijpen in gaan, komt het hondje tevoorschijn. De wilde eenden worden nieuwsgierig en volgen het staartje van het hondje verder de pijp in. Zijn ze ver genoeg, dan komt de kooiker van achter de schermen tevoorschijn. De eenden willen op dat moment natuurlijk vluchten, maar vliegen juist verder in de pijp. Tot de kooiker de vangklep op afstand met een touw dicht laat klappen. De eenden zijn gevangen!

Eendenkooi bij Oss Wat te doen in Oss, eendenkooi

4. Hemelrijkse Waard

De Hemelrijkse Waard is een bijzonder voorbeeld van nieuw natuurgebied (in 2016 opgeleverd). Het is een landbouw gebied ter grootte van zo’n 450 voetbalvelden dat omgetoverd is tot een nieuw rivier natuurgebied. Door het graven van een 3km lange geul langs de Maas is het leefgebied voor planten en dieren in- en langs de rivier flink vergroot. Ook aan de wandelaars is gedacht. Er staat een uitkijktoren van 7,5 meter die je uitzicht geeft over de Hemelrijkse Waard en het sluizencomplex bij Lith (dat ook een bezoekje van dichterbij waard is!) De uitkijktoren zelf wordt ook wel De Oijense Wachter genoemd. Er is een wandelpad met vlonders aangelegd. Je kunt fijn dwalen in de open omgeving door het volgen van de paden, tussen de riviertjes door.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Harriette (@jaguan3)

5. Zeker doen: Lopen over het Laarzenpad in Oss

Tip! Deze wandelroute is voornamelijk over onverharde paden. Zeker een regenbui – die we in Nederland regelmatig hebben- kan er voor zorgen dat het pad drassig is. Let hierbij dus op de keuze van je schoenen. De route loopt deels langs wandelknooppunten. Het stuk langs de Ossermeer is aangegeven met blauwe palen. De route is +/- 5,5 km lang. Het startpunt is bij de parkeerplaats aan de Macharenseweg. Neem vanaf deze parkeerplaats het pad dat direct het bos in gaat. Sla op de eerste splitsing rechtsaf, zodat de vijver aan de linkerkant ligt. Deze vijver is geen gewone vijver. Dit is het oude openbare zwembad van vroeger (1934-1960). Het zwembad was verdeeld in een dames- en herenbad. Er was een ondiep en een diep stuk. Natuurlijk was er ook aan de kinderen gedacht door het kinderbad. Eind 1971 zijn de omliggende gebouwen gesloopt en is een gedeelte van het bad gevuld met zand. Op dit moment functioneert het als een volgelreservaat én natuurgebied met prachtige doorkijkjes, omgevallen bomen en bruggetjes . Gelukkig zijn er nog wel restanten te zien van het zwembad, zoals de zijkanten…. En de duikplank!

Het pad kronkelt tussen de bomen door

Als je langs het zwembad verder loopt, heb je aan de rechterkant ook water. Dit is het Ossermeer, een restant van een oude Maasarm. Het is deel van de Grote- of Hertogswetering. Het Ossermeer is een afvoerkanaal dat loopt van Raam (bij Grave) tot Gewande. Wanneer je bijna de ronde rondom het zwembad helemaal gelopen hebt, sla je op de splitsing rechtsaf (de richting van het Ossermeer volgen). Een stukje verderop ook rechtsaf op de splitsing, het bruggetje over. Het pad kronkelt tussen de bomen door en komt uit op een langgerekt weiland. Volg deze strook gras tussen de dijk aan de linkerkant en de rietkraag aan de rechterkant. Vervolg best een tijdje de smalle doorgang tussen riet en struiken, daarachter komt weer een open weiland. (Je gaat uiteindelijk nog twee kleine bruggetjes meer over).

Wandel langs de groene vinger

Je bent het laatste doornbosje nog niet gepasseerd als je rechts een bankje ziet staan. Hier sla je linksaf, in de richting van de slagboom. Je komt uit bij knooppunt 66 op de Oijenseweg. Volg deze in dezelfde richting, naar de bebouwing toe. Op de kruising net voordat je de binnen bebouwde kom van Oss in loopt, sla je linksaf de Spitsbergerweg in. Na ongeveer 700m zie je aan de rechterkant een sportcomplex. Sla hier linksaf (knooppunt 21) en volg het pad aan de linkerkant van het langgerekte bosje. Halverwege het langgerekte bosje, ook wel ‘groene vinger’ genaamd, loop je verder langs de rechterzijde.

Tel de honderden knotwilgen

Aan het eind kom je weer bij een poortje (knooppunt 68) op de Meerdijk. Sla hier rechts af. Deze Meerdijk stamt waarschijnlijk uit de 14e eeuw als verbinding tussen de Maasdijk en de hogere zandgronden. Als bescherming toen de rivier verder stroomopwaarts nog niet compleet bedijkt was. Aan weerszijden staan langs de dijk +/- 350 knotwilgen, 1200m langs de dijk. Deze worden beheerd in een ‘drieslagstelsel’. Dit houdt in dat het ene jaar wordt de ene zijde geknot, het volgende jaar de andere kant en het derde jaar worden de bomen met rust gelaten. Op deze manier is er altijd een deel uitgegroeid, wat belangrijk is voor vogels en vleermuizen.

Loop tot je weer terug komt bij de start

Aan het eind van de Meerdijk steek je de drukke Macharenseweg over. Bij knooppunt 62 rechtdoor het bosje in. Met een klein stukje naar links loop je, via een soms wat hellend pad, achter de drie vijvers langs. Wanneer het pad terug komt bij de weg, sla je linksaf (knooppunt 82). Volg het fietspad totdat je terugkeert bij de parkeerplaats van het startpunt.

Laarzenpad in Oss Wat te doen in Oss, laarzenpad Stuk van het laarzenpad in Oss Laarzenpad Oss zonsondergang laarzenpad Oss

6. Het Land van Ooit

Ik herinner het me nog zo van vroeger, ‘’het Land van Ooit.’’ Hét themapark waar kinderen de baas zijn in plaats van de ouders. Jaren later bezocht ik het park nog eens opnieuw. En tot mijn verbazing kwam ik erachter dat het er – een beetje vervallen – waanzinnig uitziet! De poort waardoor je vanaf de parkeerplaats binnenkomt, een rails in de grond, de soldaten van Napoleon in het water en natuurlijk het grote kasteel! Vroeger was deze knalroze, nu is het helemaal gerenoveerd.

Momenteel is het Land van Ooit geen themapark meer sinds het faillissement in 2007. Wel is er nog mogelijkheid om er lekker rond te wandelen in de bossen en op zoek te gaan naar de overblijfselen van het Land van Ooit. Het park ligt direct naast de A59 waardoor het erg gemakkelijk bereikbaar is. Parkeerkosten en entree van het park zijn natuurlijk gratis!

7. Knuppelbrug en wijstgronden

Dit natuurgebied in Uden langs de Peelrandbreuk wordt gekenmerkt door smalle, drassige weilandjes. Zo’n landschap is kenmerkend voor natte zandgronden. Eind 2018 is er een knuppelbrug van 100 meter geopend waardoor je heerlijk tussen de wijstgronden kunt wandelen zonder natte voeten te krijgen.

De wandeling naar de knuppelbrug start vanaf de parkeerplaats nabij Schansweg 10 in Uden. Aan de achterkant van de parkeerplaats start de wandelroute. Ga door de voetgangersluis heen en volg het smalle pad dat vrijwel direct naar links toe buigt. Je loopt op een pad door grasland. Een stukje verderop volg je het pad en sla je rechtsaf het gras-pad op. Bij de T-splitsing RA, gras-pad, knooppunt 42 volg 33. Vervolgens na +/- 50 m ga je door de houten voetgangerssluis heen. Aan de overzijde zie je weer een houten voetgangerssluis, hier moet je ook weer doorheen. Voorbij deze voetgangerssluis rechts aanhouden. Dit pad volgen en na korte tijd kun je links af slaan. Recht vooruit zie je dan het begin van het knuppelpad.

Een nachtje in Oss logeren?

Wij hebben een paar super leuke accommodaties gespot in Oss voor als je hier een nachtje in de buurt wilt logeren:

Wat vind jij het leukst om te doen in Oss? Deel je tips hieronder!

Zo zie je maar, er is heel wat te doen in Oss en je hoeft je geen moment te vervelen. Wil jij Oss en de omgeving van Oss bezoeken?

→ Bekijk hier wat je nog meer kunt doen in Nederland!