Al dertien jaar lang ben ik drie dagen lang te vinden op de zwarte cross, een ondergewaardeerd festival al zeg ik het zelf. Eerst even een klein stukje geschiedenis. Dit jaar vond de twintigste editie plaats. Het festival is al een aantal keren van locatie veranderd, maar sinds 2006 vieren mensen uit heel Nederland en ver daarbuiten feest in Lichtenvoorde. Voor diegene die niet zo vaak in het oosten van ons land komen, dit ligt in de Achterhoek. Een prachtig, groenrijk gebied in het oosten van Gelderland.

220.000 bezoekers op de 20e editie van de Zwarte Cross!

Afgelopen weekend bereikte de Zwarte Cross zijn hoogtepunt qua aantal bezoekers, maar liefst 220.000! Het krioelt er van de Brabanders, Friezen en uiteraard Achterhoekers, maar er zijn zelfs Japanners en Australiërs gespot.

Zwarte cross ronde wagen Zwarte Cross terrein

Say yes to apartheid zwarte crossheid

Unieke mix

Het terrein is groot. Vanuit de motorcross loop je naar muziekstages, tussendoor bekijk je stunts en theatervoorstellingen of chill je in de reggaeweide. De cross rondes zijn opgedeeld in verschillende klassen. Hoewel ik mij niet enorm aangetrokken voel tot motoren is het toch leuk om langs de kant wat modderspatters op te vangen. De uitgedoste motorrijders geven je spontaan een glimlach op je gezicht. In een andere klasse zag ik auto’s op elkaar gemonteerd of brandweerwagens die het publiek nat spuiten. Limburgers zouden hier inspiratie op kunnen doen voor hun carnavalsoptochten!

Gezichten van de Zwarte Cross

Benieuwd wat voor publiek je tegen kunt komen op de Zwarte Cross? Marleen Hoftijzer en Laura Heusinkveld maakte onderstaande portretserie:

portretten met quotes zwarte cross_en11

portretten met quotes zwarte cross_en112

portretten met quotes zwarte cross_en113

portretten met quotes zwarte cross_en114

portretten met quotes zwarte cross_en115

portretten met quotes zwarte cross_en116

portretten met quotes zwarte cross_en117

portretten met quotes zwarte cross_en118

Biertjes drinken in de kerk

Terwijl ik over het terrein loop, viel mij een nieuwe stage op: de Gospel Church! Drie dagen lang vonden hier hoogmissen plaats die in het teken staan van alles waar de Zwarte Cross voor staat: originaliteit, humor en verdraagzaamheid. Ergens op mijn bucketlist staat genoteerd dat ik een gospel optreden wil bijwonen. Deze kan ik nu mooi afstrepen! Vanuit de Gospel Church rol ik door naar de “uit de kast” tent. De tent waar travestieten op paarden dansen, drank uit de fles wordt gedronken, veel te korte zwarte leren broekjes te bewonderen zijn en waar je vooral veel danst en zweet. Het is een kleine tent, maar hier wordt het hardste gefeest!

Gospel Zwarte Cross Mainstage zwarte cross

Zwarte Cross bezoekers

Vrouwen en modder

Bier, modder, lompe mannen. Dit verkeerde imago blijft maar hangen bij veel van mijn vrienden. Oke, ik geef toe, schoon kwam ik niet thuis, maar wat wil je met regen en veel zand. Dit jaar liep ik voor het eerst als brunette rond in plaats als blondje, maar veel verschil was er niet te merken. De mannenhanden bleven netjes thuis zolang je gezellig terug blijft kletsen. Waag het alleen niet om een arrogante blik op te zetten of bang te zijn om vies te worden, want dan ben je de pineut!

Zwarte cross verkleed Zwarte cross blote bil

Stuntman vliegt over de megatent

Elk jaar is er een megastunt. Backflips met auto’s, stunts met kranen, van alles heb ik al gezien. Dit jaar zou de stuntman via een katapult over de megatent worden afgeschoten en landen in een veld vol kartonnen dozen. Helaas ging het niet door omdat de katapult kapot was gegaan. De organisatie meld dat het volgend jaar alsnog gaat gebeuren, dus mocht je dit spektakel niet willen missen, dan vindt volgend jaar zal de Zwarte Cross plaats op 14, 15, 16 juli 2017. De campingbezoekers zijn al een dag eerder welkom op 13 juli.

Meer tips lezen van Marleen?

Lees ook:

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.