derry murals

Het verhaal achter de murals in Derry & The Bogside Artists | Noord-Ierland

Het navigatiesysteem in onze auto leidt ons langs de River Foyle langzaamaan het centrum van Derry in. We hebben de straatnaam Rossville Street ingevoerd, in de Lonely Planet lazen we dat daar de wijk begint waar we de welbekende murals van Derry te vinden zijn. De stad voelt grauw aan, hoe fotogeniek de Foyle Bridge met op de achtergrond de rode Guildhall ook is. Ons nare onderbuik gevoel wordt versterkt als we Rosville Street daadwerkelijk inrijden. Al gauw spotten we daar de eerste murals waar Derry zo bekend om staat. Een zwart, wit portret van een jongen met een gasmasker staart ons dodelijk aan. Niet veel laten spotten we andere grimmige tekeningen die een zwarte periode uit de geschiedenis verbeelden. Tijd om te parkeren. Tijd om uit te stappen en meer te leren over Bogside en Derry.

You are now entering Free Derry

The Bogside Artists, makers van de Murals in Derry

Wanneer we de beruchte wijk van Derry in lopen leren we al gauw dat de murals, de wandtekeningen op de zijkanten van huizen, zijn gemaakt door The Bogside Artists. Deze groep kunstenaars bestaat uit Tom Kelly, William Kelly en Kevin Hasson. Deze drie mannen maakten alle 12 murals in Derry.

The People’s Gallery, de 12 murals in Derry

De 12 murals in Derry vormen samen The People’s Gallery en deze murals verbeelden de conflicten rondom de burgerrechten van de Katholieken in dit gebied. Katholieken werden in Noord-Ierland gediscrimineerd ten opzichte van unionisten. Zowel op politiek als economisch vlak. Drie decennia lang was er in Derry daardoor een hevige strijd. Een hevige strijd die vanaf 1968 begon en waar ook wel naar gerefereerd wordt als “The Troubles”. De drie artiesten komen allemaal uit dit gebied van Derry en hebben veel van The Troubles meegemaakt. Van de Battle of the Bogside tot Bloody Sunday in 1972 op 30 januari. Bij elke tekening is een bordje geplaatst met uitleg, uitleg over de strijd, maar ook uitleg over wat de tekening precies verbeeld. Hier kun je meer lezen over de 12 murals en twee murals die wij het meest indrukwekkend vonden zijn hieronder uitgelicht.

Bloody Sunday

Bloody Sunday murals in Derry

Een van de diepte punten in Derry vond plaats tijdens Bloody Sunday. Er vielen 14 slachtoffers waarvan de jongste 19 jaar was. Deze slachtoffers zijn nog steeds afgebeeld op een mural op een van de huizen in Bogside. Zie de oranje tekening hierboven. Ook is een schildering gemaakt van het jongste slachtoffer dat weg gedragen wordt door verschillende mannen. Een bizar, confronterend gezicht en lopend door de straten van Derry kun je je, hoe grimmig de sfeer ook is, maar moeilijk voorstellen dat hier zoveel geweld is gebruikt. Ooit reden hier tanks rond, renden overal tientallen ME’ers, waren hier demonstraties en veel mannelijke burgers gewapend…

Bloody Sunday
Murals Derry Bloody sunday uitleg
Bloody Sunday Commemoration
Derry murals Bloody sunday 14 doden

Derry of Londonderry?

Dat er nog steeds iets speelt in Derry blijkt wel aan het feit dat er geen overeenstemming is over de naam van deze tweede grootste stad van Noord-Ierland (de eerste grote stad is Belfast). Derry wordt namelijk door Ierse nationalisten Derry genoemd, terwijl de Britten en Ierse unionisten Londonderry gebruiken. Een katholiek zal niet gauw die naam overnemen en er zijn ook foto’s van verkeersborden waarbij het gedeelte “London” is doorgekrast in de naam “Londonderry”.

Zelf rondlopen of een tour volgen langs de murals

De kunstenaars die de murals hebben gemaakt (en nog steeds zorgen dat ze intact blijven), verzorgen ook tours langs alle afbeeldingen in Derry. In een uur tijd leer je meer over de geschiedenis, de tekeningen en wordt je meegenomen in de conflicten die zich hier hebben afgespeeld. Tijdens deze tour zul je ook meer leren over de nieuwere murals die ontstaan zijn in Derry en het verhaal daarachter. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf op pad te gaan. Bij elke tekening vind je een bordje met meer uitleg en die zijn allemaal gratis te bekijken.

→ Bekijk hier al onze Ierland artikelen