Stedentrip sint petersburg

Tips voor een onvergetelijke stedentrip naar Sint-Petersburg

Rusland is een land dat voor velen als reisbestemming nog onbekend terrein is. Al doet Moskou bij velen het reishart al sneller kloppen en ook een stedentrip naar Sint Petersburg is bij meer en meer toeristen populair aan het worden. Wie op stedentrip naar Sint Petersburg gaat, staat een culturele en historische reis te wachten. Op bijna elke hoek van de straat zie je er bijvoorbeeld gebouwen met barokke en neoclassicistische invloeden. Alles lijkt hier groots of meeslepend en verdwalen kun je hier ook uren. En geloof mij, dat wil je hier ook. Kijkend naar oude monumenten en kerken met een touch of gold. Struinen langs kleurrijke herenhuizen aan Russische grachtjes. En er is ook nog eens een museum dat de grootste kunstcollectie van de wereld bezit. Kortom er is  in Sint Petersburg genoeg te beleven, tijd om de leukste tips eens op een rij te zetten voor een stedentrip naar deze stad!

Tips voor je stedentrip Sint Petersburg

Sint Petersburg grachten

Genieten van de zon in het park en struinen langs de kanalen van Sint Petersburg

Eenmaal aangekomen in het centrum van Sint Petersburg bevind je je tussen kolossale winkelstraten en enorme grachten. Je voelt je heel klein in zo’n imposante stad. Loop je richting de kanalen dan spot je de kleurrijke herenpanden aan weerzijden en loop je langs typische Russische winkeltjes. Hier verkopen ze onder andere matroesjka poppen en verkopen ze (net echte) faberge eieren.

Vanaf de kanalen wandel je in ongeveer 20 minuten richting een aantal parken zoals de Mikhailovsky garden. Rust hier lekker uit en geniet van de mooie omgeving. Met wat geluk loop je langs de Church of the Savior on Spilled Blood op jouw weg naar dit park.

Kijk je ogen tijdens je stedentrip in Sint Petersburg uit bij de Church of the Savior on Spilled Blood

Gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw als nagedachtenis aan de moord op tsar Alexander II, werd deze kleurrijke kerk met talloze torentjes geconstrueerd. Een leuk weetje is dan ook dat tijdens de Tweede Wereldoorlog deze kerk een hele andere taak had. Waarbij deze werd gebruikt als opslagplek voor onder andere aardappels voor de Duitsers. Sinds 1970 is deze kerk omgedoopt tot een museum. Maar niet alleen de historie achter deze kerk is interessant. Wanneer je de kerk binnengaat zie je dat deze is gevuld met maar liefst 7500 vierkante meter aan mozaiek. Erg indrukwekkend!

De roerige geschiedenis van Sint Petersburg

Iets buiten het centrum vindt je een redelijk onbekend museum genaamd Leningrad Siege Museum. Hier wordt het verhaal vertelt over de 900 dagen dat Sint Petersburg bezet was door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het geeft middels artefacten en persoonlijke verhalen een kijkje in hoe de inwoners van deze stad deze roerige tijd hebben beleefd. Het is een speciaal museum, omdat het de emotie van die tijd uitstekend weergeeft.

Hermitage sint petersburg

Bezoek de grootste collectie kunst in de wereld bij de Hermitage!

Het Hermitage museum, ooit de belangrijkste residentie van de Russische tsaren, bestaat uit vijf aangrenzende gebouwen. Het is het museum waar je geweest moet zijn  als je in Sint Petersburg bent. Van buiten is het gebouw een lust voor het oog met zijn mint-groene, witte en gouden accenten. Wanneer je uiteindelijk binnenstapt wordt jouw blik meteen gevangen door al het pracht en praal. Denk aan grote hallen met klassieke kroonluchters en veel goud.

Alleen in de Hermitage kun je tijdens je stedentrip in Sint Petersburg al makkelijk verdwalen

Het is niet zo gek dat je makkelijk kunt verdwalen in de Hermitage aangezien er maar liefst 360 ruimtes zijn waar je de kunst kunt bezichtigen. Het speciale aan deze collectie is niet alleen de grote van de collectie (3 miljoen stuks), maar ook dat er juist veel westerse Europese schilderijen verzamelt liggen. Zo vindt je er beroemde schilderijen van onder andere Rembrandt, Rubens, Leonardo da Vinci en Picasso. Door de grootte van het museum is het aan te raden om voor het bezoek van het Hermitage een hele dag uit te trekken.

Even genieten bij een hip Russisch café

Ben je op zoek naar leuke winkeltjes, cafeetjes of restaurantjes? Bezoek dan de grootste winkelstraat van Sint Petersburg. Om en in de straat Nevsky Prospect vindt je hier genoeg van. Om de lekkerste restaurantjes te vinden is het handig om de website Tripadvisor te raadplegen. Hier staan altijd hele goede tips en reviews op van andere bezoekers. Eventueel kun je ook de lokale bevolking om tips vragen. Zij zijn erg behulpzaam en weten meestal goed waar je echt lekker kunt eten of shoppen. Zelf kreeg ik de tip van een local om te lunchen bij CyACTbE café wat eigenlijk ‘blijheid café’ betekent. Het is onwijs gaaf ingericht en het eten is ook zeker een aanrader. Na het eten van een enorme bagel met roomkaas en kipfilet zat ik ook goed vol en had ik genoeg energie om weer flink te wandelen.

En, is een stedentrip naar Sint-Petersburg iets voor jou?