Rondreis Oman woestijn

Rondreis Oman: Een ultieme route voor 1 week Oman

Ga je een rondreis in Oman maken en ben je benieuwd wat een toffe route is voor één week? Wij hebben in redelijk korte tijd heel veel van Oman kunnen zien en delen graag onze reisroute met je. We bezochten het fotogeniek Muscat, we reden via dirt roads de bergen in en gingen racen in de woestijn. Lees gauw verder, ontdek de tofste stops en laat je inspireren voor je eigen rondreis!

Rondreis Oman: Een ultieme route voor 1 week

→ Handig: Huur een auto voor je Oman rondreis
→ Mooiste plek waar wij hebben geslapen: Arabian Oryx Camp en The Chedi

1. Begin je Oman rondreis in Muscat

Omdat je op de hoofdstad van Oman vliegt, beginnen we deze rondreis route in Muscat. Hier wil je niet meteen hard wegrijden, want in Muscat vind je hele toffe bezienswaardigheden. Lees hier alle onze tips voor Muscat. Overnachten kun je hier trouwens ook in prachtige hotels, ga voor een relaxt strandvakantie gevoel naar Muscat Hills Resort en voor een over de top experience naar The Chedi Muscat. Highlights die je in Muscat zelf wilt zien zijn:

  • Grand Mosque in Muscat
  • Souq van Mutrah
  • Royal Opera House
  • Al Alam Palace in Muscat

→ Lees ook: Ontdek alles over wat te doen in Muscat in Oman

Muscat

Muscat hills resort Oman-2

2. Rij via het Hajar Gebergte naar Jebel Shams

Zodra je het Hajar Gebergte inrijdt, veranderen de goede snelwegen ineens in ruige dirt roads. Via een off-road route doorkruis je een rauw landschap en kun je stoppen bij waanzinnige viewpoints. Last van wagenziekte? Dan is het wel slim om iets te nemen of te doen hiertegen, de rit kan namelijk een flinke bumpy ride zijn met veel onverwachte bochten!

Tijdens de autorit kun je stoppen bij mooie plekken zoals het Nakhal Fort en de warmwaterbronnen die hier dichtbij liggen, de Al Thowarah Hot Springs. Net als ons een koffiestop nodig om even bij te komen van de rit? Bij de warmwaterbronnen vind je het onverwachts hippe Keytha Cafe bij Althawara Road met net zo onverwachts goede koffie!

Midden in de bergen kun je overnachten, bijvoorbeeld bij Bait Bimah Guesthouse, maar je kan hier ook net als ons alleen even stoppen voor een buffet lunch. Het is echt een dorpje in de bergen waar niet veel is, al kun je hier wel toffe hikes maken als je blijft slapen. Een van die wandelingen gaat naar de Snake Gorge Canyon. Hier stroomt fel blauw water tussen de witte rotsen door, niet alleen tof om te zien maar ook een perfecte plek om af te koelen. Wij hadden helaas te weinig tijd om dit te doen, maar mocht je een relaxtere planning hebben dan is dit een aanrader!

Balad Sayt Village en Al Hamra zijn je volgende stops, eeuwenoude bergdorpjes die je meteen doen denken aan de disneyfilm Aladdin. De huisjes lijken hier wel van zand te zijn gemaakt, zo mooi is de goudgele kleur die ze hebben. Voor beide dorpen liggen groene terrassen en een zee van palmbomen, waardoor onwijs gaaf is om te zien van een afstandje.

Het eindpunt is uiteindelijk Jebel Shams, deze plek wordt ook wel de Grand Canyon van het Midden-Oosten genoemd en zodra je de flinke kloven ziet snap je ook meteen waarom. Het is bijna niet te bevatten hoe groots dit natuurgeweld is. Ook hier kun je hele toffe hikes maken, van korte hikes waarbij je een paar uur weg bent tot wandelingen die de hele dag in beslag nemen. Overnachten doe je hier in toffe tentenkampen, check bijvoorbeeld in bij Sama Heights Jebel Shams waar ze verschillende type accommodaties verhuren zoals de tenten hieronder op de foto.

Jebel Shams

Rondreis Oman Jebel Shams

3. Nizwa

Het stadje Nizwa is de volgende stop van deze Oman rondreis. Hier vind je verschillende bijzondere plekken. Zo kun je naar de authentieke geitenmarkt van Nizwa waar je locals geiten kunt zien kopen en verkopen. Wij vonden het niet altijd even chill om te zien hoe ze hier met dieren om gingen, maar het is een traditionele markt waar al jaren lang zo wordt onderhandeld over dieren. Naast een geitenmarkt is er ook een gewone markt. Als je net als ons niet heel blij wordt van alle dieren, dan kun je beter daarheen gaan. Op de gewone markt worden specerijen, eten, dadels en souvenirs verkocht.

Het Nizwa Fort is ook een plek waar je moet zijn geweest. Als je de eerder genoemde bergdorpjes al aan Aladdin deden denken, dan waan je je in het Nizwa Fort helemaal in een film. Dit fort werd in de 17e gebouwd en het is tof om te horen hoe het fort vroeger beschermd werd als het werd aangevallen. Ook hier wil je weer foto’s blijven maken, zo mooi!

Wil je overnachten in Nizwa? Dan is het Nizwa Heritage Inn een aanrader, een betaalbaar en authentiek hotel waar je voor 50,- euro met z’n tweeën kunt slapen inclusief ontbijt. Tegenover het hotel zit ook een leuk restaurantje, met een toffe rooftopbar: Al Aqr Traditional Restaurant.

→ Meteen boeken: Nizwa Heritage Inn

Nizwa

Rondreis Oman Nizwa

4. Niet te missen tijdens je Oman rondreis, de woestijn!

De woestijn is natuuuuurlijk een must als je naar Oman gaat! Van ons mag je niet eens terug naar Nederland vliegen als je niet in de woestijn bent geweest. Het is gewoon zó tof om door al dat zand te crossen en te rennen. Het is een onwerkelijk mooi landschap dat soms buitenaards aanvoelt. Overal waar je kijkt is zand, zand en nog meer zand. Oke en misschien een jeep of iemand op een quad die voorbij scheurt, maar hoe verder je in de woestijn bent, hoe minder mensen je tegenkomt. Denk er een paar kamelen bij, een fotogeniek tentenkamp en je snap dat de woestijn in Oman een plek is die je niet snel meer gaat vergeten. Wij sliepen in de woestijn bij het Arabian Oryx Camp, vernoemd naar een van de dieren die in de woestijn weet te overleven, de Arabische Oryx. Helaas worden deze dieren met uitsterven bedreigd, maar als je ze wilt zien is de kans het grootst in de regio Wusta. In het kamp zelf kun je in huisjes overnachten die dezelfde kleur hebben als het woestijnzand of in stoere wit, zwart gestreepte tenten. ‘s Avonds kun je hier ook avondeten en als de maan niet te fel schijnt, kun je genieten van de allermooiste sterrenhemel. Zin om te chillen? Dan is er een kampvuur waar je bij kunt gaan zitten terwijl je op de achtergrond een live bandje typische Arabische muziek hoort spelen.

→ Lees ook: Voor op je bucketlist: Slapen in de woestijn van Oman
→ Meteen boeken: Arabian Oryx Camp

Woestijn

Rondreis Oman woestijn

5. Schildpadden spotten bij Ras Al Jinz

Als er een ervaring bijzonder was in Oman, dan was het wel het zien van meer dan tien schildpadden op het strand bij Ras Al Jinz Turtle Reserve. Reusachtige schildpadden kropen hier ‘s avonds en tijdens zonsopgang over het strand om hun eitjes te leggen. Elk jaar komen er wel duizenden naar dit strand terug, omdat dit de plek is waar ze ook zelf geboren zijn. Als je de schildpadden wilt zien ga je samen met een gids het strand op. Je gids zorgt ervoor dat jij op een veilige manier de kans krijgt om schildpadden hun nest te zien graven en als je geluk hebt zelfs de eitjes te zien vallen. Een schildpad legt soms wel meer dan 100 eitjes per bevalling en voordat ze een plek kiezen waar ze deze gaan leggen, maken ze eerst een extra gat om roofdieren mee af te leiden. Het was echt onwijs tof om met één klein zaklampje en een groepje andere reizigers het strand op te gaan en dit natuurspektakel te aanschouwen. Net als de woestijn is dit echt een must als je in Oman bent en het laat je ook weer een hele andere kant van het land zien.

Liever andere dieren zien? In Oman kun je met een beetje geluk ook walvissen spotten! Hiervoor ga je naar Mirbat in het zuiden van Oman, dichtbij Salalah. Er is een uitkijkpunt aan land, maar als je gaat zeilen is de kans nog groter dat je ze ziet. Droom je ervan om wilde dolfijnen te zien? Dan moet je Khasab aan je route toevoegen. Hier kun je een Dhow Cruise boeken en de kans is groot dat je dolfijnen in zee zult zien spelen.

→ Lees ook: Ras Al Jinz Turtle Reserve: Schildpadden spotten op het strand in Oman
→ Meteen boeken: Ras Al Jinz Turtle Reserve

Ras Al Jinz

Wadi Bani Khalid schilpadden oman

6. Wadi Shab, Wadi Tiwi & de Bimmah Sinkhole

Een van de laatste plekken die wij hebben bezocht tijdens onze Oman reis waren Wadi Tiwi en Wadi Shab. Dit is zeker geen moetje, want Wadi Shab behoort tot onze top 5 van mooiste plekken die we hebben gezien in Oman. Het lijkt op een soort goedverborgen oase waar palmbomen groeien tussen meters hoge goudgele rotsen, waar water doorheen stroomt dat de ene keer smaragdgroen is en dan weer turquoise van kleur. Magisch mooi en een ideale plek om af te koelen als het een zinderend hete dag is. Niet veel verder van Wadi Shab vind je ook nog Wadi Tiwi en de Bimmah Sinkhole. De Bimmah Sinkhole is nog zo’n veel gefotografeerde plek in Oman. Om een groot veld is ineens een gat ontstaan en als je via een trap naar beneden loopt kun je daar zwemmen in heerlijk blauw water. Het deed ons een beetje denken aan de Cenotes in Mexico. Wadi Tiwi is ook een vallei waartussen groen water stroomt en waar het ineens super groen is, je kan hier mooi rondlopen en simpelweg genieten van de natuur. Wij vonden zelf Wadi Shab wel iets indrukwekkender, maar anderzijds waren daar ook wel weer meer toeristen. Bij Wadi Tiwi heb je een meer off the beaten track gevoel. Oh en geen idee wat een wadi is? Het is namelijk geen oase, maar als het ware een vallei of scheur in een stuk woestijngebied. De rotsen hebben hier ruimte moeten maken voor snel stromend water en dankzij het water konden hier veel bomen groeien. Je zult op sommige plekken bij Wadi Tiwi ook veel landbouw tegenkomen en fruitbomen zoals bananenbomen, papayabomen mango trees.

→ Lees ook: Wadi Shab & Wadi Bani Khalid: de mooiste valleien in Oman

Wadi Shab

Wadi Shab Oman vallei

Zo kan je rondreis Oman er vervolgens uit zien

Als je onderstaande kaart bekijkt dan zie je dat onze route vooral door het Noord-Oosten van Oman loopt. Heb je langer de tijd in Oman? Dan kun je je route nog uitbreiden met Salalah. Deze plek vind je ver in het zuiden en staat bekend om haar groene omgeving, toffe hike routes en mooie kustlijn. Hier zijn we zelf niet geweest, maar hebben we veel goede verhalen over gehoord. Als je hier naartoe wilt kun je met de auto gaan, maar het is misschien handiger om dan een binnenlandse vlucht te nemen van Muscat naar Salalah.

Route

Oman Rondreis route

Ook een rondreis in Oman maken? Zo plan je je trip:

Vliegtickets naar Oman: Je kan met verschillende airlines naar Oman vliegen vanuit Nederland, wij zijn met KLM (bijna) rechtstreeks op Muscat gevlogen vanuit Nederland. Onderweg hadden we een tussenstop in Saudi-Arabië, je hoeft dan niet het vliegtuig uit, maar je hebt dus wel een kleine onderbreking van je vlucht.

Hoe duur zijn vliegtickets naar Oman: Een retour vliegticket kun je soms al vinden voor 400,- euro. Vind hier vliegtickets naar Oman

Visum: Voordat je naar Oman afreist moet je een visum aanvragen, hiervoor betaal je een klein bedrag en dit visum kun je online aanvragen via evisa.rop.gov.om. Print dit visum vervolgens uit als het is toegekend, wij moesten bij KLM een print van het visum laten zien anders mochten we niet mee met de vlucht.

Geldzaken: Als je naar Oman gaat is het slim om een pinpas en creditcard mee te nemen. Bij ATM’s kun je wel gewoon geld opnemen met je gewone pinpas, maar in winkels of hotels kun je er niet altijd mee pinnen en dan is je creditcard handig. De valuta in Oman is de Omaanse rial.

Waar ligt Oman eigenlijk: Weet je dat wij super vaak de vraag hebben gekregen waar Oman ligt? Het is ook niet per se een bestemming die je meteen herkend, maar het ligt eigenlijk best dichtbij alom bekend Dubai en Abu-Dhabi. De buurlanden van Oman zijn namelijk de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië en Yemen.

Wil je een Oman rondreis met een touroperator doen: Je kan in Oman op zich zelf rondreizen, maar het kan ook fijn zijn om alles met een lokale organisatie te doen. Zo hebben wij met Desert Flower Tours een rondreis in Oman gemaakt.

Auto huren in Oman: Je kan ook heel goed zelf een rondreis maken in Oman, daarvoor huur je een auto. Deze kun je huren via Sunny Cars, het fijne aan deze site is dat als je via hen boekt altijd 100% verzekerd bent.

Hotels boeken in Oman: De tofste hotels kun je in Oman gewoon via Booking.com boeken. Hierboven in de tekst vind je en aantal leuke hotels waar wij zijn geweest, hieronder kun je ze nog eens bekijken:

Wat is de beste reistijd voor Oman: De zomer in Oman is onwijs heet en met onwijs heet bedoelen we echt heel heet, de temperatuur kan namelijk oplopen tot boven de 40 graden. Je kunt dus beter buiten die maanden reizen. De beste reistijd voor heel Oman loopt in principe van November tot en met Maart. Wij zijn er zelf in Maart geweest.

Onze gidsen

Rondreis Oman Desert Flower Tours onze gidsen Rondreis Oman dessert flower tours

Cultuur in Oman

Is Oman veilig om in rond te reizen: Wij vonden Oman heel veilig aanvoelen om in rond te reizen. We waren met een groep vrouwen en we hebben ons niet onveilig gevoeld, we hebben wel met gidsen gereisd maar ook als je niet veel met hen liep voelde alles gewoon prettig aan. Mensen zijn over het algemeen heel aardig in Oman en er is ook weinig criminaliteit hoorde we van onze gids. Wel is het zo dat je je als vrouw soms niet al te bloot moet kleden en bij sommige plekken, zoals moskeeën, is het zelfs verplicht om bedekkende kleding en een hoofddoek te dragen. Hou hier dus wel rekening mee. Bij hotels kun je overigens wel weer gewoon in bikini gaan zwemmen en is het geen probleem welke kleding je draagt. Het viel ons overigens wel op dat er weinig Omani vrouwen op straat zijn, je zult vooral veel Omani mannen tegen komen. Iets dat ik soms wel een beetje gek vond omdat je je dan afvraagt waar de lokale vrouwen dan precies leven en mee bezig zijn.

Eten: Als je in Oman bent zul je heel veel dadels aangeboden krijgen, in elk hotel maar ook op markten zie je dit overal terug. Traditioneel gezien hoor je er een kopje Arabische koffie bij te drinken, ook wel Khawa genoemd. Dit is een aromatische zwarte koffie die smaken van Kardemom heeft en vaak uit een metalen koffiepotje wordt in geschonken in kleine kopjes. Ben je klaar met drinken, dan schud je zachtjes met je kopje en zeg je in het Arabische bedankt ‘Shukran’. Naast dadels is ook Halwa iets dat je moet proberen, dit is het nationale dessert van Oman. Smaken die je hierin terug proeft zijn saffraan, suiker, amandelen en rozenwater.

Inpakken voor Oman, wat voor kleding is slim om mee te nemen: Bij veel hotels kun je gewoon dragen wat je wilt, maar bij religieuze plekken is het wel echt nodig om je goed te bedekken. Helemaal als vrouw. Zorg dus dat je gevarieerd inpakt als je naar Oman gaat en neem zeker kleding mee die je van je polsen tot aan je enkels bedekt en ook een hoofddoek is een handig item om mee te nemen.

→ Bekijk hier al onze Oman artikelen