Backpacken Malediven Rashdoo
Isabelle Westra

Wil je backpacken op de Malediven? Ga naar paradijselijk én betaalbaar Rasdhoo!

De Malediven zijn voor de meeste mensen een droombestemming die je alleen kunt bewonderen in reisgidsen. Denk je aan de Malediven dan schieten ook meteen beelden van watervilla’s op palen door je hoofd… Bloedmooi, maar je zult er waarschijnlijk nooit komen. Of toch wel..?

Het is echt zo: Op de Malediven kun je backpacken!

Het is echt waar: De Malediven kun je óók als backpacker bezoeken. Je kunt dan verblijven op Malé of Maafushi, twee relatief grote en bebouwde eilanden, waar veel faciliteiten en betaalbare opties voor backpackers zijn. Je kan natuurlijk daar blijven, zo bespaar je waarschijnlijk het meeste, maar voor het ultieme Malediven-gevoel is het eigenlijk wel leuker om ook naar een van de andere eilandjes van deze eilandengroep te gaan. Als je net de loterij hebt gewonnen, dan ga je natuurlijk lekker op een super-de-luxe resort zitten. Heb je geen budget voor een resort maar wil je wél helemaal dat bounty island gevoel? Dan is Rasdhoo de perfecte bestemming voor jou!

→ Hotel tip: Rasdhoo Dive Lodge

Backpacken Malediven Kuramathi Op de boot met links Backpacken Malediven Rashdoo Backpacken Malediven 50 tinten blauw

Waarom je tijdens het backpacken op de Malediven naar Rashdoo wilt

Rasdhoo is een klein eilandje op ongeveer een uur varen van Malé – vrij makkelijk te bereiken dus. Het is 400 bij 575 meter ‘groot’ en er wonen ongeveer 1000 locals. Als je precies in het midden staat, kun je in alle vier windrichtingen de oceaan zien. De straten zijn onverhard, er rijden alleen wat scootertjes rond. Ondanks dat het er helemaal niet druk is, is het eiland wel ingericht voor het (duik)toerisme. Er zijn 5 duikscholen, verschillende souvenirshops, een supermarktje en een pinautomaat (aan de ‘ATM-street’). Omdat het de hoofdstad van de Alif Alif atol is, heeft Rasdhoo een heus ziekenhuis, een schooltje, een postkantoor en een politiebureau.

Eten & drinken op Rashdoo

Het eiland heeft 4 restaurants waar je heel betaalbaar kunt eten. Bij Cafe Ole hebben ze de enige goede koffie van het eiland, Lemondrop heeft een zeer diverse keuken en Palm Shadow is een barretje waar vooral veel locals hangen. Ook de Rasdhoo Dive Lodge heeft een eigen restaurant genaamd Icoco.

Hier wil je slapen op Rashdoo

Momenteel zijn er niet zoveel accommodaties op Rashdoo, de meeste zijn guesthouses waar je al voor zo’n €30 per nacht kunt slapen. Wij sliepen in de Rasdhoo Dive Lodge, wat bij het Rasdhoo Dive Centre hoort. Ze hebben ruime kamers met een enorme douche en het ontbijt is inclusief (geserveerd in het restaurant). Er is een chill area bij de receptie en je loopt zo de duikschool in.

→ Hotel tip: Rasdhoo Dive Lodge

Backpacken Malediven Rasdhoo overzichtsfoto

Malediven Landing watervliegtuig bij rashdoo

Straatbeeld van rashdoo malediven

rashdoo dive center malediven Met het duikteam van RDC

Dit wil je doen op Rashdoo als je niet gaat duiken

De mensen bij Rasdhoo Dive Lodge zijn heel hartelijk en denken graag met je mee voor activiteiten op het eiland. Ze organiseren verschillende tripjes, zoals een dagelijkse dolphin watching tour. Ook ligt er vlakbij Rasdhoo een zandbank, je kunt hier met een bootje heen of per kano. Je kunt dan ook even aanmeren bij Picnic island, een klein onbewoond eilandje ideaal voor – de naam zegt het al – een picnic. De omgeving leent zich uiteraard voor watersporten zoals kitesurfen, catamaran zeilen of wakeboarden. En strandhangen kan het best bij het prachtige strand van Rasdhoo: ‘Bikini Beach’. Kortom ook als je niet gaat duiken, hoef je je echt niet te vervelen op Rasdhoo!

backpacken malediven rashdoo 50e duik

Een must als je op de Malediven bent: Duiken (of snorkelen)

De Malediven staan natuurlijk wel bekend om hun goede duikplekken en dat is dan ook de reden dat wij erheen wilden. Het is wel iets duurder dan duiken in bijvoorbeeld Indonesië of Thailand (waar je rond de $30 voor een duik betaalt), maar hoe meer duiken je afneemt hoe goedkoper het wordt. Heb je nog nooit gedoken, dan is dit wel de uitgelezen plek om een Discovery Dive doen – een eenmalige duik onder begeleiding die je kunt doen zonder duikbrevet. Wij kozen voor een pakket met 10 duiken. Rondom Rasdhoo en Kuramathi (het resort eiland wat ernaast ligt) zijn zo’n 20 duikplekken, allemaal binnen 25 minuten varen. De eerste dag zagen we gelijk al meerdere manta roggen – die worden hier dagelijks gespot en kun je trouwens ook snorkelend zien. We zagen witpunt rifhaaien, murenes, adelaarsroggen en een schildpad. In de dagen die volgen bezochten we verschillende duikplekken rondom Rasdhoo en Kuramathi, zo deden we een nachtduik bij het ‘Reef Explorer’ wrak en bekeken we de huisriffen van beide eilanden.

Onze favoriete plek om te duiken op de Malediven?

Onze favoriete duik spot is Madivaru. We zagen hier een speelse manta, die ons nieuwsgierig onderzocht. Ze kwam heel dichtbij en liet mijn bubbels haar buik kriebelen. Een enorme groep haaien passeerde ons terwijl we in de stroming hingen. Dat noemen ze hier de ‘shark show’. Maar ons echte hoogtepunt is op de derde dag; ineens horen we onze dive master Maai op z’n tank tikken met zijn ‘tankbanger’. Niet één of twee keer, hij blijft maar tikken. We denken allebei: we moeten zo snel mogelijk naar hem toe zwemmen, er is iets bijzonders aan de hand! Zodra we dichterbij zijn, zien we het: een hamerhaai van zeker 4 meter, vlák voor onze neus. Ik schrik heel even; jemig wat een beest! Maar deze grote jongen valt je gelukkig niet zomaar aan – ze zijn banger voor ons dan wij voor hen. We bewonderen hem en dan schrikt hij toch van een geluidje en schiet weg. Kippenvel! We kijken elkaar aan en doen alle drie een onderwater dansje. Als zelfs je dive master uitzinnig blij is, dan weet je dat je iets bijzonders gezien hebt!

Sharkshow bij de Malediven rashdoo

rashdoo malediven duiken Op de boot gebaar voor haaiBackpacken Malediven Schildpad bij Rahsdoo

Backpacken Malediven Rashdoo Hamerhaai

Malediven rashdoo onder water dive master maai

Sharkshow Malediven rashdoo

duiken malediven rashdoo Manta

Geniet op Rashdoo van het ultieme eilandleven

Tussen onze duiken door drinken we een lekker kopje koffie bij Cafe Ole of wandelen we het eiland rond. Het gaat er gemoedelijk aan toe op Rashdoo en dat helpt zeker met de vakantie vibe. We zien het lokale voetbalteam oefenen, halen een ijsje in de supermarkt en proberen alle restaurants van het eiland uit. Ook genieten we van het prachtige strand van Rasdhoo, ‘Bikini Beach’. Hier mag je gewoon in zwemkleding rondlopen en lekker zonnen op één van de strandbedjes.  Als het water hoog staat jagen baby witpunt haaitjes in de baai. Al snorkelend kun je bijvoorbeeld ook murenes, vissen en roggen zien. Een heerlijke, paradijselijke plek om te ontspannen en de zonsondergang te bewonderen.

Malediven Rashdoo Bikini beach uitzicht op Kuramathi Rashdoo Malediven Bikini beach

Hoe kom je op Rashdoo als je gaat backpacken op de Malediven?

Combineer je trip naar de Malediven met een bezoek aan Sri Lanka! Via Skyscanner.nl kun je vaak goedkoop tickets scoren en onder andere Turkish Airlines vliegt op zowel Malé als Colombo en kun je dus in één ticket boeken. Omdat je dan rechtstreeks van de Malediven terug naar Europa vliegt, scheelt dit weer een retourticket naar Colombo. En je wint er een reisdag mee! Vanaf Velana International Airport kun je je reis vervolgen naar één van de eilanden. Vanwege de vluchttijden bleven wij nog één nachtje op Hulhumale (het eiland waar het vliegveld op ligt) maar als dit niet nodig is, zou ik het niet aanraden.

Zo kun je van het vliegveld op de Malediven naar Rashdoo reizen

Op zondag, dinsdag en donderdag gaat er een ferry vanaf het vliegveld naar Rasdhoo. Deze reis duurt zo’n 3,5 uur en kost $4. Ook gaat er elke dag een speedboat, om 10:30 en 16:00. Deze vaart in 1 uur en 10 minuten naar Rasdhoo en kost $35. De gaafste maar tevens duurste optie is met een watervliegtuig, deze kost $275 per persoon – je bent er al in een kwartiertje. Wij namen de speedboat, deze had onze accommodatie voor ons geregeld (dat is gebruikelijk). De Malediven zijn niet echt een plek om op de bonnefooi te reizen vanwege de ferry’s die niet dagelijks gaan, ik raad je dan ook aan je accommodatie vooraf te boeken en de reis met hen af te stemmen. Hospitality staat hoog in het vaandel van de locals, dat geldt ongeacht of je op een resort zit!

Malediven backpacken Hulhumale

Rashdoo Malediven Bikini beach zonsondergang

Good to know als je naar de Malediven gaat om te backpacken…

Geloof: De Malediven zijn Islamitisch. Dat betekent onder andere dat er een moskee op het eiland is en er geen alcohol te koop is (op de resort eilanden wel). Vrouwen gaan gesluierd over straat en als westerse vrouw dien je je knieën en schouders bedekken. In de praktijk zijn de eilanders heus gewend aan toeristen, maar uit respect kun je beter een lange rok en shirtje dragen. Bewaar je strand outfit voor Bikini Beach!

Weer & boten: Als het weer heel slecht is, gaan de speedboten niet. Zorg dus dat je genoeg speling hebt met je vlucht naar huis. Als de accommodatie de speedboat voor je geregeld hebt zullen ze er alles aan doen je op tijd op het vliegveld te krijgen.

Valuta: De valuta op de Malediven is de rufiyaa, maar je kunt overal met dollars (of een mix van de twee) betalen. Op Rasdhoo is 1 ATM waar je alleen rufiyaa uit kunt halen. Per transactie betaal je een fee, dus pin zoveel mogelijk in één keer. Je kunt het beste met cash betalen aangezien je voor een creditcard transactie meestal ook extra betaalt.

Eten & drinken: In de restaurants is niet altijd alles van het menu beschikbaar, zij zijn immers ook afhankelijk van de ingrediënten die ze binnenkrijgen. Zorg dus dat je altijd 2 keuzes hebt gemaakt van het menu.

Klimaat: Het klimaat op Rasdhoo is verdeeld in 2 periodes: de ‘iruvai’ (drogere seizoen) van december tot maart, en ‘hulhangu’ (nattere seizoen) dat van mei tot november loopt. Wij waren er in oktober en hadden één dag regen, de overige dagen waren stralend mooi. Laat je dus ook weer niet afschrikken door de seizoenen. De temperatuur is het hele jaar door hetzelfde: zo’n 30°C.

→ Bekijk hier al onze Malediven artikelen

 

Dit artikel is geschreven door Isabelle Westra, zij ging zelf backpacken in de Malediven en maakte deze bijzondere reis zelf mee. Isabelle wilde dolgraag haar Malediven tips met de lezers van WeAreTravellers delen en dit toffe artikel is het eindresultaat!