Soms komen wij zulke bijzondere films tegen dat we ze graag met jullie delen. Deze keer de bijzondere film I am not a witch over een Zambiaans meisje dat van hekserij wordt beticht. Enerzijds is het een humoristisch verhaal, maar bovenal schrijnend. Het verhaal gaat namelijk over de 9-jarige Shula waarvan gedacht wordt dat ze een heks is.

I am not a witch

Over Shula’s lot in Zambia

In de film denken mensen dat Shula een heks is en tijdens de korte rechtszaak die hierover gaat, wordt ze schuldig bevonden en verbannen naar een heksenkolonie. Haar nieuwe leven bestaat uit werken op het land met andere heksen en als een attractie te worden bekeken door toeristen. Shula’s lot lijkt te verbeteren als meneer Banda zich over haar ontfermt om ‘samen zaken te doen’ en de publiciteit met haar opzoekt. Terwijl haar leven besloten lijkt, staat het jonge meisje voor de keuze: haar lot als heks accepteren of het risico nemen en voor vrijheid kiezen.

Het verhaal achter ‘I Am Not a Witch’

De film is gemaakt door de Zambiaanse Rungano Nyoni, deze film is haar speelfilmdebuut. Rungano baseerde de film op intensief onderzoek in een écht heksenkamp: “Tot op de dag van vandaag worden vooral vrouwen in verschillende delen van het Afrikaanse continent beschuldigd van hekserij. Dat het vooral vrouwen zijn, trok ik me in het bijzonder aan. Voor mijn research reisde ik af naar Ghana, waar zicht een van de oudste heksenkampen ter wereld (meer dan 200 jaar oud) bevindt. Ik verbleef er meer dan een maand en was de eerste ‘buitenlander’ die er sliep”. De opnames van de film vonden plaats in Zambia’s hoofdstad Lusaka en het plattelandsgebied daaromheen. Bijzonder aan de film is ook het feit dat de cast volledig bestaat uit niet-professionele Afikaanse acteurs.

Een film die je weer doet beseffen dat toeristische trekpleisters ook keerzijdes hebben

Het heksenkamp waarin Shula zich in de film bevindt is niet alleen een besloten kamp waar beschuldigde vrouwen gevangen worden gehouden. Je ziet dat het ook is verworden tot toeristische trekpleister. Toeristen stappen uit een busje om Shula en de gevangen vrouwen te bewonderen. Dat levert ongemakkelijke en mensonwaardige beelden op. De ‘onschuldige’ toeristen lijken zich van geen kwaad bewust. Ze bekijken de vrouwen alsof ze op bezoek zijn in de dierentuin. Maar zijn ze wel zo ‘onschuldig’? Stof om over na te denken…

Wil je de film I am not a witch zien?

De film is vanaf 9 januari verkrijgbaar op dvd en video on demand!

één antwoord

  1. Chantal

    Ik ben echt heel erg benieuwd naar deze film! Zelf net terug uit Zambia en hekserij van dichtbij mee mogen maken. Hoe lacherig ik er ook een beetje om deed, het is een zwaar probleem waarbij onschuldige mensen de dupe zijn.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.