De Uruguayaanse keuken is met name een mix van de Zuid-Europese keuken. Toch kent het land ook een aantal typische gerechten zoals bijvoorbeeld Asado en Chivito. Wanneer je al eens in Uruguay bent geweest dan zullen deze twee gerechten je zeker bekend in de oren klinken, maar er is nog meer dat je hier wilt proeven!

Chivito

Een broodje met vlees, tomaat, sla, ham, kaas en ei. Zorg dus vooral dat je heel veel honger hebt als je deze Uruguayaanse hamburger besteld! Velen claimen het beste broodje te hebben, maar als ik jullie een tip mag geven ga dan naar Bar Arocena. Aan de uitstraling van de bar zul je het misschien niet denken, maar hier kun je volgens mij het lekkerste broodje Chivito eten!

Asado

Een groot stuk rib rundvlees dat wordt bereid op een parilla tijdens een asado. Naast het stuk vlees wordt ook het barbecuen in Uruguay een asado genoemd en de grill een parilla. Het barbecuen gebeurd door middel van het branden van hout. Het smeulende hout, dat door het branden overblijft, wordt vervolgens onder de grill geschoven.

Naast Asado wordt er ook chorizo, morchilla (bloedworst), grote stukken bief, kip, provinciale kaasjes, zoete aardappel en groenten bereid op de grill. Typisch Uruguayaans is om het vlees, nadat het klaar is, in stukjes te snijden en dit op een bord te leggen zodat iedereen er met een vork iets vanaf kan prikken. Een heel sociaal gebeuren!

Asado

Asado Uruguay

Ñoquis

Oftewel de Italiaanse Gnocchi; een pasta gerecht gevuld met aardappel. Een Uruguayaans traditie met een stukje geschiedenis die teruggaat naar de, economische crisis, tijd toen iedereen in het land aan het einde van de maand werd uitbetaald. Rond de 29e van de maand konden veel mensen zich alleen nog maar veroorloven om dit gerecht te maken. Tegenwoordig is het een traditie om op de 29e ñoquis te eten. In sommige restaurants wordt het gerecht zelfs alleen op deze datum geserveerd! In de kustplaatsjes serveren ze trouwens ook heerlijke ñoquis met vers gevangen mosselen!

Ensopado

Een typisch Uruguayaanse soep dat met name wordt gegeten in het binnenland op de estancias (boerderijen) bestaande uit o.a. vlees, mais, wortel, pasta en aardappel.

Mate

Een thee-achtige kruidige drank die vooral in Argentinië, Paraguay, Uruguay en het zuiden van Brazilië wordt gedronken. De kruidige thee noemt men Yerba en het kopje waar de mensen uit drinken heet Mate. De Yerba wordt gedronken door een filter rietje, ook wel bombilla genoemd. In het weekend komen Uruguayaanse families en vriendengroepen bijeen in het park om gezellig samen te zijn en Mate te drinken. Vaak wordt er Mate gedronken uit 1 kopje. In tegenstelling tot de andere landen, nemen Uruguayanen hun mate en thermoskan overal mee naartoe.

Mate & Ensopado

Tannat

Uruguay staat bekend om zijn Tannat wijn. Een druifsoort die hier zelfs is uitgeroepen tot nationale druif, maar in Europa nog niet veel bekendheid heeft. Als je in Uruguay bent moet je dus zeker een van deze Tannat wijnen proberen, en waar kan dat beter dan bij een Uruguayaanse wijnboer!

Empanadas

Deze deegwaar gevuld met vlees, kaas en groenten vind je niet alleen in Uruguay. Mijn eerste kennismaking met Empanadas was namelijk in Peru, en ook in andere Latijns Amerikaanse landen kun je deze lekkernij vinden. Ben je in Montevideo ga dan naar de straat Jose Marti in Pocitos, twee blokken vanaf het strand. Hier vind je een klein empanada tentje, La Chacha, met keuze uit wel 30 verschillende soorten empanadas!

Empanadas

Empanadas uruguay

Medio y Medio

Typisch Uruguayaans! Een mix van sparkling wijn en witte wijn, ontstaan in Mercado del Puerto. Een binnenmarkt waar je trouwens ook terecht kunt voor een overheerlijk stukje vlees!

Dulce de Leche

Uruguayanen houden van Dulce de Leche; een karamelpasta die bekend is in heel Latijns Amerika. Toch ben ik nog niet in een land geweest waar Dulce de Leche zo aanwezig is als in Uruguay. Het ontbreekt op geen enkel dessert menu. Dulce de Leche op het brood, op een pannenkoek, tussen koekjes, bij je toetje of gewoon lekker puur. Het Uruguayaanse team nam vorig jaar zelfs 39kg (!) aan Dulce de Leche mee naar de worldcup in Brazilië. Zie voor een foto het hoofdplaatje van dit artikel.

Welk eten in Uruguay zou jij graag willen proeven?

Over de auteur

Nathalie
Travelblogger

In oktober 2014 emigreerde ik samen met mijn vriend Bart naar Montevideo in Uruguay. Voor ons toen nog een vrij onbekend land. Samen reisden wij al wel door buurland Argentinië, Paraguay, Bolivia en Peru, maar aan Uruguay hadden wij nooit gedacht. Inmiddels weten wij dat ons nieuwe thuis vele mooie, ongerepte bestemmingen kent, en dit willen wij graag met jou delen.

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Annelot

    Ik vind ook de merienda typisch Uruguayaans met de bizcochos !! Bij mijn schoon familie als iedereen er is word er standaard een grote zak vol met zoetigheden gekocht en word dat met hoe kan het ook anders met mate gedronken. Oh en waar jullie de ensopada kennen, ken ik het als puchero ( of het beide verschillende soepen zijn weet ik niet ) dit was mijn eerste Uruguayaanse soep die ik at in Minas op de boerderij !! Moet zeggen heb nu wel trek gekregen in empenada’s ;) leuke blog weer en heel herkenbaar

    Beantwoorden

Geef een reactie, deel jouw reistips!