Rio de Janeiro | Brazilië

Op vakantie naar Rio de Janeiro

Wanneer je aan Brazilië denkt, denk je aan Rio de Janeiro. Rio is onder meer bekend vanwege de druk bezochte stranden Copacabana en Ipanema. Maar ook het alom bekende Cristo Redentor beeld vanwaar je kunt uitkijken over de hele stad en haar favelas zijn een beroemd herkenningspunt. Verder heeft het bruisende Braziliaanse carnaval Rio op de kaart gezet. Rond februari en maart viert de stad meerdere dagen feest en zijn overal parades te vinden, waarbij de praalwagens en dansers van sambascholen de meeste aandacht verdienen. Andere bekende bezienswaardigheden zijn het grootste voetbalstadion ter wereld genaamd Maracana en de roodgekleurde Escadaria Selaron trappen in de wijk Santa Teresa waar je overigens ook de gelijknamige Santa Teresa tram vindt. Lees snel verder en laat je inspireren voor je vakantie naar Rio de Janeiro:

Rio de Janeiro reisfilm

Voetbal in Rio de Janeiro

Sportliefhebbers zijn ook volop in Rio de Janeiro te vinden. Niet zo gek, want deze stad ademt voetbal. Dit is niet alleen te merken aan de vele stadions die je in de stad vindt, zoals het wereldberoemde Maracana stadion, maar ook aan de grote hoeveelheid voetbalclubs. Zo heeft Rio de Janerio vier grote voetbalclubs genaamd Flamengo, Fluminense, Botafogo en Vasco da Gama. Een wedstrijd tussen deze clubs moet je zeker niet overslaan tijdens een reis naar Brazilië. Vooral de supporters met hun aanstekelijke gejuich en gezang maakt een wedstrijd in Rio tot een onvergetelijke ervaring. Kaartjes voor een wedstrijd kun je tijdens je vakantie veelal gemakkelijk in een hotel of hostel bestellen. Zij regelen dan het vervoer en zorgen dat je met een leuke groep reizigers naar de wedstrijd kunt.

Carnaval in Rio de Janeiro

Om de komst van de lente te vieren wordt in Rio carnaval gevierd. Het carnaval in Rio de Janeiro wordt gekenmerkt door overdadig geklede dansers, de samba en grote praalwagens. Hoogtepunt van het carnaval zijn de optochten in de Sambódrome. Dit is een gedeelte van de straat rua Marquês de Sapucaí van 700 meter lang waar sambadansers laten zien waar ze het hele jaar voor hebben geoefend. Tijdens het carnaval in Rio kunnen verschillende prijzen worden gewonnen, er doen dan ook meer dan honderd sambagroepen mee aan de festiviteiten waarvan een groot gedeelte uit de favelas komt. Langs de Sambódrome zijn tribunes te vinden zodat iedereen goed kan genieten van de optochten. Wanneer je tijdens Carnaval naar Rio de Janeiro gaat, zul je rekening moeten houden met extra kosten want in deze periode zijn prijzen veelal hoger.

Rio de Janeiro bezienswaardigheden

Loading
Kaart in het midden plaatsen
Verkeer knop
Fietsend
Transit

Favelas in Rio de Janeiro

De favelas van Rio zijn misschien wel de meeste bekende krottenwijken van deze wereld. De grootse favela van Rio is Rocinha, maar in totaal zijn er zo'n honderden favelas in de staat Rio de Janeiro te vinden. De favelas bestaan veelal uit zelfgebouwde huizen gemaakt door het armere deel van de bevolking van Brazilië. In de favelas leven zo'n 3 miljoen mensen en tussen de kleine straatjes en huizen van bouwafval of golfplaten vind veel geweld en drugshandel plaats. De favelas zijn dan ook een onveilig gedeelte van Rio waar je beter niet alleen heen kunt gedaan. Mocht je toch erg benieuwd zijn, dan kun je bij verschillende hostels een favela tour boeken. Tijdens zo'n tour neemt een gids je mee en leid je rond tussen de kleine straatjes. Sommige hostels bieden ook een Favela Party tour aan, hierbij ga je naar een van de feesten in de favelas.

Rio de hoofdstad van Brazilië?

Veel mensen denken dat Rio de hoofdstad is van Brazilië, maar niets is minder waar. Rio de Janeiro was tot 1960 de hoofdstad van dit grote Zuid Amerikaanse land, nu is dit de moderne stad Brasilia gelegen tussen kale savannes in het binnenland van Brazilië. Brasilia werd tot nieuwe hoofdstad gekozen omdat Brazilië een nieuwe en neutrale hoofdstad wilde. Door Brasilia te kiezen als nieuwe hoofdstad werd tevens geprobeerd om het binnenland van Brazilië een economische boost te geven.

Reizen naar Rio de Janeiro

Je kunt een vliegticket naar Rio al boeken vanaf 450,- op World Ticket Center, ook kun je kiezen voor een groepsreis met bijvoorbeeld Tenzing Travel, Fox of Djoser.

Rio de Janeiro
€ 20,95

Brazilie reisgids

Lonely Planet
€ 25,95

Brazilie reisgids

Brazilian Style
€ 56,95

Brazilian Style

Woordenboek
€ 6,95

Brazilian portugees

Over de auteur

Roëll de Ram
Owner & Digital Nomad

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis inmiddels vooral als digital nomad de wereld rond. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie, deel jouw reistips!