werken-als-digital-nomad

Behind the Scenes: Voor- & Nadelen van het werken als Digital Nomad!

Inmiddels ben ik drie maanden onderweg door Centraal- en Zuid-Amerika en het werken en leven als digital nomad bevalt me super goed! Samen met mijn vriendin Gabi reis ik voor PROJECT: LANDSCAPE door de mooiste plekken op aarde en mogen we de ene na de andere geweldige fotoshoot opzetten. Inmiddels hebben we al aardig wat ‘digital nomad werkervaring’ en ik moet zeggen, heel cliché, het is he-le-maal te gek! Toch is het beeld van ‘chill op het strand, voetjes omhoog en een laptop op schoot’ niet het hele verhaal achter reizend werken. Er komt meer bij kijken en er zijn aardig wat dingen waar je rekening mee moet houden:

Behind the Scenes: Hoe is het nou echt om te werken als Digital Nomad?

werken-als-digital-nomad-behind-the-scenes

Tijdsverschil: Hoe ga je als Digital Nomad om met Nederlandse partners?

Tenzij je vanuit Europa of Afrika werkt heb je hier geen last van. Zelf werken wij vanuit Zuid-Amerika en lopen we zes uur achter op Nederland. Dit heeft als gevolg dat als ik wakker word, ik voor mijn gevoel direct al achterloop op de rest. Als ik om 08:00 begin is het in Nederland al 14:00 en heb ik dus nog maar vier uur om snel te schakelen en een reply terug te krijgen. Door het tijdsverschil heeft het ook bijna geen zin om op vrijdag nog te mailen want deze komt pas in de middag aan als iemand al met zijn hoofd bij het weekend zit. Op zondag mailen heeft ook geen zin want dan ligt je mail op maandag in de grote weekend bulk en dus heb je eigenlijk maar vier dagen over om echt goed contact te hebben met Nederlandse partners.

digital-nomad-instagram-werkfoto

Geen collega’s

Iets wat ik toch wel mis zijn collega’s. Input van verschillende afdelingen, ideeën vanuit andere invalshoeken, het klankborden over nieuwe concepten en brainstormen met mensen met marktkennis. Natuurlijk kunnen Gabi en ik alles met elkaar bespreken en sparren we ook weleens met andere reizigers maar toch is het anders en moet je het doen met minder kennis. Dit is waarschijnlijk iets dat ZZP’ers in NL ook zullen herkennen. Via kanalen als Twitter en LinkedIn hebben we inmiddels een manier gevonden om alsnog met mensen te klankborden, maar het is anders dan één op één.

Wat hierop aansluit is het missen van vrienden. Werkervaringen en eigen bedrijfsplannen komen toch vaak als onderwerp naar boven in de kroeg. Zelf heb ik thuis een groep vrienden met wie ik regelmatig nadacht over nieuwe concepten, wat kan er beter, etc. Halfdronken nieuwe kansen bespreken met mensen die mij al jaren kennen is er niet meer bij en hierdoor is er ook minder feedback op eigen ideeën en minder input van anderen. De meeste mensen om je heen zijn nou eenmaal niet met werk en nieuwe concepten bezig maar met hun te nemen reisroute en gave tours.

digital-nomads-aan-het-werk

Acquisitie: Hoe bouw je als Digital Nomad aan zakenrelaties?

Het binnen halen van nieuwe opdrachten is net even anders als je onderweg bent. Afspreken voor een meeting kan niet meer en dus is het lastiger om de gun factor te krijgen en 100% vertrouwen op te bouwen. Bedrijven doen logischerwijs liever zaken met iemand die ze hebben gesproken en gezien terwijl wij nu enkel via de mail contact met ze hebben. Voor ons is het dan ook zaak om ontzettend actief te zijn op sociale media en een grote groep volgers op te bouwen. Dit geeft vertrouwen naar de opdrachtgever doordat je laat zien wie je bent en wat je iedere dag doet. Wij zijn hier dan ook constant mee bezig op Facebook, Instagram, Youtube en Twitter en ik denk dat het al goed gaat met 14K volgers.

Ook proberen we vertrouwen te creëren door te schrijven voor websites die aan PROJECT: LANDSCAPE gerelateerd zijn. Zo schrijven we maandelijks voor Styletoday over onze ervaring rondom de fotoshoots en plaatsen we hier op We Are Travellers onze ervaring als digitale nomaden. Ook bouwen we aan ons vertrouwen door altijd snel op mails te reageren. Als hier dagen overheen gaan voelt het voor de opdrachtgever ook echt alsof je ver weg bent. Snel reageren is key, geeft ontzettend veel vertrouwen en zie ik als zeer belangrijk om een betrouwbare relatie op te bouwen.

Meetings

Waar ik bij mijn vorige baan wekelijks bij bedrijven langs ging om nieuwe kansen te bespreken gaat nu alles digitaal. Ik mis deze meetings enorm. Ik hou er juist heel erg van om langs te gaan bij mensen, zaken te bespreken en te bekijken hoe je iets voor elkaar kan betekenen. Gelukkig kunnen we voor onze shoots regelmatig met lokale partijen samenwerken. Zo hebben we voor onze laatste shoot op de Chimborazo vulkaan samengewerkt met de Nederlandse tour agency ‘Julio Verne’. Deze zit in de dichtstbijzijnde plaats Riobamba en heeft ons enorm geholpen bij het verkrijgen van informatie, het regelen van toestemming voor de shoot op de vulkaan en lokale reserveringen voor onder andere de berghut waar we verbleven tijdens de tweedaagse shoot.

Dergelijke partijen hebben nou eenmaal een enorm lokaal netwerk en weten direct bij wie je het beste kan aankloppen. Via hen hebben we ook “onderhandeld” met de Marco Cruz lodge op de vulkaan. Een ontzettend mooie locatie waar we zonder toestemming niet zouden kunnen fotograferen. Voor mij voelt het ouderwets goed om langs te gaan bij dergelijke bedrijven en samen te kijken hoe we iets voor elkaar kunnen betekenen. Vaak vinden ze ons project echter dusdanig uniek dat ze graag helpen.

digital-nomads-in-actie

Werkplekken: Is elke plek geschikt om te werken?

Als digital nomads reizen we van hostel naar hostel en werken we steeds vanuit een andere locatie. Inmiddels kunnen Gabi en ik wel zeggen dat niet iedere plek even geschikt is om te werken. Zoals gezegd zijn de bekende foto’s van met je laptop op het strand niet bepaald de waarheid. Ten eerste wil je echt geen zand in je Mac Book en je ziet nauwelijks iets met een zon die in je scherm schijnt!

Daarnaast is de belangrijkste factor toch wel het internet. Zo zaten we op het Caribische eiland Holbox met dusdanig dramatisch internet dat het plaatsen van een Instagram foto al bijna onmogelijk was. Niet heel handig als je hele vlogs online moet zetten, moodboards op Pinterest wilt bouwen of Stylesheets voor de shoot moet downloaden.

Een ander ding is de temperatuur. Goed geconcentreerd, meerdere uren per dag werken is best pittig in 35C. Airconditioning is niet altijd aanwezig en in de Mexicaanse steden was een verkoelende zeebries ver te zoeken. In de stad Merida hebben we onszelf dan ook een paar dagen opgesloten in de Yucatan University. Een fantastische plek met de gouden drie: Airco, Wi-Fi en Koffie. Daarnaast was het ook superleuk om ons tussen de Mexicaanse studenten te begeven. Wat een mooi voordeel is van de meeste hostels; gratis koffie! Vaak niet de beste koffie helaas, maar het scheelt toch weer een paar euro’s per dag.

digital-nomads-werken-op-yucatan-universiteit

Budget

Als digital nomad wordt het al snel duidelijk dan je een ander leven leidt dan de rest van de reizigers om je heen. Alle backpackers doen iedere dag de vetste tours, zuipen in de kroeg en knallen hun gespaarde centen er echt zo hard mogelijk doorheen. Als digitale nomaden is dat wel anders en let je veel meer op je geld. Daarnaast moet er gewoon gewerkt worden en hebben wij dus veel minder tijd om tours te doen. Gabi en ik werken iedere dag aan ons project en voor sommige shoots werken we zeker meer dan de standaard 40 uur per week. Leuk is wel dat we anders dan de meeste backpackers vaak veel langer in een hostel verblijven. Eerder vijf tot zeven dagen waar de meeste mensen max drie dagen ergens zijn. Voordeel hiervan is dat je vaak korting kan krijgen bij hostels en zo geven we gemiddeld samen zo’n €15 per dag uit aan onze slaapplek. Dit is dan wel inclusief ontbijt, gratis koffie en (hopelijk goed) internet!

digital-nomads-voor-hostel

Shoots: Hoe is het om fotoshoots op bizarre plekken te doen?

Al bovenstaande punten gaan eigenlijk over het bureau werk, het contact met onze partners, de sociale mediakanalen, de webshop en al het andere dat we vanachter onze laptops doen. Een deel waarvan ik denk dat deze op veel digital nomads van toepassing is. Voor ons is er ook nog een deel specifiek gericht op de fotoshoots. Wij zetten mode shoots op in de soms rauwe landschappen van Zuid-Amerika, wat behoorlijk wat uitdagingen met zich meebrengt. Zo waren we laatst in Mexico voor een shoot voor MUD Jeans en de sieraden van Marlous van der Toorn. Dit waren shoots in meer dan 35C wat een behoorlijk effect heeft op de energie van de modellen maar ook op die van ons. Voor sjalenmerk Bufandy stonden we weer op een hele andere plek: de Chimborazo vulkaan op 4800 meter! Hiervoor moesten we acclimatiseren en werken op deze hoogte in een ijskoude wind.

Daarnaast is ons Spaans nog niet bepaald vloeiend terwijl we zoals gezegd vaak lokale dingen moeten regelen. Ook is ons project enorm weersafhankelijk en daarbij werken we met modellen die we in de hostels scouten. Door al deze factoren is het precies plannen van onze shoots vaak onmogelijk en dit kan behoorlijk wat stress met zich meebrengen. Maar laten we eerlijk zijn; deze uitdagingen vinden we te gek en dit is juist de reden waarom we dit doen!

digital-nomads-team-op-de-jeep

De voordelen!

Alle voordelen van het leven als digital nomad hoef ik waarschijnlijk niet te noemen en kan je denk ik zelf wel bedenken… Gabi en ik hebben nu zo goed als drie maanden mooi weer waar het in Nederland grijs en grauw is, we komen op de mooiste pekken ter wereld, gaan bijna iedere dag uit eten, beklimmen de mooiste bergen, zwemmen in het meest blauwe water, ontmoeten de meest blije mensen, kunnen enorm veel tijd samen door brengen en we doen iedere dag precies wat we willen doen. Het werk hier is niet zoals het werk voor veel mensen thuis is. Dit is alles waar we van houden: Fotografie, mode, marketing, reizen en grote projecten succesvol opzetten en uitrollen. We kunnen onze eigen uren indelen en we weten waarvoor we het doen. Werken voor jezelf is echt een geweldige ervaring en geeft ontzettend veel energie!

Meer weten over werken als digital nomad?

Ik hoop dat het bovenstaande verhaal weer een iets beter beeld geeft van het leven als digitale nomade. Mocht je vragen hebben dan kan je ons altijd contacten, bijvoorbeeld op Facebook of Instagram! Groeten uit Ecuador!

Lees ook:

→ Bekijk hier al onze Digital Nomad tips