Wat mag je meenemen in het vliegtuig?

Een verre vliegreis op de planning? Dan is het altijd fijn om de nodige vliegtuig snacks en goodies bij je te hebben om die lange uren te overleven. Maar… wat mag je meenemen in het vliegtuig? We schreven al eens eerder over het aantal kilo’s dat je mee mag nemen als handbagage als je bijvoorbeeld alleen met handbagage vliegt via Ryanair of Easyjet, maar is bijvoorbeeld een verfrissend appeltje ook toegestaan en hoe zit het met slaappillen of sigaretten? Hieronder vind je een overzichtje van wat je mee mag nemen in het vliegtuig:

11 x meest gesteld “Mag je dit meenemen in het vliegtuig?”

Hieronder vind je een lijstje van dingen waarover mensen de meeste vragen hebben. Check gelijk of jouw vraag erbij staat en klik op het plusje of de vraag om het antwoord in te zien!

1. Mag je kaas meenemen in het vliegtuig?
Ja, je mag kaas meenemen in het vliegtuig. Maar zorg wel dat het geen vloeibare kaas is. Kaas mag mee naar landen in de EU, maar ook naar landen als Amerika. Wil je 100% zeker zijn dat het mee mag, stop het dan sealed in je ingecheckte bagage en niet in je handbagage. Kaas mag je ook meenemen op een broodje dat je opeet in het vliegtuig, dan kan het sowieso wel in je handbagage.
2. Mag je snoep meenemen in het vliegtuig?
Ja dat mag! Je mag gewoon je eigen snoep meenemen in het vliegtuig. Doe dus vooraf gewoon inkopen in de Albert Heijn of andere supermarkt, voor jezelf of voor de persoon waarnaar je toe gaat, en stop de snoep in je handbagage of ingecheckte bagage. Het enige waar je op moet letten is dat de snoep bijvoorbeeld geen overlast veroorzaakt of stinkt.
3. Mag je broodjes meenemen in het vliegtuig?
Als je bijvoorbeeld niet zo erg houd van het eten in vliegtuigen of er zijn geen maaltijden bij jouw vlucht inbegrepen, dan is het gewoon mogelijk om broodjes mee te nemen in het vliegtuig. Smeer dus thuis gerust een bammetje en neem die mee.
4. Mag je make-up meenemen in het vliegtuig?
Make-up mag je meenemen in je handbagage als het het limiet van 100 ml maar niet overschrijd. Check dus even de inhoud van je mascara, creme of andere make-up spullen voor je het in je handbagage doet. Uiteraard mag het altijd in je ingecheckte bagage.
5. Mag je sigaretten meenemen in het vliegtuig?
Het is toegestaan om sigaretten mee te nemen in je handbagage, zelfs sloffen zijn soms toegestaan. Lees hieronder aan welk limiet je je moet houden als je binnen of buiten de Europese Unie reist.
6. Mag je drinken meenemen in het vliegtuig?
Op zich mag je 100 ml drinken meenemen in het vliegtuig in je handbagage. De ervaring leert echter dat er niet zoveel drinkflesjes of pakjes zijn die dit formaat hebben. Je mag dus drinken meenemen, maar in kleine hoeveelheden. In je ingecheckte bagage mag je overigens wel gewoon drinken meenemen, ook van meer dan 100 ml.
7. Mag je snacks meenemen in het vliegtuig?
Zolang je snacks niet vloeibaar zijn (of minder dan 100 ml), ze niet stinken of ander overlast kunnen veroorzaken: Mag je gewoon snacks meenemen in het vliegtuig.
8. Mag je een handtas meenemen in het vliegtuig naast je handbagage?
Het is steeds vaker mogelijk om ook nog een kleinere handtas mee te nemen in het vliegtuig naast je handbagage (bijvoorbeeld een trolley). Vroeger mocht dit niet bij airlines als Ryanair en moest je je handtas nog in je handbagage kunnen stoppen. Maar tegenwoordig zijn veel airlines daar soepeler in. Check voor de zekerheid nog even de regels bij de airline waarmee je vliegt.
9. Mag je een zonnebrand creme meenemen in het vliegtuig?
Op zich kun je wel zonnebrand creme meenemen in je handbagage in het vliegtuig. Maar zorg dat dit niet meer is dan 100 ml. Als je zonnebrand creme groter is dan 100 ml  kun je het beter in je ingecheckte bagage stoppen, want dan mag het wel mee in het vliegtuig. In je handbagage mogen alleen producten van onder de 100 ml als het om vloeibare spullen gaat.
10. Mag je een medicijnen meenemen in het vliegtuig?
Het is toegestaan om medicijnen mee te nemen. Om zeker van te zijn dat je geen gekke vragen krijgt, kun je het beste ook een recept meenemen dat in het Engels is geschreven. Maar in principe mag je medicijnen meenemen in het vliegtuig.
11. Mag je appels of ander fruit meenemen in het vliegtuig?
Ja, het is toegestaan om een appel mee te nemen in het vliegtuig. Ook ander fruit mag je meenemen. Het enige waar je misschien tegenaan loopt, is dat je bij aankomst het wellicht niet mee het land in mag nemen. Zorg dus dat je jouw fruitstukken altijd in het vliegtuig al op eet om 100% zeker te zijn dat je het niet hoeft weg te gooien.

Meer lezen over wat je wel en niet mag meenemen & hoe dat precies zit? Lees dan ook nog even wat hieronder staat voor mee informatie. Stond jouw vraag er niet bij? Dan kun je ook nog eens je vraag stellen in de comments onderaan dit artikel.

Mag je eten meenemen in het vliegtuig?

Ikzelf ben geen fan van vliegtuig eten, mijn eigen eten meenemen is dan ook een must als ik met het vliegtuig op vakantie ga. Maar mag dat eigenlijk wel? Mag je wel eten meenemen in het vliegtuig? Het antwoord is ja! Muesli repen, snoepjes, appels, een boterham met kaas, kauwgom of een zakje noten. Het kan allemaal mee het vliegtuig in. Zolang het maar geen vloeistof is van meer dan 100 ml is het toegestaan (denk daarbij bijvoorbeeld aan yoghurtdrank, jam of voorverpakte soep – dat kan je niet meenemen). Verder zou het nog wel zo kunnen zijn dat er vragen gesteld kunnen worden als je een grote hoeveelheid aan eten meeneemt (denk aan 10 zakken vol krakende chips) of eten dat sterke geuren afgeeft (denk eens aan Durian uit Azië, wat een lucht komt daar vanaf…). De reden hiervoor, is dat er vaak nog andere passagiers dichtbij je moeten zitten en jouw eten moet dan geen overlast geven.

Als je voedsel wilt meenemen in het vliegtuig, moet je het wel op kunnen

Naast dat je geen vloeistoffen mag meenemen zoals yogurtdrank, eieren of potten jam van meer dan 100 ml, is er nog iets waar je op moet letten. Het eten dat je namelijk meeneemt in je handbagage in het vliegtuig moet soms op zijn als je ergens aankomt. Zo mag je in veel andere landen in Zuid Amerika geen dierlijke producten invoeren, maar ook geen fruit of groente. Wat je dus meeneemt in het vliegtuig, moet je soms wel op kunnen eten.

Welk eten meenemen in het vliegtuig:

Onze aanraders qua vliegtuigsnacks: kauwgom (helpt ook tegen de druk in je oren), fruit zoals een appel of banaan (vitamines!), nootjes (als je gezouten noten neemt hoef je hierdoor ook minder vaak naar de wc en het vult), broodje met beleg (nog even genieten van dat lekkere Nederlandse brood), muesli repen (vullen vaak goed en zijn nog lekker ook) en eventueel snoep (voor de lekkere trek).

Mag je sigaretten meenemen in het vliegtuig?

Zelf ben ik geen roker, maar er zijn genoeg reizigers die dit wel zijn en de vraag die dan ook vaak opspeelt: Mag je sigaretten meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag, je mag zelfs sloffen meenemen in het vliegtuig en ook in je handbagage. In de Europese Unie is het aantal sigaretten dat je in het vliegtuig mee mag nemen zelfs 800, hierdoor mag je dus 4 grote sloffen meenemen van zo’n 200 sigaretten. Kom je echter uit een land dat buiten de Europese Unie ligt? Dan mag je maar 200 sigaretten mee. Ook sigaren mogen mee worden genomen, dit is weer handig als je bijvoorbeeld uit Cuba komt.

Let wel op als je sigaretten wilt meenemen in het vliegtuig

Sigaretten, sigaren en tabak mag je dus in een bepaalde hoeveelheid meenemen. Maar let er wel op dat als je grote hoeveelheden meeneemt er wel vragen gesteld kunnen worden. Je mag namelijk alleen voor eigen gebruik producten meenemen. Verder is het natuurlijk niet toegestaan om een aansteker mee te nemen. Want dit wordt als wapen gezien.

Mag cosmetica en make up in je handbagage?

Je mag in principe make up meenemen in het vliegtuig. Maar let er wel op dat het de grens van 100ml niet overschrijdt. Als je dus net jouw gezichtscrème, zonnebrandcrème of douchegel in je handbagage hebt gegooid en die is meer dan 100ml, dan wordt het zeer waarschijnlijk weggegooid bij de douane. Zonde dus en iets om op te letten als je jouw handbagage aan het inpakken bent. Tandpasta is iets dat vaak maar 75ml is en dit kun je vrijwel altijd in je handbagage stoppen net als je tandenborstel en een kleine gezichtscrème, handcrème of mascara. Ook lippenbalsem of lipgloss kan gewoon in je handbagage. Je mag dus make-up en cosmetica producten meenemen, maar zorg dat een potje of flesje niet meer dan 100ml is. Een voor de helft gevulde shampoofles of parfumfles mag dus ook niet, de verpakking zelf moet echt maar 100ml kunnen dragen.

Let wel op bij deze cosmetica producten in je handbagage

Denk er verder nog aan dat een poederkwast best mee mag in je handbagage, maar een scherpe vijl of nagelschaartje bijvoorbeeld niet. Deze laatste twee worden namelijk als wapens gezien. Hetzelfde geldt voor scheermesjes en ook zoiets als pepperspray mag niet mee in de handbagage.

Mag je medicijnen meenemen in het vliegtuig?

Het kan voorkomen dat je een erg lange vlucht gaat maken, maar dat je veelal moeite hebt met slapen. Op zo’n moment kan het fijn zijn om medicijnen bij je te hebben zoals slaappilletjes. Maar het kan ook zo zijn dat je een ziekte hebt en echt medicijnen nodig hebt. Mag je dan medicijnen in het vliegtuig meenemen? Het antwoord is ja, maar het is wel handig als je een doktersrecept bij je hebt als het om sterke medicijnen gaat. Bij voorkeur een recept die in het Engels geschreven is, zodat deze in het buitenland ook kan worden gelezen. Qua slaappillen kun je voor echte slaappillen het beste advies aanvragen bij je dokter, maar je zou ook iets lichts kunnen nemen als melatonine dit kan je ook gewoon bij de drogist kopen en wordt veel gebruikt voor jetlags. Melatonine is namelijk een stof dat je lichaam ook zelf aanmaakt en dat door een melatonine pilletje extra wordt aangevuld.

Check ook je handbagage afmetingen

24 reacties

 1. Clau

  Hoi,

  Ik moet voor mijn werk naar Londen om daar referentiesproducten te kopen van salades (aardappelsalade, pastasalade en dergelijke). Dus alleen mee op de terugweg. Kan dat, en hoe?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Dag Clau,
   Op zich is dat wel mogelijk, ik zou het voor de zekerheid dan wel inchecken. Om het 100% zeker te weten is het overigens wel handig om het bij de airline na te vragen waarmee je vliegt.

   Beantwoorden
 2. Anneke Visser

  Mag ik een fles drank die gekocht is in Portugal, meenemen in de handbagage, hij is nog niet open geweest

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Hi Anneke,
   Je mag alleen drank meenemen in een fles van minder dan 100ml in de handbagage. Als je jouw koffer incheckt, mag je wel meer dan 100ml meenemen.

   Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Dag Joost,
   Dat ligt aan je bestemming. Naar sommige landen is dit volgens mij niet mogelijk. Check het anders voor de zekerheid bij de airline waarmee je vliegt of bij de ambassade van het land waar je naartoe gaat. Succes en veel plezier op je reis!

   Beantwoorden
 3. Jannie

  Wij gaan over een paar weken voor zes weken naar Nieuw-Zeeland. Ik gebruik voor mijn allergieen een middel dat je gewoon bij de drogist kan kopen.. Kan ik dit ook gewoon meenemen? En wat zijn de regels ten aanzien van homeopathische middelen als je naar Nieuw-Zeeland gaat?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Wat precies de regels zijn voor Nieuw-Zeeland weten we niet precies, maar vaak mag je in je ingecheckte bagage medicijnen wel gewoon meenemen. Eventueel ook in je handbagage, maar dan mag je medicijn niet meer dan 100 ml vloeistof zijn. Mocht je meer zeker willen zijn, kun je ook nog bij je dokter een soort officiële uitdraai laten maken van de medicijnen die je gebruikt en die uitdraai verklaard dus waarom je het bij je hebt. Ik weet alleen niet of dit ook geld voor medicijnen van de drogisterij, maar vraag het anders na bij je huisarts of de airline waarmee je vliegt.

   Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Hi Suzanne,
   Voor zover wij weten, mag dit wel. Mocht je 100% zekerheid willen, kun je het misschien even navragen via social media bij de Airline waarmee je vliegt. En het is handig om de koffie in te checken in plaats van in je handbagage mee te nemen. Succes en veel plezier op reis!

   Beantwoorden
 4. Lucas

  Ik heb een vraag, ik ga van de zomer naar Turkije en ik wil een fles Remia frietsaus meenemen. gaat dat zonder problemen?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Hi Lucas,
   Je mag in je handbagage niet meer dan 100ml vloeistof meenemen per fles/potje. Als je de fles incheckt hoef je je aan die regel niet te houden. We denken dus dat het wel mag, maar check de fles saus wel in en doe het niet in je handbagage anders zal hij worden afgenomen op het vliegveld. Eet smakelijk en veel plezier op reis ;)

   Beantwoorden
 5. Celina

  Fijn artikel!
  Ik heb alleen een vraag, ik ga deze zomer naar spanje met mijn vriend, en ze verkopen daar die lekkere voetbalchips die alleen in nederland te koop is tijdens het WK, en zo vaak ga ik niet naar spanje. Mijn zus, moeder en tante willen dat ik een zak voor hun meeneem, en natuurlijk zou ik zelf ook nog een voorraadje willen hebben. Mag ik de chips meenemen in mijn ruimbagage?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Hi Celina,
   Bedankt voor je berichtje, wij denken dat het wel mag maar dat je wellicht kans hebt dat de zak bol gaat staan in je koffer en mogelijk knapt. Misschien is het een idee om op de heenweg een Nederlandse zak mee te nemen en te checken of de zak heel blijft. Ook kun je altijd voor de zekerheid nog navraag doen bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Succes en fijne vakantie!

   Beantwoorden
 6. Ireentje

  Voor het meenemen van medicijnen kun je bij de apotheek een medicatiepaspoort vragen. Hierop staat dan ook aangegeven om welke medicatie het gaat. Bij mijn apotheek zitten hier geen kosten aan.

  Beantwoorden
 7. Gabriele

  een “boodschappenlijstje” van een vriendin uit Peru gekregen. Mag dit mee in de koffer naar Peru? zilveruitjes, rolmops, rookworst en zuurkool??? kan het op internet niet vinden!

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Meestal mag je wel eten in je ingecheckte bagage doen. Maar qua groenten en fruit doen ze in Zuid-Amerika nog wel eens moeilijk. Wellicht kun je het vinden bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt? Of stel je vraag bij de ambassade van Peru hier in Nederland: embassyofperu.nl. Wellicht weten ze het daar!

   Beantwoorden
 8. Carolina

  Drinken mag niet bij de controle vd handbagage, daarna kan en mag je nog wel water tappen en dat mag dan wel mee het vliegtuig in.

  Beantwoorden

Geef een reactie, deel jouw reistips!