Op woensdag 15 maart 2017 vinden de verkiezingen plaats van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Nu kan het zomaar zo zijn dat jij op die data niet in ons kleine kikkerlandje te vinden bent en dat je dus denkt dat je niet kan stemmen tijdens de verkiezingen, maar… niets is minder waar! Als je in het buitenland gevestigd bent of op reis bent, dan kun je gewoon stemmen. Geen Nederlander boven de 18 jaar mag namelijk uitgesloten worden van het kiesrecht. En stemmen is belangrijk, want met jouw stem bepaal je toch een beetje welke kant het op gaat met Nederland…

Zo kun je toch stemmen als je in het buitenland zit tijdens de verkiezingen in Maart 2017

Er zijn verschillende manieren waardoor je toch kan stemmen vanuit het buitenland: Via een machtiging, door je stem op te sturen per post of door je te registreren via een formulier van DenHaag.nl. Als je dat laatste wilt doen is het alleen wel van belang dat je vóór 1 februari registreert op die website, dus lees gauw even verder.

1. Stemmen via een machtiging (makkelijkste optie)

De meest gemakkelijke manier om toch te stemmen als je niet in Nederland bent tijdens de verkiezingen, is door iemand te machtigen op jouw stembiljet en die persoon voor jou te laten stemmen op woensdag 15 maart. Zodra je jouw stembiljet thuis ontvangt, kun je iemand opgeven als gemachtigde en hij of zij zal dan wanneer ze zelf een stem uitbrengen ook stemmen voor jou.

2. Je stem uitbrengen per post

Bent je tijdens de verkiezingen in het buitenland en kan je ook niet iemand machtigen? Dan kunt je jouw stem ook per post uitbrengen. Je moet je daarvoor wel vooraf registreren. Je leest hier hoe je kan stemmen per post.

3. Woon je in een ander land? Regel vóór 1 februari dat je kan stemmen vanuit het Buitenland

Om vanuit het buitenland te kunnen stemmen voor de verkiezing op 15 maart moet je jezelf eerst registreren via dit formulier op DenHaag.nl. Dat registreren kan tot en met 1 februari 2017, dus vandaar dat je even vaart achter je registratie moet zetten. Je kan hiervan gebruik maken als je bijvoorbeeld echt woonachtig bent in een ander land en niet meer ingeschreven staat in Nederland.

stemmen verkiezingen buitenland maart 2017

Weet jij al op welke partij en kandidaat je gaat stemmen?

Heb je al een idee op wie en op welke partij je gaat stemmen of juist nog geen flauw benul? Op de Stemwijzer.nl kun je uitzoeken welke partij bij jou past of kijk op de verschillende websites van politieke partijen om een goed beeld te vormen.

Over de auteur

Roëll de Ram
Owner & Digital Nomad

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis inmiddels vooral als digital nomad de wereld rond. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie, deel jouw reistips!