Sterren kijken, ergens in the middle of nowhere of juist op het strand van een Europees land. We hebben het allemaal wel eens gedaan en wanneer je het doet, is er ook altijd wel iemand die als eerste ‘De Grote Beer’ weet te spotten. Maar welke sterrenbeelden aan de hemel zijn er nog meer te zien in die oneindige hemel? Wij zochten een aantal mooie sterren combi’s voor je op bij welbekend Wikipedia en ervaringsdeskundigen met als resultaat onderstaande tips. Zo kan je de volgende keer net zo hard als de Poolster shinen als je naar de melkweg aan het staren bent, op zoek naar een sterrenbeeld. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…

5x Sterren aan de hemel herkennen

1. De Grote Beer

Het is bijna een gemis in je opvoeding als je De Grote Beer niet kent. Maar om zowel de kenners als onwetende een beetje info te geven, hieronder een voorbeeld van De Grote Beer en een klein lesje sterrenkunde. De Grote Beer herken je aan de vorm van de ‘steelpan’ die 7 felle sterren met elkaar vormen. Maar wist je dat De Grote Beer eigenlijk uit veel meer dan alleen die 7 felle sterren bestaat? De ‘steelpan’ is slechts een gedeelte. Ook leuk om te weten is dat de Latijnse naam van dit sterrenbeeld Ursa Major is.

2. Cassiopeia

Een ander goed zichtbaar sterrenbeeld is Cassiopeia. Dit sterrenbeeld heeft de vorm van een ‘W’ en die ‘W’ wordt gevormd door 5 felle sterren. Afgekort wordt dit sterrenbeeld ook wel Cas genoemd en de naam Cassiopeia staat volgens Wikipedia in de Griekse mythologie voor de benaming van de koningin van de Ethiopiërs.

3. Poolster

Starend naar de hemel kun je hem eigenlijk niet missen: de Poolster. Gigantisch lichtgevend en de ster die het noorden aangeeft. Je kan de Poolster spotten door De Grote Beer te zoeken en een lijntje van de twee buitenste sterren van de pan naar boven te trekken. De eerste heldere ster die je tegenkomt? Dat is de poolster! Easy as that!

Sterren kijken

4. De Kleine Beer

De Poolster is ook verwerkt in een sterrenbeeld, namelijk in de Kleine Beer oftewel Ursa Minor. Ook De Kleine Beer heeft iets weg van een pannetje, maar dan net met een langere steel. Net als de Grote Beer is ook de Kleine Beer altijd goed zichtbaar.

5. Orion

Met dit sterrenbeeld hebben wij zelf nog wat moeite, maar net als Cassiopeia en De Grote Beer moet Orion ook gemakkelijk te zien zijn. Dit sterrenbeeld heeft de vorm van een zandloper en ook voor dit sterrenbeeld heb je zeker geen sterrenkijker nodig. Je kan Orion het snelst vinden door de twee reuzensterren Betelgeuze (linksboven van de zandloper) en Rigel (rechtsonder van de zandloper). Vooral in de winter is Orion goed zichtbaar.

Wat zijn sterrenbeelden eigenlijk?

Leuk, dat lijstje met sterrenbeelden. Maar wat zijn sterrenbeelden eigenlijk? Sterrenbeelden ontstonden al in de Oudheid. Er werden toen patronen in de sterren ontdekt en deze werden vernoemd naar mensen of legenden. Ze werden ook gebruikt voor het vinden van de weg, bijhouden van de tijd of simpelweg voor het vertellen van verhalen. Zoiets als wij nu dus ook doen!

En hoe zit het dan met vallende sterren?

Vallende sterren zijn eigenlijk meteoren. Felle lichtsporen die soms uit het niets in de lucht lijken te verschijnen. Het zijn deeltjes uit de ruimte die in onze atmosfeer terecht komen. Zoals je zelf waarschijnlijk ook wel hebt gemerkt kun je die meteoren niet altijd zien, maar vaak op bepaalde plekken en slechts voor een kortere periode in het jaar. Dat klopt ook! Vallende sterren komen namelijk in kleinere en grotere zwermen ieder jaar rond dezelfde datum terug. Die data vallen bijvoorbeeld in de maand Augustus en Nederland is onder andere een plek waar je meteoren goed kunt zien. In Augustus kun je Perseïden-meteorenzwerm zien. Verder is het belangrijk dat je echt op een donkere plek bent, vergeet dus de verlichte steden of overbelichte kassen in een weiland, want die zorgen er voor dat je vallende sterren veel minder goed kan zien. Ook bewolking kan een dooddoener zijn.

Altijd paraat om sterren te kijken met een sterren app

Leuke apps om sterren mee te kijken zijn bijvoorbeeld Sky View voor je smartphone of Star Chart voor een iPad. Het enige dat je met dit soort apps hoeft te doen is het opstarten op je telefoon of tablet en vervolgens je beeldscherm naar de lucht wijzen. Je kan dan vaak direct de sterren of sterrenbeelden op je beeldscherm zien.

En, kende jij deze sterrenbeelden aan de hemel al?

Geef een reactie, deel jouw reistips!