Een tent kopen zo gepiept? Wat ons betreft niet. Er zijn namelijk heel wat dingen waar je tussen moet kiezen of op moet letten als je een tent gaat kopen. Tijdens een wandel of fietsvakantie wil je immers een lichtgewicht tent die snel is op te zetten maar ook snel weer is afgebroken en het liefst heb je dat je tent qua grootte niet al te veel ruimte in beslag neemt, want je reist immers met beperkte bagage. Maargoed, een te kleine tent zal ook niet perfect zijn want je wilt in jouw trekkerstent waarschijnlijk wel met twee personen kunnen slapen en jullie backpacks hebben uiteraard ook nog een plekje nodig. De kleinste tent is daardoor niet per se de beste keuze en ook al reis je met een beperkt budget, de goedkoopste tent zal ook niet de beste optie zijn (denk aan een vergrote kans op lekkende tentdoeken of gebroken tentstokken…). Keuzes, keuzes, keuzes en dus hoog tijd om wat tips op een rij te zetten zodat je een tent vindt die aan al je eisen voldoet, maar tegelijkertijd betaalbaar en sterk van kwaliteit is! Hieronder lees je waar je op moet letten als je een trekkerstent of backpack tent gaat kopen:

Waar moet je op letten bij een trekkerstent:

1. Met hoeveel mensen wil je in je backpack tent slapen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is met hoeveel mensen jij in je backpack tent wilt slapen? Reis je alleen, met zijn tweeën of met een hele groep? En als je dan in een groep reist, moet iedereen dan in dezelfde tent slapen of geven jullie de voorkeur aan een aantal tenten?

2. Let op de afmetingen van trekkerstenten

Het aantal personen dat in de tent moet slapen, bepaalt vervolgens de minimale afmetingen. Kies je voor een kleine één-persoonstent, een kleine twee-persoonstent of juist één die wat ruimer is maar wel voor twee personen of heb je zelfs een drie- of vier-persoonstent nodig? Vervolgens moet je eens naar je bagage kijken, want als je wandelt of fietst moet je die ook in de tent kwijt kunnen. Als je weinig bagage mee hebt is een kleinere tent prima, draag je echter een grote backpack op je schouders dan zul je een grotere trekkerstent moeten kiezen. Verder moet je jezelf afvragen of je het belangrijk vindt om te kunnen staan in de tent. In de meeste trekkers tenten kan je niet staan, op zich hoeft dit geen probleem te zijn want in zo’n geval kun je ook een zeil meenemen dat je bijvoorbeeld buiten de tent kunt spannen. Zo heb je niet per se een droge staanplek in de tent, maar wel er naast. Hier kun je dan gemakkelijk koken, lezen, uitrusten of andere dingen doen als het bijvoorbeeld regent.

3. Kies voor een lichtgewicht trekkerstent

Als je een beeld hebt van het aantal personen en bagage dat in de trekkerstent moet kunnen en daardoor een idee hebt van de afmetingen kun je gaan kijken naar het gewicht van backpack tenten. Als je een wandel- of fietsvakantie maakt, is het fijn om niet al te zware bagage bij je te hebben. Een lichtgewicht tent is dan vaak de beste keuze. Ook is het belangrijk om na te gaan hoeveel je zelf denkt te kunnen tillen. Als je erg sterk bent, kun je eerder met een zwaardere tent reizen dan als je het niet gewend bent om met zware bagage te lopen. Ook kun je ervoor kiezen om onderdelen van een trekkerstent over de verschillende reizigers die erin slapen te verdelen. Zo draagt iedereen zijn steentje bij aan het sjouwen.

Lichtgewicht tenten kun je al vinden van 1,5 kilo. Dit is dan het gewicht van een ultra lichtgewicht tent voor twee personen. Slaap je met drie personen of wil je een ruimere tent? Dan kun je rekenen op een tent van 3 kilo.

4. Op vakantie naar een warm gebied? Let op de ventilatie van de trekkerstent

Ventilatie is met name van belang als je in warmere gebieden gaat reizen. De kans op last van insecten zoals muggen is in warme gebieden groter en dan wil je ook zeker een ventilatienet in je tent hebben zitten. Dit houdt namelijk de beesten tegen. Verder zorgen de ventilatienetten ervoor dat er voldoende frisse lucht en zuurstof in de tent komt, waardoor er minder warmte wordt vast gehouden en ook vocht kan dan beter worden afgevoerd. Dit slaapt stukken prettiger en is ook fijner wakker worden.

5. Ga je winterkamperen? Koop dan een special winter trekkerstent.

Er zijn verschillende tenten voor verschillende soorten seizoenen. Zo zijn drieseizoenen tenten veelal minder warm dan vierseizoenententen, maar als je naar een heel koud gebied gaat kun je zelfs voor een speciale wintertent kiezen. Deze wintertenten zijn van een steviger materiaal gemaakt en houden de kou net wat beter buiten. Maar goed, indien je gaat winterkamperen zijn ook warme kleren geen overbodige luxe dus laat je thermo ondergoed, sjaals en wanten zeker niet thuis. Hoe sterk je tent ook is, die warme kleren zal je zeker nodig hebben. Zorg overigens ook dat je tijdens het winterkamperen droog blijf en voorkom dat je in de wind zit, door nattigheid en wind kun je het namelijk stukken kouder krijgen.

6. Materiaal van je trekkerstent

Het ene materiaal is het andere niet. Sommige tentdoeken zijn namelijk erg sterk maar bijvoorbeeld ook erg zwaar, terwijl andere tentdoeken minder dik zijn maar toch genoeg bescherming bieden en bovendien minder zwaar zijn. Om je een idee te geven van zware en lichte tentdoekmaterialen:

 • Lichte en sterke materialen: nylon of polyester
 • Zware materialen: katoen of canvas

Je kunt dus het best een tent van nylon of polyester kopen.

7. Is de trekkerstent waterdicht?

Let bij het kopen van je trekkerstent er ook op of je tent waterdicht is. Dit doe je door te kijken of er in het showroommodel in een winkel bijvoorbeeld al scheuren zitten bij de naden. Maar vaak staat in het label ook aangegeven of de naden een bepaalde coating bevatten waardoor deze waterproof zijn. Dubbel gestikte naden zijn overigens ook altijd beter dan naden die enkel gestikt zijn. Controleer verder de waterdruk die de tent aan kan. Dit wordt met de waterkolom aangegeven en die kolom laat zien wat voor regenbuien de tent kan weerstaan. Oftewel, na hoeveel water wordt verwacht dat de tent zal gaan lekken. Materiaal wordt waterdicht genoemd als het een waterkolom van 800 mm heeft. De meeste tenten hebben een waterkolom van 2000 mm. Ga je echter naar een gebied waar het flink regent, kies dan voor de veiligheid voor 3000 mm. Voor je grondzeil moet je overigens 5000 mm aanhouden als minimum.

8. Tentstokken of geen tentstokken?

Vervolgens moet je nog een keuze maken of je een tent wilt met tentstokken of dat je liever een tent gebruikt waarbij de ‘stokken’ zijn vervangen voor luchtbuizen. Deze tenten kun je dus oppompen. Het voordeel van deze oppompbare tenten is dat ze minder zwaar zijn want je hoeft geen tentstokken te tillen, het nadeel is dat je langer bezig kan zijn met het opzetten van de tent door het oppompen.

Kies je toch voor tentstokken? Neem dan tentstokken voor je trekkerstent die gemaakt zijn van koolstof of fiberglas. Deze materialen zijn namelijk niet zo zwaar. Voorheen gebruikten backpackers voornamelijk aluminium tentstokken, maar dit weegt doorgaans meer.

9. Wil je een pop-up tent of zet je je tent zelf helemaal op?

Tegenwoordig zijn er ook zogenoemde pop-up tenten. Hierbij gooi je in feite de tent na het uitpakken in de lucht en de tent popt zich als het ware uit. Dit komt omdat de tentstokken in deze tent al in de tent zijn verwerkt. Hierdoor hoef je de tent eigenlijk alleen in en uit te vouwen en heb je geen gedoe met het opzetten. Met een pop-up tent bespaar je dus heel wat tijd, maar qua verpakking kan het wel weer meer ruimte in nemen. Ook is het bij deze pop-up tenten lastiger om delen van de tent te verdelen over de reizigers waardoor al gauw een iemand alles moet tillen.

10. Niet vergeten tijdens het kamperen…

Tot slot een aantal dingen die handig zijn om mee te nemen als je op vakantie gaat met een tent: haringen, eventueel een tenthamer, touwen, zeil, zaklamp, aansteker of lucifer, pannetje, luchtbed, lakenzak of slaapzak, regenkleding, anti-muggenspul, zonnebrandcreme en aftersun, verband, pijnstillers etc. Check eventueel ook het vakantielijstje voor een heel overzicht.

Waar een trekkerstent kopen?

Er zijn verschillende winkels waar je goede trekkerstenten kunt kopen en er zijn ook diverse merken die erom beken staan goede kwaliteit te leveren.

3 reacties

  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Oeps. Stomme fout. Gelijk aangepast. Beroep me er maar op dat fouten maken menselijk is… In ieder geval bedankt voor het melden!

   Beantwoorden

Geef een reactie, deel jouw reistips!