Hoe we vakantie vieren is bijna elk jaar anders en soms zie je zelfs al verschillen per reis. De ene keer wil je bijvoorbeeld iets super avontuurlijks en actiefs doen, terwijl je de andere keer juist goed wilt ontspannen en gewoon tot rust wilt komen. Travel PR bureau CherryLab deed samen met Camptoo (de Airbnb voor campers) onderzoek naar de behoeften van reizigers anno 2016 en wat eruit kwam… Dat vind je hieronder! Herken jij jezelf in deze 8 reis-trends?

8 Reis-trends in 2016

1. Back to basics en even opladen

Nederland is druk. We leven in een prestatiemaatschappij en door smartphones sta je elke dag, elk uur en elke seconde ‘aan’. Veel reizigers willen anno 2016 daarom op vakantie even back to basics. Op reis alles los laten, even op laden en de balans terug vinden. Dit kan je doen door een digital detox (lees: Je smartphone thuis te laten) maar voor wie dat te heftig vindt, kan er ook voor kiezen om met een camper op reis te gaan. Waarom dat laatste? Nou, omdat je dan wordt gedwongen om even back to basics te gaan. Geen wifi, geen beeldschermen (lees: TV, Laptops, eReaders…) en het enige waar je je zorgen om hoeft te maken is waar je die avond gaat slapen (bijvoorbeeld op het strand!) en wat je ’s avonds gaat eten.

2. Meer delen!

Anno 2016 willen we meer delen. Met locals (waarom met een groot bedrijf een excursie doen, als je dat ook met een lokale partij kunt), maar ook met vrienden en zelfs met spullen. Hoezo zou je zelf een dure auto kopen en meenemen op reis als je die ook kunt huren? Of wat dacht je van zoiets simpels als een backpack en op Facebook spotten wij ook steeds vaker dat reizigers hun niet gebruikte Malariapillen weggeven aan een ander (of dat verstandig is terzijde, maar een vorm van delen is het wel).

3. Op avontuur

Veel levens zijn gestructureerd en gepland. Als je dan op reis gaat wil je verrast worden en op avontuur. Niet zo gek dus dat organisaties als Sprs.me (waarbij je een suprise-reis boekt naar een onbekende betsemming) of de vliegticket zoekfunctie van GeniusTravel (daar kun je letterlijk ‘verras me’ als bestemming invoeren, daardoor gingen wij laatst op verrassingsreis naar Bordeaux) zo populair zijn. Op vakantie willen we ons anno 2016 vrij voelen en avonturen beleven.

4. Do as the locals do

We willen anno 2016 niet meer constant aan massa toerisme doen. Doen zoals de locals doen en echt iets authentieks ervaring op een bestemming. Reizigers gaan eigenlijk steeds meer op zoek naar lokale reiservaringen en tips van mensen die een bestemming echt goed kennen. Wil jij dit ook op reis, maar weet je niet echt hoe je tips van locals kunt vinden? Lees eens: “Hoe kun je als een local eten in het buitenland?” daarin hebben we 7 tips op een rij gezet!

5. Back to nature

In 2016 willen reizigers niet alleen meer back to basics, maar ook back to nature. Door heel wat ontwikkelingen willen steeds meer reizigers even ontsnappen aan de snelle wereld in Nederland. Daardoor zijn vakanties waarbij je bijvoorbeeld gaat wild kamperen steeds populairder of worden mensen enthousiast als ze horen dat je in Portugal nog op het strand kunt slapen met je camper!

6. In 2016 zijn er steeds meer Digital Nomads

De één snakt naar een digital detox, even zonder mobiel en laptop op reis, terwijl de ander juist volop geniet van het feit dat je overal, waar en wanneer je maar wilt, connected kunt zijn. Steeds meer mensen leven en reizen als digital nomad. Online plan en regel je je reis en soms werken mensen niet eens meer thuis maar grotendeels onderweg.

7. We checken meer dan ooit reviews van anderen

In 2016 hechten we meer dan ooit waarde aan de reviews van anderen. Misschien ook omdat het makkelijker dan ooit is om de tips van anderen te checken. Er zijn steeds meer blogs (zoals WeAreTravellers, maar check ook deze 20 Nederlandse reisblogs eens), maar ook steeds meer actieve Facebookpagina’s of andere platformen waarop je met gelijkgestemden kunt overleggen. Denk bijvoorbeeld aan de Facebookgroep “Azie backpackers” of “Backpackers NL”, duizenden mensen zijn daar lid van en delen met elkaar tips.

8. Groener reizen

Bewust op reis gaan is ook een trend die je volop ziet in 2016. Reizigers willen nog steeds de wereld ontdekken, maar denken ook meer aan het milieu. Heb je het idee dat groen reizen voor jou niet zo belangrijk is? Nou, misschien doe je er meer aan mee dan je denkt! Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van de deeleconomie, lees: Een Airbnb huurt of een camper die eigenlijk van iemand anders is, in plaats van een auto te kopen of in een nieuw hotel te slapen… Dan is dat op een bepaalde manier ook groen reizen te noemen. Als minder producten door meer mensen gebruikt worden, is dat beter dan wanneer alleen maar nieuwe dingen geproduceerd worden.

Herken jij jezelf in deze reis-trends? We zijn benieuwd!

één antwoord

  1. Yvonne

    Ja, die reviews checken dat doe ik inderdaad steeds meer, maar er zijn ook steeds meer reviews beschikbaar. Van alles, dus niet alleen reizen. Handig! En dan lees ik vooral de negatieve reviews, zodat ik weet wat de “zeurpieten” ervan vonden. Als dat meevalt, weet ik dat het helemaal goed zit. :)

    Beantwoorden

Geef een reactie, deel jouw reistips!